Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

СТАЊЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

.
ТРГОВЦИ У ХРАМУ: Хибридни илити Вучићеви Срби!

https://i.postimg.cc/fRLjSqC3/Mandic-Vuc...96x583.jpg

Михољска Превлака, и на њој манастир св. Арханђела Михаила, и данас подсјећа да је ту било сједиште Зетске епископије коју је основао Св. Сава 1219. године. У том манастиру је, 1262. године, преписан Номоканон (Законоправило Св. Саве), зборник црквених и грађанских прописа, који је уређивао црквени живот, али на чијим правилима се градила и наша етика, култура, друштвени живот, па и држава.

Управо култ Немањића дубоко је надахњивао и усмјеравaо господаре из светородне лозе Петровића у њиховој државотворној и националној мисији. У спјеву „Лажни цар Шћепан Мали“, кроз лик сердара Вукала, Његош каже: „Весели се праху Немањића / Немањића и Гребљановића / Јер ће ваше круне засијати / како јарко сунце на истоку…“

Иво Андрић је тврдио да нигдје на српским простотима није његован Косовски мит као у Црној Гори: „Љуба Ненадовић, иако и сам Србин, био је изненађен кад је видео у Црној Гори живу снагу косовске традиције… Црна Гора и свет који је избегао у њена брда били су квинтесенција тога косовског мистерија. Све што се у тим брдима рађало, долазило је на свет са рефлексом косовске крви у погледу.“

Династија Петровић Његош чувала је Косовски завјет, као један од темељних стубова своје националне заједнице. Зато се Срби данас у Црној Гори, повратком Његошу и светом цару Лазару, враћају у српску историју, оживљавају своју историјску свијест и везаност за Царство Небеско.

Дакле, Срби у Црној Гори су своји на своме, и пуно више су утемељени у историјској Црној Гори од оних који покушавају да их представе као „изроде“ и „посрбице“. Али, нијесу ни национална заједница којој је матична држава Србија, како би се ових дана могло закључити из коресподенције Андрије Мандића, предсједника Демократског фронта, са Александром Вучићем, предсједником Србије.

Упркос упозорењу које је дошло од Епископског савјета – да се политичари не мијешају у црквена питања, лидер ДФ-а је преузео на себе улогу вјерског поглавара и позвао народ у Никшић, на литију на дан св. Василија Острошког, чиме је директно допринио хапшењу владике Јоаникија који је дан раније саопштио да, због ванредних државних мјера, неће бити литије!

Но, ту се лидер ДФ-а не зауставља у свом мешетарењу (мешетар – политички посредник због своје властите користи), па позива предсједника Србије у помоћ! Исто као и зимус после доношења спорног закона о вјерским заједницама, али тада је Митрополија црногорско-приморска, односно Епископски савјет Црне Горе успио да на пристојну „социјалну дистанцу“ одбије и Мандића и Вучића.

Два незајежљива политиканта прежали су и допрежали нову прилику, и нијесу их спријечиле ни затворене државне границе да одрже своју представу, овај пут путем видео линка, уз непосредну назочност предсједника „просрпских“ партија и организација и Српске куће, који су својим присуством оправдавали финансијску помоћ коју им удељује Влада Србије на челу са Аном Брнабић.

Видео сусрету предсједника Србије и његових послушника из Црне Горе, највише се обрадовао црногорски режим који цијело вријеме покушава да проблем Цркве у Црној Гори представи као измишљотину званичног Београда и дио хегемонистичке политике Србије. Ђукановић очигледно вјерује да му тај „спин“ може бити од пресудне важности на предстојећим изборима.

Знају за тај „јадац“ и Срби у Црној Гори, поготову њихови црквени великодостојници, па су зимушње литије биле ослобођене свих политичких, идеолошких и државних утицаја, упркос настојању Демократског фронта и њиховог ментора из Београда да цртањем и ношењем тробојки исполитизују литије и макар дјелимично их ставе под своју контролу.

Ванредне прилике, настале појавом епидемије корона вируса, лидер Демократског фронта је перфидно искористио да се убаци на терен са кога га, као губу из торине, или трговце из Храма, упорно тјера митрополит Амфилохије и његови сарадници. Уз то нам Андрија Мандић као спасиоца нуди Александра Вучића коме Косово није свето, а камоли Црква у Црној Гори!

Уосталом, ко је именовао Александра Вучића за лидера Срба у региону? И ко је именовао Андрију Мандића за лидера Срба у Црној Гори? Зашто нам ова двојка и њихови сарадници намећу Србију као матичну државу? Нећу да вјерујем да то чине да би олакшали посао Милу Ђукановићу, већ да би себи придодали политичке поене уочи предстојећих избора у Србији и Црној Гори. Али, у крајњем – штета је иста!

Нашу ствар, да је тако назовем, најбоље је формулисао владика Јоаникије, у историјском говору по изласку на слободу: „Ова ће борба још да траје, треба да се спремити на дугу борбу. Хоћемо слободу вјере, поредак у нашој држави, да се поштује Устав и закони. Ми ћемо се борити за наше светиње, али и за људско достојанство, част и образ сваког појединца, без обзира како се изјашњава, којој партији припада. Треба нам слобода свима и цивилизован поредак у нашој отаџбини!“

Амин!Донко Ракочевић "Седмица"
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Најлогичније је да српски политичари у Црној Гори имају добре односе са влашћу у Србији. Они имају право да одржавају добре односе са Вучићем, као што одржавају са делом опозиције у Србији.
Одговори

.
Миленко Перовић: Устало је четништво, хоће Црну Гору по мјери четника, нећемо гледати мирно док четништво уништава државу
https://www.in4s.net/milenko-perovic-ust...va-drzavu/
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

.
Ђукановић: Створићемо цркву националних Црногораца, преузећемо имовину СПЦ
https://srbin.info/politika/djukanovic-s...ovinu-spc/
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

.
Мило Ђукановић :
Цитат:Да ли је Црној Гори место у Европи, тиме и у западној хемисфери, или на супротној страни?
Мој одговор је кристално јасан. Црна Гора није непромишљено изабрала. Наш избор је европски систем вредности. Наш избор је НАТО као гаранција стабилности.

Чека'чека'....нешта нам ово познато у вези западне хемисфере, па ка'е:

(12-04-2020, 08:11 PM)Бенито Пише:  Милославе, од када је Србија у западној хемисфери?
Изгледа да морамо поново у пети разред основне школе. Кидање

(12-04-2020, 09:44 PM)Милослав Самарџић Пише:  А у којој смо, још од Карађорђа?
Мислио сам култоролошки.

(01-04-2020, 01:30 AM)Шумадрипац Пише:  .
Шлихт...шлихт....И ЈА, И ЈА....јел'могу и ја у западну хемисферу...мис'им културолошки, јес'да нем' културе ал'ипак...од Карађорђа смо, није то дугме!
.

Међутим!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго:

Цитат:НЕ ЈА БОГУМИ!!!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

.
ВЛАДИКА ЈОАНИКИЈЕ: Ниједном властодршцу не припада право да оснива цркву!
https://srbin.info/pocetna/aktuelno/vlad...iva-crkvu/
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори


Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

.
Владика Јован Ћулибрк: Идеологија заосталих заслепљених комуниста данас је идеологија владајуће структуре независне Црне Горе
https://www.in4s.net/o-jovan-culibrk-ide...crne-gore/
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

.
Цитат:
"Влада Црне Горе донела је одлуку да не отвори границу са Србијом, након чега је председник општине Херцег Нови, Стеван Катић, поручио грађанима Србије и БиХ да су у Црну Гору увек добродошли. Овим поводом се за Нова.рс огласио и познати Новљанин Владо Георгиев. Популарни кантаутор апелује на народ да не наседа на пропаганду, јер су то последњи трзаји Мила Ђукановића да опстане на власти, у чему му помаже његов велики пријатељ Александар Вучић.

“Мени највише смета та запетљана, заправо, нејасна ситуација између два председника. Највише ми смета то што они један другог врло уважавају, а народ свађају. То је суштина. Праве очигледно неку представу, која с времена на време одговара једном или другом”, наводи Георгиев и додаје:

“Потпирује се нека фабрикована мржња која заправо не би требало да постоји, јер је у Црној Гори већински живаљ дефинитивно српски и не видим уопште због чега то раде. Вероватно Ђукановић као последњи трзај у свом одласку покушава све, па и ово, док овај (Александар Вучић, прим. аут.) против њега лично не говори ништа. Тиме долазимо до закључка да су они, као што и знамо, пријатељи, па и у неким ближим везама, тако да се очигледно пазе. Народ трпи, а докле ће, видећемо. Шта ја ту могу више да коментариштем што сваки живи човек није видео”, каже Георгиев за Нова.рс, те поступак првог човека Херцег Новог, Стевана Катића, оцењује као једини разуман у оваквој ситуацији:

“Апсолутно сваки глас који се чује у добром правцу нас може повести на праву страну, а сваки мејнстрим, кад кажем мејнстрим, мислим на режимски, води право у проблем. Док су појединачни гласови људи попут господина Катића и њему сличних, више су него потребни. Они покушавају да објасне другима каква је заиста ситуација, колико су добродошли, на пример у Херцег Нови, као код своје куће, што могу и лично да потврдим, Потребно је још мало само људима некако подвући да не треба да наседају на пропаганду. Значи, свест људи је кључни фактор у целој овој причи. Дакле, да не подлегну пропаганди коју пласира ДПС, као и овдашњи СНС”, поручује Георгиев.

Подсећања ради, премијер Црне Горе Душко Марковић, најавио је да ће првих дана јуна отворити границе за оне земље које буду испуњавале епидемиолошке критеријуме Института за јавно здравље. Иако Србија није међу њима, Београд не планира да затвори границу за црногорске грађане."


Извор: nova.rs
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Злочинац комуниста Јово Капичић још 2008 год на 26:30 објашњава како је он радикални црногорац и како спц и амфилохије и српски четници немају шта да траже у ЦГ..
И онда питате зашто Мило то све ради?

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Да ли се зна где је Капичић био 12. јула 1941? Мој рођак из Црне Горе ми је рекао да он ниједан метак није испалио током рата.
Одговори

(27-05-2020, 11:51 PM)ОРЈУНА Пише:  Да ли се зна где је Капичић био 12. јула 1941? Мој рођак из Црне Горе ми је рекао да он ниједан метак није испалио током рата.

To не знам. Најбоље да питаш Самарџића или Бенита...

Гледам овог злочинца Капичића која је то количина мржње према свему што је српско, та усташка црногоштина и онда је је јасно одакле је Милова патолошка мржња према Србима.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

(28-05-2020, 05:53 AM)Mekenzi Пише:  и онда је је јасно одакле је Милова патолошка мржња према Србима.

[Слика: IMG-8fd2b420e8a10fa76f4f89bf30a04f9a-V.jpg]
https://i.postimg.cc/zBYv3kjz/IMG-8fd2b4...4f9a-V.jpg
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Не ради Ђукановић то што ради због мржње према Србима, већ зато што му се исплати да се бави "усташтвом" у данашња времена. Као и због чињеница да му се смеши закључавање иза браве уколико изгуби милост господара.

Али све ово што се дешава међу Србима у последњих пар деценија нису могли креирати ни Фрањо Јосиф и Калај све да су 24 сата дневно само о томе размишљали.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним