Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

О серији "Монтевидео"

Нисам ни сумњао. Smile
Одговори

Нимбусе, сад сам на РТС 1 гледао документарац о Милутинцу, направише комуњару од човека...
Да не зна зашто су га Немци стрељали 1943? Ови не износе доказе да је био комуниста, чак кажу да није био члан КПЈ и да је према њима имао негативан став - то каже један сведок - али доминира пропаганда типа ''напредне идеје'' итд.
Одговори

Чини ми се да је исти документарац на који сам се и ја позвао. Човек лепо сведочи шта му је Милутинац говорио: "Капиталисти не ваљају, али да дођу ови други, били би још гори!".
И то би требао бити комуниста?
Истина је да је у неком периоду вођен као "уредник" некаквог левичарског листа "Младост", и то је кратко излазило, а веле да је Милутинац заправо само фиктивно био уредник, и да се бавио својим послом. Никаквог, апсолутно никаквог, доказа нема да је био комуниста или да је радио за њих. Нема ни два сведока који би то потврдили. Иначе, зар би пропагандисти пропустили прилику да забележе сведочење, макар и улепшано, како су увек радили? Где, у којој "акцији" је учествовао? Шта је радио за њих? Са ким је био у "патијској ћелији"?
Као потврду имамо само сведочење чланова његове породице да је "одлазио од куће на пар сати, а да никоме није говорио где иде", па су је л` да, на основу тога закључили да иде на партијске састанке. И лепе приче оних који би најрадије од њега направили комунисту. Сви су елегантно избегавали да помену да је рано, као млад човек, остао удовац, да се није хтео поново женити, али да није морао укућанима говорити баш увек где иде и колико ће се задржати.
У серији и филму су СИГУРНО измислили да је држао политичку агитацију међу фудбалерима, слагали су да је био "ортак" са Мустафом Голубовићем, прећутали су да је у описано време већ, због свађе са управом, напустио "Југославију" и прешао у "Соко", слагали су да је као свршени доктор отишао у Монтевидео. Дипломирао је тек четири године касније, на ивици онога што би звали "вечитим студентом". Био је прек, човек и врлина и мана, али сигурно поштен, то нико никада није спорио, и сад га мученог и покојног, на силу трпати међу комуњаре је болесно некрофилство, чак и од његових рођака.
У то време, много је људи невино страдало, на основу денунцијација, није Милутинац био изузетак.
Слава му!
Одговори

ОК, хвала. А да не знаш можда ово, пита ме Вукашин:

Недавно сам наишао на податак да је унук војводе Путника, иначе рођени брат Милутина Ивковића Милутинца, Душан Ивковић по чину поручник бојног брода, убијен од стране партизана у Котору или околини 1944. године. Имаш ли какве податке о њему, да ли је за време рата био у некој нашој јединици?
Одговори

Не знам, али је логично.
Ја нисам историчар. Ја се фудбалом бавим много више са његове спортске стране.
Међутим, ваљало би и ту страну, која је очигледно прећутана, расветлити. И камо среће да сам ово знао нешто раније.
Па ето, нигде нисмо могли наћи податак да је рођени брат Милутинчев имао такву судбину. А по серијама, изгледало је као и да нема брата.
Одговори

Изгледа да су они знали, па га зато нису ни помињали...
Одговори

"Монтевидео..." највећи крш од серије. Пази кад је "Више од игре" боља серија". У "Монтевидеу..." стари Београд има 2 кафане, једно фудбалско игралиште и јавну кућу. Жути картел и "Бјела" већи комунисти од комуниста.
Одговори

Изгледа да смо потрефили спортско-идеолошки тренд наших филмаџија.
У моди су "топле људске приче" са изразитом југоносталгијом.

Видех синоћ, ево још једне филмске топле људске приче са спортском тематиком, само су енергичније искорачили у светлу прошлост. Сада је у питању кошарка и "наше" тј тито-југословенско "злато" на Светском првенству у Љубљани. Снима се по целој бившој "домовини", глумци исто, како видим глуми бар по неки унук ондашњих шампиона. Виоре се заставе са петокракама, а неизбежни Биковић, који је од синоћ као "лик" мртав за мене, је објаснио да је тема филма како смо живели у лепој и топлој домовини СФРЈ, и како нам је свима тада лепо било и топло. А око њега лепршају комунистичке заставе.
Браћа Срби могу да се присете како су онда могли трипут без вађења, јер друго је време онда било, за сестре Српкиње нећемо, а млади су ионако "табула раза" па прихватају све што им се сервира....
Одговори

Једна од подвала у серијалу је и боја дресова репрезентације, није била црвена него плава.

[Слика: milutinac_brazil_1930.jpg]

На фотографији је наш капитен Милутин Ивковић са судијама и капитеном Бразила на утакмици против њих на првом св.првенству 1930. у Уругвају.
Одговори

Чланак о Ивици Беку:
https://www.kurir.rs/sport/fudbal/341052...ricard-gir

Тек сад пишу оно о чему је Милослав одавно писао.
Одговори

Нимбус. Има негде у теми његов текст о серији.
Одговори

Несташе ови сајтови где је Нимбус објављивао чланке, па и овај о серији Монтевидео...
Не знам да ли је помињао, али у овом делу у Уругвају недостаје један играч. Немам сад времена да истражујем зашто је то учињено.
Одговори

Недостаје Љубиша Стефановић Лео
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним