Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

“Шабанизација“ као продукт комунизма

Цитат:Председник Србије Александар Вучић (49) данас је златном Медаљом за заслуге посмртно одликовао покојног краља народне музике Шабана Шаулића.

Шабан Шаулић, естрадни музички уметник је током блиставе каријере дуге 50 година компоновао и извео песме које остају део наше духовне и културне баштине. Био је амбасадор српске музике у земљи и у свету, а својим животом и радом представљао је узор новим генерацијама уметника. Његов албум "Дођи да остаримо заједно", чак из 1978., је и данас најтраженији у историји популарне музике на овим просторима. Златном Медаљом за заслуге посмртно је одликован Шабан Шаулић и молим његову супругу, госпођу Гордану, да прими медаљу - прочитао је проф. др. Сима Аврамовић.

Шта рећи после овог чина?

Еј, Шабанове песме да буду део србске култутне баштине?!

Па, човеку дође да искочи из сопствене коже. Шабан Шаулић је певао неку врсту циганско оријенталне песме а никако србску!

Зар толико "бисерних" гласова који су певали србску песму, песму Груже, Шумадије, Поморавља, песму која је имала звонак чист глас каква је била песма жетелаца... зар турско завијање и оријентална њиска треба да се назове србским а заборави се све оно што је наше?!

Поред онолико србских певача ми спадосмо на циганина и песму која није србска Шок

На крају, заслуге из домена културе сигурно је заслужио неко ко нас је представљао као Србе са типичном србском причом или песмом а јок човек који је неговао све дуго осим србства.
Одговори

(19-02-2020, 08:58 PM)Јеремија Пише:  
Цитат:Председник Србије Александар Вучић (49) данас је златном Медаљом за заслуге посмртно одликовао покојног краља народне музике Шабана Шаулића.

Шабан Шаулић, естрадни музички уметник је током блиставе каријере дуге 50 година компоновао и извео песме које остају део наше духовне и културне баштине. Био је амбасадор српске музике у земљи и у свету, а својим животом и радом представљао је узор новим генерацијама уметника. Његов албум "Дођи да остаримо заједно", чак из 1978., је и данас најтраженији у историји популарне музике на овим просторима. Златном Медаљом за заслуге посмртно је одликован Шабан Шаулић и молим његову супругу, госпођу Гордану, да прими медаљу - прочитао је проф. др. Сима Аврамовић.

Шта рећи после овог чина?

Еј, Шабанове песме да буду део србске култутне баштине?!

Па, човеку дође да искочи из сопствене коже. Шабан Шаулић је певао неку врсту циганско оријенталне песме а никако србску!

Зар толико "бисерних" гласова који су певали србску песму, песму Груже, Шумадије, Поморавља, песму која је имала звонак чист глас каква је била песма жетелаца... зар турско завијање и оријентална њиска треба да се назове србским а заборави се све оно што је наше?!

Поред онолико србских певача ми спадосмо на циганина и песму која није србска Шок

На крају, заслуге из домена културе сигурно је заслужио неко ко нас је представљао као Србе са типичном србском причом или песмом а јок човек који је неговао све дуго осим србства.

Да. Добар осврт Војводо! Шабан није краљ народне музике, већ краљ новокомпоноване фолк музике. Те стога не припада срПској културној баштини.

Шта рећи.... Туга, јад и чемер! Кич и шунд на све стране. Но, само бих додао и да је босанска севдалинка део срПске културне баштине.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Шабан Шаулић започео је своју професионалну певачку каријеру под патронатом Буце Јовановића, познатог хармоникаша, композитора и аранжера новокомпоноване музике. Четири прве плоче које је снимио садрже искључиво Буцине песме. Два хита која се и данас памте су: Волим те све више и Како си мајко, како си оче. Обе песме су обрађивали многи, а најчешће староградски оркестри, сматрајући с правом, да су то песме које коренспондирају са српском националном, а поготово староградском музиком.
Када је раскинуо сарадњу са Буцом Јовановићем, Шабан Шаулић је упловио у сарадњу са Радетом Вучковићем, кога је упознао као ученика такође Буце Јовановића. Та сарадња трајала је годинама и изнедрила је велики број песама, од којих су најпознатије: С намером дођох у велики град и , посебно, Дођи да остаримо заједно. Ова друга песма је у аранжерском смислу била права револуција уопште у популарној, а не само новокомпонованој музици. Такође, и ове песме су обрађивали староградски оркестри.
И још нешто, било какво снимање аудио снимака у Радио Београду са "арлаукањем и мјаукањем" било је апсолутно искључено. Шабан Шаулић имао је одређени проблем са акцентовањем, али када је то превазишао уз помоћ ментора, читаву његову каријеру карактерисало га је кристално чисто и јасно певање, и на снимцима и на наступима.
100% професионалац - залуђеник за својим послом.
Тако да, господо драга, појма ја немам о чему ви овде пишете.
Ту музику не слушам, али сам мало истраживао због овог вашег писанија. А нисам, Богу хвала, још ни глув постао.
Музика, као и остале уметности, искључиво су ствар укуса. Али, ако нам се нешто не свиђа, треба тако и да се каже, а не да се људи блате нечим што није тачно. Поготово, ако се у то уноси нешто што неодољиво подсећа на најглупље учење у историји света, а зове се расизам. Осим, ако нисте постали љотићевци, у међувремену.
Одговори

(20-02-2020, 04:09 PM)Бенито Пише:  Тако да, господо драга, појма ја немам о чему ви овде пишете.
Ту музику не слушам, али сам мало истраживао због овог вашег писанија. А нисам, Богу хвала, још ни глув постао.
Музика, као и остале уметности, искључиво су ствар укуса. Али, ако нам се нешто не свиђа, треба тако и да се каже, а не да се људи блате нечим што није тачно. Поготово, ако се у то уноси нешто што неодољиво подсећа на најглупље учење у историји света, а зове се расизам. Осим, ако нисте постали љотићевци, у међувремену.

Добро де, сад сам љотићевац и расиста.
Но, то нема везе јер је то твој лични став а ја знам шта је истина.
Једино не разумем ту потребу да се брани што је неодбрањиво.
Лепо сам написао ко је био Шабан Шаулић, којим стилом је певао, ни у једном тренутку не оспоравајући да је то радио добро.
Али... то није србска песма!
Србску песму су гајили браћа Бајићи, Тозовац, Милан Бабић и многи други. Оријентализам (трилерисање) у србску песму некако је дошао са покојним Шаулићем да би се одомаћио као нешто наше што апсолутно нема утемељења у србском мелосу.

А сад мало о титули коју ми додељујеш... расизам кажеш?
Де молимте објасни ми како циганин може да представља србски етнос?!
За мене једино Србин може бити тај који ће представљати моју земљу у било ком погледу. Ако грешим онда ми објасни одакле нације и народи?
Цигани (неко их прекрстио у "роме") су расути по Европи и свугде, али баш у свакој земљи су цигани и ни један народ их не прихвата као део свог националног бића. Одакле мени право да ја то мењам?
Изнео сам истину, а да је тако сугеришем ти следеће: узми списак србских имена ( https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Списак_српских_имена ) и видећеш да име Шабан не постоји као србско. Као турско или исламско да, што опет каже како се не односи на Србе.

На крају, где је погешио Самарџић у својој причи како су нас у време "црног таласа" представљали са филмовима које приказују цигане протурајући причу како се ради о србском филму?

П.С. Мој потпис упућује на страницу где се чује СРБСКА песма.
Одговори

Пошто је Бенито истраживао Шабана Шаулића, не знам колико му је ово познато и да ли је ово тачно. Односи се на порекло Шабана Шаулића

https://www.espreso.rs/showbiz/zvezde/35...e-izgubili

А што се тиче турбо-фолка, неко сматра да је претеча ове музике било Бијело Дугме, а неко каже да је била Лепа Брена.

Баш ме занима Бенитов став
Одговори

Јеремија а шта ћеш са Цицварићима,Сејдићима,Ахметом Ахметовићем...ни они нису довољно српски?

Ово што је Бенито написао,слажем се у потпуности.

Не сматрам те ни љотићевцем ни расистом,већ превареним човеком с нечије стране чији је искрени патриотизам каналисан(намерно) погрешним путем.Ниси ти никаква јединка у томе, то је својствено читавој једној генерацији са простора бивше Југославије.

Не бих да звучим као Никола Којо и филму ЛСЛГ али ми се намеће једно питање само по себи. Што бре онда,у оно време, не истресосте све једни другима у лице, и за музику и за политику и за све остало него се то као неки баласт вуче до данашњег времена и пребацује на нас млађе да и ми вуцарамо "џакове" који нису наши?

Одговор на наслов теме-да.

Кемал Маловчић и Радио Шабац.Спој за народни растрој.Јужноветарски стајл. Кез
Одговори

Комплетна култура у Брозовој Југославији била је под контролом УДБЕ. Уосталом, цео друштвени живот је био под њеном контролом.
Парадоксално, можда се новокомпонована музика највише отргла из тог "загрљаја", а не обрнуто како причају неки "аналитичари" по телевизијама. Али, о томе никада није направљено право и непристрасно истраживање. Рецимо, у докторској дисертацији Александра Раковића о рок ен ролу у Југославији, то је питање само "очешано". Ради се о кључном питању за ту тему, али његов ментор му није вратио дисертацију на дораду, него је Раковић узлетео попут ракете у сазвежђе највећих српских стручњака за питање религијских заједница. (?????)
Дакле, неко треба ова питања озбиљно да истражи. Зато ово што си окачио није за коментар.
Одговори

Ово је био одговор Митићу.
Одговори

(20-02-2020, 09:22 PM)Јеремија Пише:  
(20-02-2020, 04:09 PM)Бенито Пише:  Тако да, господо драга, појма ја немам о чему ви овде пишете.

Добро де, сад сам љотићевац и расиста.
Но, то нема везе јер је то твој лични став а ја знам шта је истина.
Једино не разумем ту потребу да се брани што је неодбрањиво.
Лепо сам написао ко је био Шабан Шаулић, којим стилом је певао, ни у једном тренутку не оспоравајући да је то радио добро.
Али... то није србска песма!
Србску песму су гајили браћа Бајићи, Тозовац, Милан Бабић и многи други. Оријентализам (трилерисање) у србску песму некако је дошао са покојним Шаулићем да би се одомаћио као нешто наше што апсолутно нема утемељења у србском мелосу.

А сад мало о титули коју ми додељујеш... расизам кажеш?
Де молимте објасни ми како циганин може да представља србски етнос?!
За мене једино Србин може бити тај који ће представљати моју земљу у било ком погледу. Ако грешим онда ми објасни одакле нације и народи?
Цигани (неко их прекрстио у "роме") су расути по Европи и свугде, али баш у свакој земљи су цигани и ни један народ их не прихвата као део свог националног бића. Одакле мени право да ја то мењам?
Изнео сам истину, а да је тако сугеришем ти следеће: узми списак србских имена ( https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Списак_српских_имена ) и видећеш да име Шабан не постоји као србско. Као турско или исламско да, што опет каже како се не односи на Србе.

На крају, где је погешио Самарџић у својој причи како су нас у време "црног таласа" представљали са филмовима које приказују цигане протурајући причу како се ради о србском филму?

П.С. Мој потпис упућује на страницу где се чује СРБСКА песма.
Врло је једноставно одговорити на ово и то простим питањем:
Да ли је српскија песма Шабана Шаулића "Волим те све више" или песма Гвоздена Радичевић, из Каоне у Драгачеву, коју је деценијама певао и Тозовац "Узми све што ти живот пружа"?
Ја у свом животу до данашњег дана, осим Томпсона, нисам чуо антисрпскију песму од песме "Узми све што ти живот пружа".
Према томе, то што се неко родио као Србин не даје му априори право да мене представља, ни по ком основу. Таква гомила људи који се представљају Србима гаје у себи толико антисрпског менталитета, да сличан случај не постоји међу европским нацијама.
ПС само кратко-што се тиче Цигана, одрастао сам поред њих. Немам неко добро мишљење о њима.
Али, Ти не схваташ, као ни Самарџић, није Шаулић донео циганску културу међу Србе, него сасвим обрнуто, он је преузео постулате српске културе. Онакве каква је била тада.
Значи, немој ми више понављати да је човек арлаукао, кад није. Стварно не знам да ли сте ви, али ја глув сигурно нисам.
Одговори

(20-02-2020, 10:15 PM)Бенито Пише:  Врло је једноставно одговорити на ово и то простим питањем:
Да ли је српскија песма Шабана Шаулића "Волим те све више" или песма Гвоздена Радичевић, из Каоне у Драгачеву, коју је деценијама певао и Тозовац "Узми све што ти живот пружа"?
Ја у свом животу до данашњег дана, осим Томпсона, нисам чуо антисрпскију песму од песме "Узми све што ти живот пружа".
Према томе, то што се неко родио као Србин не даје му априори право да мене представља, ни по ком основу. Таква гомила људи који се представљају Србима гаје у себи толико антисрпског менталитета, да сличан случај не постоји међу европским нацијама.
ПС само кратко-што се тиче Цигана, одрастао сам поред њих. Немам неко добро мишљење о њима.
Али, Ти не схваташ, као ни Самарџић, није Шаулић донео циганску културу међу Србе, него сасвим обрнуто, он је преузео постулате српске културе. Онакве каква је била тада.
Значи, немој ми више понављати да је човек арлаукао, кад није. Стварно не знам да ли сте ви, али ја глув сигурно нисам.

Дела, нека тебе представља Изетбеговић или Дудаковић, твоја лична ствар.

Ја сам био довољно јасан како мене циганин не може представљати.

То је мој лични став и не мењам га ни по цену живота!

По теби, циганима треба државу оставити као и србску културну баштину. Не знам јеси ли укључен у инклузију "рома" па тако жустро заступаш цигане и хоћеш да ме убедиш како су Срби певали оријентални напев а јадни циганчићи то затекли па ко веле да не кваре Србима арију. Неће бити.

Нисам глув фала Господу, ал ти ки да се правиш лечка блесав.

Јер, по наопакој логици коју заступаш и муџоси који ће колико сутра добити држављанство Србије представљаће мене, моје претке и моје потомке. Е шио му га Ђура... од другог матријала сам скован и такав наук не иде са науком баба Цвете која ме је одгајила.
Одговори

Тај човек је је певао о свом грошу. Његова ствар како је певао.
Представљају ме Срби комунисти 75 година.
То је проблем не само мој, него целе Србије.
Повика на вука, а лисице једу месо.
Одговори

(20-02-2020, 09:57 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Јеремија а шта ћеш са Цицварићима,Сејдићима,Ахметом Ахметовићем...ни они нису довољно српски?

Ово што је Бенито написао,слажем се у потпуности.

Не сматрам те ни љотићевцем ни расистом,већ превареним човеком с нечије стране чији је искрени патриотизам каналисан(намерно) погрешним путем.Ниси ти никаква јединка у томе, то је својствено читавој једној генерацији са простора бивше Југославије.

Не бих да звучим као Никола Којо и филму ЛСЛГ али ми се намеће једно питање само по себи. Што бре онда,у оно време, не истресосте све једни другима у лице, и за музику и за политику и за све остало него се то као неки баласт вуче до данашњег времена и пребацује на нас млађе да и ми вуцарамо "џакове" који нису наши?

Одговор на наслов теме-да.

Кемал Маловчић и Радио Шабац.Спој за народни растрој.Јужноветарски стајл. Кез

Мене није нико одгајао до гусала и наука моје бабе која је преживела обадва светска рата, остала без онолико чељади које су побијене што од шуцкора што од усташа.
Учен сам да балији и цигану не верујем, да је комунизам зло које ће проћи уз Божију помоћ (дословце преносим речи), да се пазим људи који много обећавају, да поштујем старије, да волим оца и матер, а нада све да никад не посумњам у Господа.
Школа коју сам похађао није (осмолетку плус занатску) утицала на наук који сам понео из куће.
Како онда тако и данас.
Одговори

(20-02-2020, 11:26 PM)Бенито Пише:  Тај човек је је певао о свом грошу. Његова ствар како је певао.
Представљају ме Срби комунисти 75 година.
То није проблем не само мој, него целе Србије.
Повика на вука, а лисице једу месо.

Што не дижете буну?
Не знам колико година имаш (код мене је све транспарентно), јеси ли кадар "стићи и утећи"?
У своје време сам покушао учинити што је било до мене, мислећи да ће стари борци прихватити радикалне мере у рушењу комунизма. Сви до једног круто су се држали закона земље у којој су добили азил и није им ни на памет падало да оружано руше Брозову тиранију. Писали су летке, брошуре, издавали билтене и... обавезни "четнички пикници".
Ал зато рачунам на вас млађе.
Вама се ево пружила прилика да згазите децу комунизма, да једном за свагда окренете Србију путем који је домаћински - Монархија.
Дела, шта чекате?
Одговори

.
Ми овуден поодавно окачисмо магистарски рад поводом новокомпоноване и турбо фолк музике.... http://www.pogledi.rs/forum/Thread-turbo...ana-muzika

Ну, треба рећи реч-две о овом феномену...

Наиме, врхунац изведбе народне музике је (иако је почео '30), признаћете, пада у време комунизма. Дакле, '50, '60 и '70.

Зашто у време комунизма? Зато што народ своје огромно незадовољство према Брозовој власти није смео јавно испољити. И то своје незадовољство је нашло утеху у култури, самим тим и у музици. Велико музичко стваралаштво тих година је било својеврсно "бекство од сурове реалности", каналисање потиснуте енергије.

Вековна српска народна музика је најбоље овековечена у лику и делу Властимира Павловића Царевца. Он је народну музику "довео" до савршенства. Његовом смрћу народна музика почиње да креће силазном путањом, и поред врсних извођача. Мада, тај континуитет је трајао кроз настављаче Великог Царевца.... Оркестри Жарка Милановића, Миодрага Јашаревића, Бранка Белобрка, Миодрага Крњевца, Јовице Петковића, Милије и Илије Спасојевића, Душана Радетића, Буца Јовановића, Радоја Митровића Барајевца и др.

Смрћу Великог Царевца средином '60 полако настаје новокомпонована народна музика Лепе Лукић, Силване, Тозовца, Гвоздена Радичевића, итд. Средином '70 под утицајем Шабана настаје новокомпонована народна музика са циганским и јужњачким мелосом, у народу позната под именом Фолк музика. Почетком '80 са појавом Јужног Ветра и Фахрете Јахић фолк музика полако прелази у екстремније форме, у Турбо Фолк музику која, на жалост и дан-данас влада.
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним