Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 4.56 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

27. март 1941: Зашто?

Ове моторизоване немачке јединице су ушле у Југославију из Бугарске

http://bandenkampf.blogspot.com/2019/04/bk0432.html

[Слика: BK0432.jpg]
Одговори

Углавном се слажем са Самарџићем, не због тога што је ту господар куће, него зато што сам уверен да се у историји најчешће догађа једино оно што се може догодити: у том случају мислим да у доба највеће европске катаклизме једна етнички и геополитички проблематична држава као Југославија није могла на дуже време остати ван те трагедије.
Слично мислим и за последње ратове. Мислим да је случај заваравања самих себе када људи кажу да је за исход ратова деведесетих крив Милошевић зато што није лобирао.
Да се вратим на 1941. , поменули сте италијанског министра Ћаноа.
Приликом потписивања савезништва између Италије и Немачке 1938. године, Ћано је објаснио својем колеги Рибентропу да Италија није била спремна за један нови европски рат, на то му је Рибентроп очи у очи одговорио отприлике: „Не брините ви Италијани, нећемо започети рат пре 5 година“. Супротно тога, годину касније Немци су напали Пољску.
Немци нису били искрени ни са својим савезницима.
Ћано после почетка светског рата покушао је да кочи Мусолинија, који је желео ући у рат. За ту сврху и за то се парира немачкој политици, у годинама пре рата и све до 1940., Ћано је покушао да повезује неке земље Источне Европе Италији, зато је био у посети, чини ми се, у Мађарској и Југославији.
По повратку, свом пријатељу Орју Верганију, који је био чувени новинар, изјавио је, ако се добро сећам: „Пољска и Југославија имају катастрофалну геополитику, зато што се налазе у таквој позицији да неизбеживо примаме рат“.
Није заиста случај да су управо Пољска и Југославија спадале међу земљама које су највише пострадале у Другом светском рату.
Одговори

(02-04-2019, 04:57 PM)ЛукаЛоко Пише:  Углавном се слажем са Самарџићем, не због тога што је ту господар куће, него зато што сам уверен да се у историји најчешће догађа једино оно што се може догодити: у том случају мислим да у доба највеће европске катаклизме једна етнички и геополитички проблематична држава као Југославија није могла на дуже време остати ван те трагедије.
Слично мислим и за последње ратове. Мислим да је случај заваравања самих себе када људи кажу да је за исход ратова деведесетих крив Милошевић зато што није лобирао.
Да се вратим на 1941. , поменули сте италијанског министра Ћаноа.
Приликом потписивања савезништва између Италије и Немачке 1938. године, Ћано је објаснио својем колеги Рибентропу да Италија није била спремна за један нови европски рат, на то му је Рибентроп очи у очи одговорио отприлике: „Не брините ви Италијани, нећемо започети рат пре 5 година“. Супротно тога, годину касније Немци су напали Пољску.
Немци нису били искрени ни са својим савезницима.
Ћано после почетка светског рата покушао је да кочи Мусолинија, који је желео ући у рат. За ту сврху и за то се парира немачкој политици, у годинама пре рата и све до 1940., Ћано је покушао да повезује неке земље Источне Европе Италији, зато је био у посети, чини ми се, у Мађарској и Југославији.
По повратку, свом пријатељу Орју Верганију, који је био чувени новинар, изјавио је, ако се добро сећам: „Пољска и Југославија имају катастрофалну геополитику, зато што се налазе у таквој позицији да неизбеживо примаме рат“.
Није заиста случај да су управо Пољска и Југославија спадале међу земљама које су највише пострадале у Другом светском рату.

Лука, није реч о томе да је неко веровао у часне и поштене намере Хитлера, већ шта је најмудрије урадити у датом тренутку. А у датом тренутку Немачка и Италија са својим савезницима су свуда око Југославије, док је Енглеска на свим војиштима тучена и нико није сигуран да ће још дуго да издржи. Других савезника - нема.

Веровање да ћемо Енглези и ми (евентуално још и Грци), да поразимо силе Тројног пакта, може тада да се роди само у глави суманутог човека.
А овде чак немамо ни ту ситуацију, тј. да су пучисти ушли у рат против Немачке, него су покушали да остане статус кво, тј. да остане као што је било до 27. марта.
До те мере је такав поступак био глуп, да су и Британци били шокирани, нису могли веровати да ће неко извршити насилну промену режима само да би урадио исто што и претходна власт. Чак се у британској СОЕ почело размишљати у правцу да се изврши нови пуч, овога пута против пучиста, јер су видели да се ништа није променило.

Дакле, суштина је да из тренутне ситуације извучеш максимум на основу процене садашњег стања и евентуално предвидљиве будућности, па ако се сутра ситуација измени, на твоју штету или у твоју корист, опет да извучеш највише што можеш.

Мој је закључак (то не обавезује никог наравно) на основу свега што сам прочитао о овој материји, а не само на основу интерпретација учесника догађаја једне стране, да је била правилна процена потписника Протокола од 25. марта, како је то било највише што смо могли тада да добијемо, без икаквих симпатија према овима или онима.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Логично, а не кажем зато да бих повлађивао госту. Smile
Одговори

Није лош онај историчар који је гостовао дан после Самарџића на Балкан инфо.
Одговори

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/cl...руски-кнез

Овде пише да је генерал Мирковић називао браћу Кнежевиће "болесном браћом".

Такође да је генерал Мирковић до краја живота уживао Енглеску генералску пензију. И после пуч није плаћен, хехехе можда кад би се зезали хихихи

Узевши у обзир генерала Симовића који је је после рата дошао да сведочи на суђењу против Драже, као и пуковника Симића, који је прво служио Краљу па комунистима, да се закључити да су пучисти били једна препоштена и морална група људи Smile

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Изнео си 100 посто необориве доказе.Smile
Одговори

Нисам историчар, нажалост, али дефинитивно би требало детаљније испитати поједине тврдње, као на пример да ли је генерал Мирковић заиста сахрањен у енглеској војној униформи Smile

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

https://balkanskageopolitika.com/2020/03...-27-martu/
Одговори

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=...=3&theater
Одговори

[Слика: 27+mart+slika-srpski-glas+1941++640.jpg]

Извор за слику:Клуб Монархиста
Одговори

.
КО ЈЕ СВЕ, И КАКО, ПРИПРЕМАО ДРЖАВНИ УДАР ПРОТИВ КНЕЗА ПАВЛА КАРАЂОРЂЕВИЋА, У ПРОЉЕЋЕ 1941.
27. март 1941. – „Конспирација“ организовала пуч у Београду!
http://www.sedmica.me/27-mart-1941-konsp...ovali-puc/

Е сад колико ово одговара истини.......
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

У нашој историографији представљено је да је дуго припремано да генерал Симовић дође на Владу после пуча, а да је генерал Недић случајно дошао на Владу после окупације.
А, заправо је потпуно обрнуто.
То само показује какве су историчари, у ствари, слугерање дневној политици.
Одговори

Да ли су пучисти планирали укидање Бановине Хрватске?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним