Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четници и Немци- фотографије!

(13-02-2020, 02:24 AM)ХраброСрце Пише:  
(12-02-2020, 06:39 PM)Александар Динчић Пише:  Потпуковник Ђорђије Лашић и његов штаб након што су Немци реокупирали Црну Гору после италијанске капитулације. Једна историјски занимљива, али у суштини и најтачнија слика - покушај да се нешто поправи са ослонцем на спољашњег непријатеља, пошто су кола кренула низбрдо. У сваком случају, лош прорачун. Већ тада је требало да се иде у Грчку, али...

Је ли Лашић овај скроз десно? Има велики ожиљак испод ока, претпостављам од ране, а ако се не варам, Лашић је био тешко рањен.

Јесте. Рањен је у борбама са комунистима јануара 1941. у околини Матешева. Сад, њега је након рањавања мијењао Андрија Весковић. Како и када се Павле наметнуо као главни четник у Црној Гори, није ми јасно. Формације ЈВуО у Црној Гори су ми потпуно нејасне. Ту проблеме прави различита Дражина и италијанска организација четника у Црној, а касније и формирање ЦДК. О црногорским четницима, бар да ја знам, нико није написао ништа озбиљно сем господин Самарџић у књизи ,, Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета ". Писао је и Александар Стаматовић о томе, али нисам упућен. Најозбиљнији рад који се бави тиме јесте књига Радоја Пајовића, режимског историчара, комунисте, а касније и Дукљанина.
Одговори

(11-05-2021, 10:12 PM)Милош Шарац Пише:  
(03-05-2021, 10:54 AM)Милош Шарац Пише:  Самарџић је писао одавно на форуму да четничке јединице Западно од Романијског корпуса нису биле под Дражином командом.
Ова слика је одличан пример како су се Немци плашили четника,никад нису смели да носе оружје,док овај Пећанчев четник заденуо 20. бомби за опасач.
Слика је у продаји на ебај!Види на линку!
[Слика: Screenshot-1.png]

https://www.ebay.de/itm/274782011889?has...SwLL1gjnKH

Исти четник је и на овој слици,чини ми се да је неко написао давно на форуму да је ово сликано у центру Рашке.
[Слика: Screenshot-1.png]
[Слика: Generated-Image-October-06-2025-11-42-PM.png]
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним