Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

„Борбе четника против Немаца и усташа“ - претплата
#1

Милослав Самарџић:
БОРБЕ ЧЕТНИКА ПРОТИВ НЕМАЦА И УСТАША 1941-1945.
Друго измењено и допуњено издање
[Слика: Borbe-cetnika-korice-3-D.jpg]fallout vault 3
Меки повез, већи формат (Б-5), богато илустровано (60 слика и докумената, у два сепарата), 548 страна.
Претплатници се могу јавити:
ЕЛЕКТРОНСКОМ ПОШТОМ: pogledikg@gmail.com
ПРЕКО ТЕЛЕФОНА: 064/1-880-990, или
НА АДРЕСУ: „Погледи“, Немањина 16, 34000 Крагујевац.
Потребно је да наведете Вашу пуну адресу, мејл и број телефона.
ЦЕНА У ПРЕТПЛАТИ: 1.500 динара.
Поштарина и порез урачунати.
Претплатницима ћемо око 1. маја послати налоге за уплату. Није потребно слање копије уплатнице (види се на изводу из банке). Књига се испоручује око 5. маја, такође поштом.
Електронске уплате
Прималац: „Погледи'' д.о.о.
Сврха уплате: Претплата
Уплатилац (име, презиме, адреса)
Износ: 1.500,00 динара
Рачун: 150-34495-55

ИЗВОД ИЗ РЕЦЕНЗИЈЕ:
Књига „Борбе четника против Немаца и усташа 1941-1945“ је веома значајан напор да се раскине са комунистичким мантрама попут оне да су јединице под командом генерала Михаиловића и српски народ у целини били неактивни, те да се нису борили против окупатора и фашистичке творевине НДХ, већ су чекали да их неко други ослободи. Након што је својим ранијим радовима аутор учинио потпуно неутемељеном „теорију“ о сарадњи генерала Михаиловића са окупатором, сада је низом јасних и недвосмислено документованих чињеница, на научно верификован начин, раскринкао и ову алтернативну теорију о „неактивности“.
Због своје документарности али и јасног и неоптерећеног стила ова књига је основно штиво, не у ревизији већ у враћању историографије на колосек научности и историјске истине.
(МгА Драган Крсмановић, пуковник у пензији, бивши шеф Војног архива)

О ДРУГОМ ИЗДАЊУ:
Прво издање ове књиге објављено је 2006. године. У њему су биле побројане и описане све борбе Југословенске војске у Другом светском рату, односно Дражиних четника, против Немаца и усташа - као и против Бугара и других окупатора, а такође и против квислинга - за које сам тада знао.
После тога, уз помоћ сарадника, из Бундес архива у Фрајбургу набавио сам нешто преко 600 страница немачких докумената из јесени 1943. године. У тим документима, која до тада нису била позната домаћој јавности, детаљно је описана највећа антиосовинска операција на Балкану пре доласка Црвене армије, а то је била офанзива четника према Сарајеву. Тако сам објавио књигу Срби против Вермахта - непозната немачка документа. Ова књига је у међувремену преведена на енглески језик.
Још касније, такође уз помоћ сарадника, дошао сам до нових немачких докумената, пре свега из лета 1943. године, због чега сам најпре размишљао о другом, допуњеном издању књиге Срби против Вермахта. Међутим, пошто сам у међувремену набављао докумената о борбама четника и из других извора, ипак сам се одлучио за допуњено издање ове књиге, с тим да она садржи и кључне странице књиге Срби против Вермахта.
...Ђаци и студенти и данас се уче како су четници прекинули антиосовинске акције у јесен 1941, због немачких одмазди, док су партизани наставили да се боре. Због тога се и даље скрива податак да су у Србији Немци више - и то скоро два пута више - стрељали 1942, него 1941. године. Јер, 1942. године у Србији није било организованог партизанског покрета. Ако би се открило да је немачких одмазди много више било те године, онда би званична историографија била оборена практично у једном потезу.
Како ова књига не би била преобимна, из првог издања сам избацио нека општа места, усмеравајући пажњу пре свега на борбене активности. При томе, остала су поглавља која се тичу стратегије и тактике, тј. смисла борби.
На крају књиге дат је преглед свих осовинских операција против четника за које сада знамо (45 операција), као и списак градских насеља која су четници ослободили од Немаца (34 насеља). Приложена је и статистика: колико Немаца су убили четници, а колико партизани.
(Из предговора)
Одговори
#2

Имам прво издање. Шта је највише допуњено, операције око Сарајева 43'?
Одговори
#3

(11-04-2019, 11:17 PM)ХраброСрце Пише:  Имам прво издање. Шта је највише допуњено, операције око Сарајева 43'?

Да, то је највећа допуна, од Битке за Вишеград закључно са сломом опсаде Сарајева, према немачким документима. И још можда 20-так страна новопреведених немачких докумнената у вези других догађаја, онда нешто америчких и бугарских, и на крају има и нових четничких извора. Ово је негде 150-200 страна више од књиге коју имаш.
Одговори
#4

Ко су четници са насловне стране?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#5

И мене то интересује.
Одговори
#6

На слици су два четника Тимочког корпуса!Објавио је ту слику одавно Г. Самарџић на свом фејсбук профилу.
Одговори
#7

Значи скинуо си Кондора са насловне? Јок

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#8

То је грешка у Албуму. Ово су пратиоци капетана Божидара Миладиновића, команданта Књажевачког корпуса, има пар фотографија на којима су заједно.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори
#9

(14-04-2019, 09:48 AM)Николај Пише:  То је грешка у Албуму. Ово су пратиоци капетана Божидара Миладиновића, команданта Књажевачког корпуса, има пар фотографија на којима су заједно.
Мислим да је то тачно.
Одговори
#10

(14-04-2019, 09:41 AM)Перун Пише:  Значи скинуо си Кондора са насловне? Јок
Мутна је слика. Ипак ставио сам је на последњу корицу.
Одговори
#11

Гдине Милославе, навели сте податке за електронску уплату. Може ли сад да се уплати електронски? Значи, да не се поручује уплатница преко мејла
Одговори
#12

(15-04-2019, 09:11 PM)Mitic Пише:  Гдине Милославе, навели сте податке за електронску уплату. Може ли сад да се уплати електронски? Значи, да не се поручује уплатница преко мејла
Може, горе су наведени подаци за уплату:

Електронске уплате
Прималац: „Погледи'' д.о.о.
Сврха уплате: Претплата
Уплатилац (име, презиме, адреса)
Износ: 1.500,00 динара
Рачун: 150-34495-55
Одговори
#13

Јел се уплатнице шаљу путем поште на кућну адресу или у електронској форми на мејл?Пошто сам се путем мејла пријавио за претплату,а још ми није стигла никаква уплатница.
Одговори
#14

Поремећено је много због нерадних дана. Најбоље да сами попуните уплатницу, према овим пдоацима:
Прималац: „Погледи'' д.о.о.
Сврха уплате: Претплата
Уплатилац (име, презиме, адреса)
Износ: 1.500,00 динара
Рачун: 150-34495-55
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним