Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Скоро је изашла епизода емисије "Иза решетака", са доста прегледа, а главни актер је свештеник Стоиљко Кајевић, један од вођа и оснивача СОПО-а.

Занима ме ваше мишљење о о. Кајевићу и антикомунистичкој организацији СОПО.
Одговори

СОПО је створен буквално у стану преко пута стана Брижит Бардо, у најскупљој згради Париза.
Одговори

(02-05-2019, 06:14 PM)Мића Адмирал Пише:  СОПО је створен буквално у стану преко пута стана Брижит Бардо, у најскупљој згради Париза.

Да ли је поп Стоиљко изабран за првог предсједника, ако се не варам? У тим круговима био је доста поштован и цијењен, али ово што се десило с Кавајом баца сјенку на њега. Какво је ваше мишљење? Да ли је имао везе са УДБОМ или не?
Одговори

(02-05-2019, 06:52 PM)ХраброСрце Пише:  
(02-05-2019, 06:14 PM)Мића Адмирал Пише:  СОПО је створен буквално у стану преко пута стана Брижит Бардо, у најскупљој згради Париза.

Да ли је поп Стоиљко изабран за првог предсједника, ако се не варам? У тим круговима био је доста поштован и цијењен, али ово што се десило с Кавајом баца сјенку на њега. Какво је ваше мишљење? Да ли је имао везе са УДБОМ или не?

Нисам неки познавалац орг. СОПО. Оно горе сам изнео трагајући за биографијом Јована Бркића, Дражине полит. личности за Косово и Метохију, тако да не бих улазио у процене личности за које ме питаш.
Сигурно је УДБ а имала људе у СОПО у.
Са групом интелектуалаца и антикомуниста, Бркић оснива Српски покрет за Европску федерацију и на оснивачкој скупштини, 5 дец.1948 изабран је за председника Покрета.
У Бркићевом стану, у Паризу, на авенији Pol Dumerg бр. 162, поч. лета 1964, на строго тајном састанку ( 30 так људи ), основана је организ. Крмчија ( слободан превод Кормило ), по имену преузетом из Књиге правила за духовни живот Срба Крмчија, св. Саве. Две године касније из ове организације израшће СОПО.
Одговори

(04-05-2019, 06:14 PM)Мића Адмирал Пише:  
(02-05-2019, 06:52 PM)ХраброСрце Пише:  

Нисам неки познавалац орг. СОПО. Оно горе сам изнео трагајући за биографијом Јована Бркића, Дражине полит. личности за Косово и Метохију, тако да не бих улазио у процене личности за које ме питаш.
Сигурно је УДБ а имала људе у СОПО у.
Са групом интелектуалаца и антикомуниста, Бркић оснива Српски покрет за Европску федерацију и на оснивачкој скупштини, 5 дец.1948 изабран је за председника Покрета.
У Бркићевом стану, у Паризу, на авенији Pol Dumerg бр. 162, поч. лета 1964, на строго тајном састанку ( 30 так људи ), основана је организ. Крмчија ( слободан превод Кормило ), по имену преузетом из Књиге правила за духовни живот Срба Крмчија, св. Саве. Две године касније из ове организације израшће СОПО.

Требало би да су у тих 30так људи били и пуковник В. Пилетић и Андра Лоначарић? СОПО јесте поникао из ове организације, колико ми се чини била је то млађа група емиграната. Највише сам читао из Кавајиних мемоара, мада може доста ствари да се нађе и на интернету, јер је повезано са занимљивим догађајима. Иначе, послије смрти Каваје и мислим Бошка Радоњића, изашли су мемоари оца Кајевића: "СОПО - овако је било". Вјероватно је контрадикторно са Кавајиним описима. П.С. Хвала за ове податке.
Одговори

Доста о овој теми може се наћи и у књиѕи о Сопо-у,Овако је било-Сопо,као и у наступима покојног Бошка Радоњића,посебно оним са почетка 90-тих.Лично,мишљења сам да је на ѕалост Удба каналисала,усмеравала,и по потреби водила ову и сличне органиѕације.Кавајини мемоари,делимично то приѕнају.
Одговори

Колико ли има истине у овоме?

ЛЕКА РАНКОВИЋ ХТИО ДА УБИЈЕ ТИТА:

"Лека Ранковић је требало да достави податке о кретању Јосипа Броза Тита његовим атентаторима. Даље ми Андра пише: „Замисли њега, у црно нам је завио отаџбину, а сад се враћа на наше детињство и дане док смо пливали у Колубари. Хоће да прескочи злочин против свога народа док је верно служио свога шефа. Људска судбина и трагедија“

Цијели чланак:

https://srbin.info/2016/12/01/najveca-pr...bije-tita/
Одговори

(09-05-2019, 09:13 AM)ХраброСрце Пише:  Колико ли има истине у овоме?

ЛЕКА РАНКОВИЋ ХТИО ДА УБИЈЕ ТИТА:

Смешно брате.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Не само да је хтео да га убије,већ је на власт хтео да доведе Карађорђевиће,а ѕа министре управу ПСЧ Равна Гора иѕ Хамилтона.Колико је све постало банално,тупаво,и смешно...
Одговори

По мом мишљену то да је лека хтео да убије тита је у поређењу са митом да је Калабић издао Чичу...То да се најближи сарадници издају и убију може само црвени мозак да смисли...
Одговори

Да, Лека (серем вам се на надимак) је хтео да убије Броза, врати Карђорђевиће и КЈ. И не само то, у Винчи су радили на томе да васкрцну Чича Дражу!

Али Тито је за то дознао и убијо Крцуна и Леку, највеће српске синове који су могли да спасе угрожено Српство!
Није Тито дао ништа за Србе!

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Ово је по свему судећи цитат из књиге "Сопо - овако је било" и цитат оца С. Кајевића који наводно преноси ријечи пок. Андре Лончарића њему у цитату који сам написао прије линка. Па ме занима откуд уопште повод да се дође до нечег таквог и то баш откуд то сад да једини живи члан групе свједочи о томе. А заиста нисам идиот да мислим да је било ко из те црвене гарнитуре хтио да убије Тита, али хвала што се потрудили да ми објасните, очигледно нисмо мислили у истом контексту Кез
Одговори

Мало лажи, мало емотиве, и то је то!

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

У СПОМЕН НА ДРАГИШУ И ИВАНКУ

Кашиковић је имао 45 година када је у ноћи између 18. и 19. јуна 1977. године, заједно са осмогодишњом поћерком Иванком Милошевић, мучки убијен за писаћом машином у Чикагу, у редакцији листа „Слобода". Драгиша је избоден оштрим предметом тачно шездесет четири пута. Мала Иванка задобила је педесет четири смртоносна убода!

Књижевник Драгиша Кашиковић је био лидер политичке емиграције у САД седамдесетих година и уредник листа "Слобода", гласила СНО у Чикагу. Живео је у згради Српске Народне Одбране заједно са Драгицом Милошевић и њеном ћерком, деветогодишњом Иванком. Обоје, девојчица и књижевник, убијени су на суров начин у ноћи 19. јуна 1977. године.

Непознате убице су удариле Кашиковића ножем 64 пута, а девојчицу Иванку 54 пута. Ово убиство је уврштено у сто највећих злочина у Америци, али ни до данас није расветљено.

Филмска реконструкција овог злочина обављена је у Чикагу, Вашингтону и Београду уз помоћ двадесетак сведока и саговорника, који први пут јавно казују да је Кашиковић као антикомуниста био на мети Титове тајне полиције. И да је његову ликвидацију прећутно одобрила Бела кућа.

У току припрема за званичну посету Јосипа Броза америчком председнику Џимију Картеру 1977. године њих двојица су потписали тајни договор о ликвидацији српских политичких емиграната у САД. То је уједно био и политички налог Удби да ликвидира Драгишу Кашиковића, али су те јунске ноћи у његовом стану убице пробудиле његову поћерку и убили је као нежељеног сведока. Сведоци које смо ми пронашли тврде да је као главни убица осумњичен Богоја Панајотовић, активиста СНО и сарадник Удбе. И да су убици у овом злочину помагали амерички плаћеници из подземља - тврди Миленија Перишић, продуцент филма, задужена за проналажење сведока.

Наши саговорници тврде да је Богоја Панајотовић, иначе, конобар пореклом из Ниша и познаник Драгише Кашиковића, био на сахрани Кашиковића и мале Иванке, али је после тога нестао. Променио је физички изглед, добио ново име и презиме и тако постао први Србин заштићена личност у Америци.
Истражујући ово политичко убиство Бане Милошевић и Миленија Перишић су посетили БИА и ФБИ да би стекли увид у досије политичког емигранта Драгише Кашиковића и документа са увиђаја у Чикагу. Наишли су, кажу, на зид ћутања.

- У БИА нам је речено да српска тајна полиција нема досије Драгише Кашиковића, а ни осумњиченог убице Богоја Панајотовића - наглашава Бане Милошевић. - Инспектори ФБИ су нам рекли, да они имају досије са увиђаја и нека сазнања о убицама, али да немају овлашћење да нам их дају. Стекли смо утисак да Бела кућа скрива овај злочин и не дозвољава да се раскринкају злочини Удбе у Америци.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним