25-05-2019, 04:42 PM
Губици Србије у Првом светском рату били су 950.000, а не 1,25 милиона
26-05-2019, 10:50 AM
Јуче сам разговарао са пуковником Крсмановићем у вези овог текста. Ово како смо читали овде и у Српским новинама је само текст прилагођен новинском облику.
Обећао је једну праву историографску расправу на ову тему, где ћемо видети које је изворе користио у истраживању, што ће нам дати свеобухватну слику о овом изузетно важном историјском периоду српске историје.
Обећао је једну праву историографску расправу на ову тему, где ћемо видети које је изворе користио у истраживању, што ће нам дати свеобухватну слику о овом изузетно важном историјском периоду српске историје.
26-09-2019, 08:30 PM
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
30-10-2019, 04:35 PM
Капитално дело са овогодишњег сајма књига.
![[Слика: Screenshot-20191030-152738-Chrome.jpg]](https://i.postimg.cc/yVhjMhMt/Screenshot-20191030-152738-Chrome.jpg)
А ту је и ДВД издање.
![[Слика: Screenshot-20191030-152738-Chrome.jpg]](https://i.postimg.cc/yVhjMhMt/Screenshot-20191030-152738-Chrome.jpg)
А ту је и ДВД издање.
![[Слика: Screenshot-20191030-153117-Chrome.jpg]](https://i.postimg.cc/hgZkZgbx/Screenshot-20191030-153117-Chrome.jpg)
30-10-2019, 06:05 PM
Одлично!
Је ли читао неко? Колико имена има?
Је ли читао неко? Колико имена има?
30-10-2019, 06:43 PM
А ко је читао, када се тек појавило? Можда Крсмановић, пошто је био укључен ваљда.
Ово је, без сумње, капитално издање. И то не ове године, него деценије.
ПС био сам у ВА у исто време када су пописивали жртве и морам рећи да сам помало скептичан јер ми се није свидео начин на који се то ради и ко то ради. Али, надам се да је то био само део процеса, односно да је то пролазило макар још "кроз две руке".
Ово је, без сумње, капитално издање. И то не ове године, него деценије.
ПС био сам у ВА у исто време када су пописивали жртве и морам рећи да сам помало скептичан јер ми се није свидео начин на који се то ради и ко то ради. Али, надам се да је то био само део процеса, односно да је то пролазило макар још "кроз две руке".
30-10-2019, 08:02 PM
За Браничевски округ има овде http://www.manastirrukumija.net/index.ph...o/pomenici
30-10-2019, 08:16 PM
Одлично што је и у тако кратком року урађено, требало нам је само 100 година.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
30-10-2019, 10:25 PM
За шта је требало 100 година- не разумем???
04-11-2019, 02:28 AM
(30-10-2019, 08:16 PM)Николај Пише: Одлично што је и у тако кратком року урађено, требало нам је само 100 година.
(30-10-2019, 10:25 PM)Бенито Пише: За шта је требало 100 година- не разумем???
Изванредно. И питање и одговор. Толико тога речено у пар ријечи, цијела народна судбина.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
02-12-2019, 01:52 AM
322.778 имена сачуваних од заборава.
![[Слика: jov_2716_1575201345.jpg]](http://www.odbrana.mod.gov.rs/multimedia/image/2019/Decembar/jov_2716_1575201345.jpg)
05-01-2020, 02:48 PM
Значи треба нам још 100 година да попишемо и оне Србе из ЦГ, БиХ итд.
06-01-2020, 01:29 PM
Мућните главом па се запитајте да ли је логично да када се правила нова држава, администрација тражи и добија стање сваког села, општине, среза, жупе, округа... А нису тражили од локалних писара, полицајаца и чиновника да им доставе број убијених, погинулих и несталих лица за време Првог светског рата.
Другим речима, сви ти пописи су сигурно урађени. Остављам могућност да нису најпрецизнији за подручје Славоније због Зеленог кадра и комунистичке државе у Мађарској, 1919-1920. године.
Са друге стране, врло добро знамо антисрпски карактер власти у Југославији после Другог светског рата. Која је логика да нису уништавали документа везана за жртве Првог светског рата, када је позната њихова посвећеност уништавању културне баштине српског народа, а поготово везаним за Први светски рат и прву Југославију.
Из те исте кухиње, да се Власи не сете, иде и прича о томе "како то Ми нисмо пописали жртве". Ми смо их пописали, а ви комунисти сте уништили или сакрили те спискове жртава.
Уосталом, број од 1250000 жртава које је дао српски народ у Првом светском рату, први је дао Никола Пашић на Мировној конференцији у Паризу. Погрешно се интерпретира да су то били грађани Краљевине Србије. И тада се знало, а зна се и данас да је број жртава Краљевине Србије у Првом светском рату око 940-950 хиљада, а да је преостали број од око 300000, до броја који је изговорио Пашић, онај који припада Србима из бивше Аустроугарске и Краљевине Црне Горе.
Толико.....
Другим речима, сви ти пописи су сигурно урађени. Остављам могућност да нису најпрецизнији за подручје Славоније због Зеленог кадра и комунистичке државе у Мађарској, 1919-1920. године.
Са друге стране, врло добро знамо антисрпски карактер власти у Југославији после Другог светског рата. Која је логика да нису уништавали документа везана за жртве Првог светског рата, када је позната њихова посвећеност уништавању културне баштине српског народа, а поготово везаним за Први светски рат и прву Југославију.
Из те исте кухиње, да се Власи не сете, иде и прича о томе "како то Ми нисмо пописали жртве". Ми смо их пописали, а ви комунисти сте уништили или сакрили те спискове жртава.
Уосталом, број од 1250000 жртава које је дао српски народ у Првом светском рату, први је дао Никола Пашић на Мировној конференцији у Паризу. Погрешно се интерпретира да су то били грађани Краљевине Србије. И тада се знало, а зна се и данас да је број жртава Краљевине Србије у Првом светском рату око 940-950 хиљада, а да је преостали број од око 300000, до броја који је изговорио Пашић, онај који припада Србима из бивше Аустроугарске и Краљевине Црне Горе.
Толико.....
06-01-2020, 01:39 PM
(06-01-2020, 01:29 PM)Бенито Пише: Мућните главом па се запитајте да ли је логично да када се правила нова држава, администрација тражи и добија стање сваког села, општине, среза, жупе, округа... А нису тражили од локалних писара, полицајаца и чиновника да им доставе број убијених, погинулих и несталих лица за време Првог светског рата.
Толико.....
Већ 1921. је рађен попис што би се рекло "у бобу",да не рачунамо црквене књиге итд. . . Баш није могуће да једна држава која је пре рата поприлично добро израђивала статистику и која зна у број колико има по којој општини неписмених,тек тако не изброји тачан број погинулих . . .
А знајући да од 41. овде лако књиге горе . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)