Оцена Теме:
  • 60 Гласов(а) - 4.42 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

НАЈЛЕПШЕ ЧЕТНИЧКЕ СЛИКЕ

(04-06-2023, 08:57 AM)Бесеровић Пише:  
(03-06-2023, 02:54 PM)luka.luke Пише:  
(03-06-2023, 10:51 AM)Сокољанин Пише:  
(03-06-2023, 09:36 AM)Бесеровић Пише:  Има ли још данас Југовића на Романији?Да објасним мој ник "Бесеровић",!Порекло ми је са Мајчине стране од Војводе Бесера Југовића са Романије,који је живео у 18. веку и био велики јунак,имао је још троје браће!Побише неке Турке и затим пребегоше преко Дрине и населише се на падинама планине Таре,тако је и добило име место Бесеровина изнад Бајине Баште.Само сам додао на Бесер ово ић! Smile

Много година касније, од тих Југовића из Бесеровине је изникао један див јунак - потпоручник Обрен Југовић, командант Рачанске Јуришне бригаде...

Има Југовића и сада. Једна од највећих фамилија Романије. Највише у Мокром ( Од њих је Стеван Југовић, комадант јуришлија) и Љубогошти код Пала.

Хвала пуно!Мајчино Девојачко презиме Максимовић је настало од Бесеровог рођеног брата Максима Југовића!Да ли има презиме Шарац на Романији и из ког су места,коју Славу Славе?

Има Шараца из села Озарковићи и Боговићи. Већином сада живе у Палама и Сокоцу. Чини ми се да славе Аранђеловдан.
Одговори

Хвала!
Одговори

Дража у околини Добоја јесени 1944. године,ако није тада сликано Г. Самарџићу молим да ме исправите!Да ли  можете да поставите ову слику у Већој резолуцији,много је лепа,за "Насловну" , страну неке књиге или 5. Албума ! Blush Слику сам нашао у неком од ваших Документараца,не могу да се сетим којег.

[Слика: Screenshot-1-3.png]
Одговори

Поп Захарије Милекић Јунак са Таре у време 1. Светског рата.По њему су добиле име "Калуђерске Баре", на Тари,једна од најлепших локација на тој Планини!
Извор:Шарац
[Слика: Screenshot-10.png]
Одговори

(05-06-2023, 12:04 PM)Бесеровић Пише:  Поп Захарије Милекић Јунак са Таре у време 1. Светског рата.По њему су добиле име "Калуђерске Баре", на Тари,једна од најлепших локација на тој Планини!

Здравко Захарије Милекић, с. Заовине, срез Рачански -  м. гробље Св. Саве, Либертвил, САД.
Одговори

(05-06-2023, 12:04 PM)Бесеровић Пише:  Поп Захарије Милекић Јунак са Таре у време 1. Светског рата.По њему су добиле име "Калуђерске Баре", на Тари,једна од најлепших локација на тој Планини!

Рођен 1889. године. Имао је титулу четничког војводе. И за време Другог светског рата је имао свој одред (Рачански четнички одред) са којим је учествовао у борбама против усташа на Вишеградском фронту. Касније четовао у околини Пријепоља и Прибоја. Ухваћен је од стране окупатора и одведен у логор на Бањицу 14. септембра 1942. године. Средином октобра је одведен у Немачку. Преживео рат и емигрирао у САД.
Одговори

Калајит пре Калајита.Штета,кратко је фигурирао,а сјајно је кренуо од Вишеграда,па Прибоја и Пријепоља.Велика штета.
Одговори

Ево цела! Скојевац
[Слика: 46758573-1168800836610836-1236265117352460288-o-2.jpg]
Одговори

Витомир "Бајча"  Митровић четовођа из Медвеђе у време Топличко-Јабланичког Устанка 1917. године
Извор:Народни Музеј Топлице-Прокупље
Одговори

Млади Коста Пећанац на слици из 1909. године
[Слика: Kosta-Pe-anac-1909.jpg]
Одговори

Свадба потпоручника Душана Ђорића(официра 1. Шумадијског корпуса), и Јелене Калабић маја 1944. године!Кум је био капетан Звонко Вучковић.
Извор:Народни Музеј Ваљева
[Слика: 8-76-3462.jpg]
[Слика: 8-76-3461.jpg]
Одговори

(08-06-2023, 08:25 AM)Бесеровић Пише:  Свадба потпоручника Душана Ђорића(официра 1. Шумадијског корпуса), и Јелене Калабић маја 1944. године!Кум је био капетан Звонко Вучковић.
Извор:Народни Музеј Ваљева
[Слика: 8-76-3462.jpg]
[Слика: 8-76-3461.jpg]

Прво: шта ће ове фотографије код њих?
Друго: што их не потписаше до краја? Моја баба је знала да препозна Јелену, Душана и Звонка на овој слици.
За шта добијају плату? Да се свађају са Самарџићем о Калабићу? На Инстаграму?  Баја
Дотичном сам ово исто у лице рекао. Да неко не би помислио да псујем попа у потоку.
Одговори

Овај податак је јако дискутабилан(у вези калуђерских Бара)
Он је подигао дом на Калуђерским Барама,био је шумар,организатор манастирске економије док није расчињен.
Оженио се и имао два сина и ћерку.Додељен му је део комплекса на Калуђерским Барама(код Станова)
Један од зачетника туризма на Тари(вила Здрављак)

Умро у Либертвилу 1953.године.
Одговори

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 13 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним