Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
Капетан Драгутин Бојовић Млађа и Драги Јовановић. Мислим да су били неки рођаци.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 2,084
Теме: 6
Углед:
109
Када је сликано. 1944?
Видим Стен аутомат на слици, може бити и 1943.
Поруке: 415
Теме: 1
Придружен: Mar 2018
Углед:
13
Тачно.
Али....Остаје чињеница да је покрет постао уточиште хуља,колаборациониста,политичара,
шпекуланата,и разних митивода те '44.
Њихов прилазак није био дело искреног опредељења,или искупљења,већ пуки интерес спашавања сопствене коже пред надолазећу комунистичку револуцију.
Другачије је требало са,њима.
Иначе,један занимљив детаљ из ове више него солидне књиге;пред бекство из Београда Јовановић је покушао да из личних интереса гро агената држи на окупу.Они већ тражише излазну карту,и на састанке са Јовановићем долазише са шајкачама и кокардама.
Дакле,агентура која је трпала масу Равногораца на Бањицу и којекуда,пред крај побеже под Равногорске скуте.
А ови их весели примише.Потпуни распад '44.
Поруке: 4,401
Теме: 55
Углед:
648
(11-01-2024, 09:13 PM)Бенито Пише: (11-01-2024, 08:33 PM)ексрежисер Пише: Тачно.
Али....Остаје чињеница да је покрет постао уточиште хуља,колаборациониста,политичара,
шпекуланата,и разних митивода те '44.
Њихов прилазак није био дело искреног опредељења,или искупљења,већ пуки интерес спашавања сопствене коже пред надолазећу комунистичку револуцију.
Другачије је требало са,њима.
Иначе,један занимљив детаљ из ове више него солидне књиге;пред бекство из Београда Јовановић је покушао да из личних интереса гро агената држи на окупу.Они већ тражише излазну карту,и на састанке са Јовановићем долазише са шајкачама и кокардама.
Дакле,агентура која је трпала масу Равногораца на Бањицу и којекуда,пред крај побеже под Равногорске скуте.
А ови их весели примише.Потпуни распад '44.
Нити је био уточиште, нити је био покрет.
Драги Јовановић је са тим униформама, које га нису коштале ништа, "куповао" блажу казну после рата, јер је, као већина недићеваца, био убеђен те 1944. године, да ће четници победити.
Калабић му је узео те униформе и то је било све.
Уосталом, београдски равногорци су тада већ били јачи од Специјалне полиције и могли су Драгог Јовановића да убију врло лагано да су хтели. Зато је пристао на другу страну. На коју никада није примљен.
Ако се позиваш на оно што је рекао на суђењу, то можеш да заборавиш. Толико је лагао, да ни сам није знао више шта је истина.
Четници су те 1944. године убили војоводу Косту Пећанца, пуковника Милоша Масаловића, Цветана Цеку Ђорђевића, пуковника Драгомира Лукића, Веру Пешић, војводу Радомира Ђекића, онда оног једног, не могу да се сетим имена, што је изрешетан у аутобусу са целом пратњом после заробљавања мајора Љубомира Михаиловића. Милан Аћимовић им се већ понудио. Знао је Драги да је време да се пресалдуми на другу страну.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 5,832
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,522
У вези са сликама које је поставио ексрежисер.
Кад се погледа доња слика, чини ми се да се скроз десно налази Раковић, али нисам 100% сигуран.
И Раковић је био за то да се искористе недићевци и љотићевци, па после рата да им се суди.
Поруке: 1,887
Теме: 0
Придружен: Feb 2022
Углед:
807
Сликано Лета 1944. пред битку за Аранђеловац где је Капетан Млађо Бојовић погинуо,код Хотела Старо Здање.
(Последња измена: 12-01-2024, 10:49 AM од
Бесеровић.)