Поруке: 2,084
Теме: 6
Придружен: Jul 2013
Углед:
109
Не знам одакле вам је информација да су гађани аеродроми током августа.
Тад и нису имали шта да гађају, јер је све што је ваљало повучено после Д-дана.
За тенковске јединице исто.
Поруке: 2,490
Теме: 19
Углед:
950
Када кажем „критичне дане“, не мислим стриктно на август, када су извршене евакуације, већ на један дужи период, од маја па до августа. Најпре је требало оспособити аеродром, потом га обезбедити, видети шта ће се догодити након евакуације Британаца, доводити нове пилоте, обезбедити парашутирање америчких официра итд. Све су то неки критични дани.
Немци су држали тенковске снаге, то ће се нарочито видети у септембарским данима приликом евакуације неких градова из централне Србије. Такође, извештаји су забележили делатност немачких тенкова у Јабланици и Топлици.
Углед:
950
Додатак: једном приликом и на подручју Жупе (јул 1944)
Углед:
950
Јасно, али као што рекох, сасвим довољно да направе пометњу око евакуације Американаца.
Углед:
950
Специјалне групе које притом праве највећу пометњу око утврђивања да ли једна или друга страна извршила неки напад на железничку пругу, мост, воз и сл. Опште место у герили, да се напада са противничким ознакама како би штета била што мања. На пример, Србац је нападан са комунистичком "кореографијом".
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Како знају да је Добриња? Има ли још неког описа?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 2,084
Теме: 6
Углед:
109
Личи да је лево од Драже Живко Топаловић.
Обојица су обучена исто као и на познатој заједничкој слици.