Оцена Теме:
  • 60 Гласов(а) - 4.42 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

НАЈЛЕПШЕ ЧЕТНИЧКЕ СЛИКЕ

Било је ситуација да четници уништавају усташка оклопна возила, укључујући и оклопне возове.
И немачка, наравно
Одговори

Ја сам одавно молио да се Ватхра избаци са форума!Није Демократска дискусија када те неко прави глупим и слепим.Лепо се види Усташки знак.Нема ни грам мозга а стално демантује крупне ствари!Нека иде тамо у његов Цити.
Одговори

(03-12-2021, 09:42 AM)Николај Пише:  [Слика: IMG-20211203-083838.png]
Види се слово U, иако је слика лошег квалитета. Те шлемове су и усташе носиле, има фотографија. Има фотографија и где се четници сликају за заплењеним немачким шлемовима, рецимо Делиградски корпус.

Дај неку слику.

Ова слика је лоша, не виде се ни матице исподкоје су велике 

У овој књизи Предојевића има италијанских танкета са II на томе месту, и тенкиста са таквим шлемовима. 
И усташких са У на предњој плочи, и немају ове шлемове

Предојевића књига има на ISSUU да се гледа. Са мобилног ми је тешко да вадим слике.
Одговори

На палуби.инфо има нека слика танкете са усташким симболом

[Слика: 2J0mvimdE-DmkHGy2w7Sjtnl34nWib88uCPQfF3H...Cf-5CAh-nA]

http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=9130.435

Покушао сам да нађем у већој резолуцији, али нисам успео.
Одговори

https://issuu.com/jozocavar/docs/dinko_p...zila_i/123
Странице 54-57 италијанске.

На страни 94-95 усташке.

Упоредити ознаке и униформе.
Одговори

Овје се јасно види слово "U". Заштитни шљем за тенкисте спада у заштитну опрему и није дио униформе. Тако да он није доказ за припадност танкете Италијанима или било коме.

Него Ватра шта би са документима са суђења Стјепану Јаковљевићу?
Одговори

Реална је и ситуација да су четници запленили овај тенкић од усташа, а да су се са њима сликали и Италијани.
Одговори

(03-12-2021, 11:50 AM)ватхра Пише:  
(03-12-2021, 09:42 AM)Николај Пише:  [Слика: IMG-20211203-083838.png]
Види се слово U, иако је слика лошег квалитета. Те шлемове су и усташе носиле, има фотографија. Има фотографија и где се четници сликају за заплењеним немачким шлемовима, рецимо Делиградски корпус.

Дај неку слику.

Ова слика је лоша, не виде се ни матице исподкоје су велике 

У овој књизи Предојевића има италијанских танкета са II на томе месту, и тенкиста са таквим шлемовима. 
И усташких са У на предњој плочи, и немају ове шлемове

Предојевића књига има на ISSUU да се гледа. Са мобилног ми је тешко да вадим слике.

Имаш у књизи Усташка војница 1 и 2, оној где је Димитријевић коаутор, фотографије различитих тенкова где је слово U или шаховница са стране, а не напред. Има додуше и обрнуто, то само говори да није било правила. Поготово у првој фази рата, када није било једнообразности у униформама и ознакама, припадници усташког покрета су носили и шајкаче, шлемове ЈКВ, италијанске и немачке униформе, само би нацртали слoво U или би носили белу траку са том ознаком.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

У другој књизи нема.
https://kupdf.net/download/ustaska-vojni...b1ea49_pdf
Одговори

Једна страница из Предојевићеве књиге.
Види се јасно II са стране. А виде се и матице доле које могу да се побркају са U...
Одговори

Какве матице, на фотографији се јасно види лучни облик доњег дијела слова "U".

Него шта је са документима са суђења Јаковљевићу?
Одговори

Потпоручник Часлав "Цале" Протић,официр Горске Краљеве Гарде.
[Слика: Screenshot-1.png]
[Слика: 19-Potporucnik-Caslav-Protic-1.jpg]
Одговори

Потпоручник Тихомир Јовановић "Карађорђе",официр Горске Краљеве Гарде.
[Слика: 007-065-copy-1-Jovanovic-Tihomir-Karadjordje.jpg]
[Слика: 34-Potporucnik-Tihomir-Jovanovic-Karadjordje-1.png]
Одговори

(30-10-2021, 09:47 PM)Верољуб М Пише:  Знам да није за ову тему, али пошто је ово најпрегледаванија тема, пишем овде. Истражујући нашао сам податак о тројици бораца из Србије који су приликом проласка кроз Босну остали на Мотајици, болесни. Написаћу њихове податке онако како их је забиљежио свештеник који их је опојао: Јовичић Живојин, рођ. 1905, од Ваљева - умро од тифуса 30.4.1945.; Милић Велислав, рођ.1922., од Крагујевца - заробљен од комуниста и стрељан 16.4.1945. на Мотајици; Митровић Радислав, рођ.1927., Јабланица код Крагујевца - умро од тифуса 30.4.1945. Све тројицу су мотајички четници сахранили у гробље села Горњи Смртићи код Прњавора. Ако неко од колега истраживача зна којој јединици су припадали, нека напише, може и у пп. А можда има и неко од потомака, па да знају гдје су им преци страдали и гдје почивају. Иначе, у току је акција за подизање споменика погинулим четницима из села Горњи Смртићи (Мотајичка бригада), а међу 55 погинулих, на споменику ће бити и имена ове тројице бораца.

Колега, да ли у вашим мукотрпним истраживањима имате неке податке за настрадале припаднике ЈВУО који су рођени или службовали у јужној Србији?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 10 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним