16-11-2019, 06:58 PM
(16-11-2019, 05:12 PM)РежисерСтари Пише:Када се све узме у обзир, мислим да је најзначајнији био Бора Чорба, у тој борби за слободу говора, ослобођење маса од страха, итд. Помињу се разна имена у том контексту, али никако да помену њега. Прилично сам сигуран да је он најзначајнији, пошто сам пажљиво пратио шта се ради, јер сам и сам учествовао у том процесу.(15-11-2019, 07:38 PM)Милослав Самарџић Пише: За пет дана биће тачно 30 година откако је објављен чувени број “Погледа“, са Дражином потерницом из 1943, која је до тада скривана од домаће јавности.
Био је то први афирмативни чланак о Дражи икада објављен у социјалистичкој Југославији (још је била СФРЈ).
Тај број је покренуо много тога…
Иако сада многи причају да су заправо они покренули овај процес – нико нема материјални доказ за то, попут ове три фотографија (прва, друга и трећа страна “Погледа“ од 20. новембра 1989).
Фотографије можете видети овде:
http://www.pogledi.rs/30-%d0%b3%d0%be%d0...b5-%d0%b7/
Имао сам овај број.Иначе,не треба ни заборавити шта год ко мислио,да је још 15-так година раније Драгослав Михаиловић,сам,самоиницијативно,са диктафоном,под окриљем ноћи,у самачким собама и скровитим местима,интервјуисао Голооточане.Тада,у још увек јаком мраку,комунизма,нико слично ништа није радио.Све објављено у 3 тома.Нема лажи,нема преваре.
На мојој листи,назовимо то тако,он је први.Други је Крсмановић.Тече крвава Дрина,и сличне ствари из којих само будале не виде шта и како крећу већ 1983.Он је други.Самарџић са Погледима је трећи по мом скромном мишљењу.Отежавајућа околност је што је то већ тада се смело.Доказ да се смело је да се није награбуслило.Ипак,не мења ствар.Погледи су била велика ствар,покретач,и спиритус мувенс.Мада и она весела Српска реч,има је на нету у пдф,није била лоша првих годину годину и по.Велика Србија крш од првог броја,касније крајем 90-тих са сабраним делима Лазе Костића мало се поправили.
Најбољи Погледи беху кад се све исчисти.Они са краја 90-тих и почетка 2000-их кад спасну сензационализам(било га је)кад отпаде труло воће(беше и њега)а остаде искрена вера у причу.
Имао сам све бројеве сем пар већег формата и времена шетњи несретне опозиције(тад беху већи формат,а мањи садржај по мени)
Биће опет све ко некад ....полако..
А први афирмативни чланак о четницима је овај из ''Погледа''. Откуд ти то да се ово смело тада? Нема шансе...