Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 3.75 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

30 ГОДИНА ОД ОТКРИЋА НЕМАЧКЕ ПОТЕРНИЦЕ ЗА ДРАЖОМ

(16-11-2019, 05:12 PM)РежисерСтари Пише:  
(15-11-2019, 07:38 PM)Милослав Самарџић Пише:  За пет дана биће тачно 30 година откако је објављен чувени број “Погледа“, са Дражином потерницом из 1943, која је до тада скривана од домаће јавности.
Био је то први афирмативни чланак о Дражи икада објављен у социјалистичкој Југославији (још је била СФРЈ).
Тај број је покренуо много тога…
Иако сада многи причају да су заправо они покренули овај процес – нико нема материјални доказ за то, попут ове три фотографија (прва, друга и трећа страна “Погледа“ од 20. новембра 1989).
Фотографије можете видети овде:
http://www.pogledi.rs/30-%d0%b3%d0%be%d0...b5-%d0%b7/

Имао сам овај број.Иначе,не треба ни заборавити шта год ко мислио,да је још 15-так година раније Драгослав Михаиловић,сам,самоиницијативно,са диктафоном,под окриљем ноћи,у самачким собама и скровитим местима,интервјуисао Голооточане.Тада,у још увек јаком мраку,комунизма,нико слично ништа није радио.Све објављено у 3 тома.Нема лажи,нема преваре.
На мојој листи,назовимо то тако,он је први.Други је Крсмановић.Тече крвава Дрина,и сличне ствари из којих само будале не виде шта и како крећу већ 1983.Он је други.Самарџић са Погледима је трећи по мом скромном мишљењу.Отежавајућа околност је што је то већ тада се смело.Доказ да се смело је да се није награбуслило.Ипак,не мења ствар.Погледи су била велика ствар,покретач,и спиритус мувенс.Мада и она весела Српска реч,има је на нету у пдф,није била лоша првих годину годину и по.Велика Србија крш од првог броја,касније крајем 90-тих са сабраним делима Лазе Костића мало се поправили.
Најбољи Погледи беху кад се све исчисти.Они са краја 90-тих и почетка 2000-их кад спасну сензационализам(било га је)кад отпаде труло воће(беше и њега)а остаде искрена вера у причу.
Имао сам све бројеве сем пар већег формата и времена шетњи несретне опозиције(тад беху већи формат,а мањи садржај по мени)
Биће опет све ко некад ....полако..
Када се све узме у обзир, мислим да је најзначајнији био Бора Чорба, у тој борби за слободу говора, ослобођење маса од страха, итд. Помињу се разна имена у том контексту, али никако да помену њега. Прилично сам сигуран да је он најзначајнији, пошто сам пажљиво пратио шта се ради, јер сам и сам учествовао у том процесу.
А први афирмативни чланак о четницима је овај из ''Погледа''. Откуд ти то да се ово смело тада? Нема шансе...
Одговори

Ти Погледи кр. 90 тих звали су се Српски Погледи ( Слоб. Ћировић ) и писао сам за њих око годину дана.
Иначе оно твоје рангирање је баш бзв.
Одговори

Које рангирање?
Одговори

Ти Погледи кр. 90 тих звали су се Српски Погледи ( Слоб. Ћировић ) и писао сам за њих око годину дана.
Иначе оно твоје рангирање је баш бзв.

Ма мислим на оно што је написао Стари Режисер и помињање Драгосл. Михаиловића.

Самарџићу, које године си довео Вука Драшковића на стари Правни факултет, данашњи ПМФ ( тада смо се упознали - поздравили ), на трибину. 1989 ?

А ово како се смело тада ( Погледи и ДМ потерница ).
Па само годину две пре тога, у Кг, отац данашњег милијардера и сувласника СББ( Јун.група ) на некој прослави је запевао неку четничку песму и већ је сутрадан био у КГ затвору у Петровцу, а кроз пар месеци код мене у ЈК предузећу на лопати, а био је директор пре певања.
Одговори

'Погледи'' број 50, од 20. маја 1989. године. Не верујем да ће овде неко рећи да има и тај примерак, као два претходна. Ово је било пре тиражног бума. За нас, број је био значајан јер је први који смо успели да одштампамо са корицама у боји. Сад, наравно, то звучи смешно, али онда...
Тираж се неко време повећавао и мислим да смо овде дошли недге до 5.000.
За историју штампе у СФРЈ, значајан је текст о јубиларном броју (притисци, цензура, забрана новина...) Ту је и слика редакције из маја 1989.

[Слика: 050-net.jpg]

[Слика: 050-22-net.jpg]

[Слика: 050-23-net.jpg]
Одговори

Напиши судбине људи са фотографије.
Одговори

(16-11-2019, 07:35 PM)Мића Адмирал Пише:  А ово како се смело тада ( Погледи и ДМ потерница ).
Па само годину две пре тога, у Кг, отац данашњег милијардера и сувласника СББ( Јун.група ) на некој прослави је запевао неку четничку песму и већ је сутрадан био у КГ затвору у Петровцу, а кроз пар месеци код мене у ЈК предузећу на лопати, а био је директор пре певања.

Причао ми је отац о догађају кад је, током осамдесетих година, са друштвом био у Мезулани (форумаши из Крагујевца треба да знају где је то). Нека три лика су села за сто и све време док су били ту наручивали су само једну песму - "Проговори слико, да још једном чујем драги глас". Кад су отишли, конобар дошао да почисти сто, подигне столњак и нађе испод велику Дражину слику. Значи, полако је већ почињало курчење.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(17-11-2019, 01:09 PM)Бенито Пише:  Напиши судбине људи са фотографије.
Мислим да се Тања одселила за Италију (девојка иза мене, као и на насловној страни), Сузана је на жалост преминула (иза Тање), Александар Поповић такође (стоји у средини), Драган Ћирић је сада уредник ''Слободе'' и ''Србије'' из Чикага, Владимир Бурковић је мислим у Земуну (стоји лево), за остале не знам.
Одговори

Неколико насловних страна ''Погледа'' из 1987. и 1988.
Децембар 1987. године - цена часописа била је 250 динара,
Октобар 1988. године - 1.300 динара.
На телевизији, инфлације је било тек нешто мало. Smile
Тзв. информативни разговор у СДБ-у за ову насловну из децембра 1988: ''Мислиш да не знам да си мислио на Тита''? (Асоцијација да аветињска рука води земљу - у пропаст.)

[Слика: 038-net.jpg]

[Слика: 040-net.jpg]

[Слика: 044-net.jpg]
Одговори

Најважнија насловна страна ''Погледа'' - бр. 57, 1. март 1990.
Број са потерницом, од 20. новембра 1989, није имао толико велики одјек. Просто, све је изненадио. Било је потребно мало времена, наколико бројева, неколико месеци.
Овај број је штампан у 30.000 примерака, као и број са потерницама, али овај је распродат до последњег примерка, па смо морали да доштампамо још 5.000.
Тек од овог броја почела је велика, боље рићи огромна, потражња. Почели смо да штампамо два пута месечно, уместо једном, и тако је остало годинама. Повећали смо број страна и месецима је тираж био све већи и већи - до 200.000.
За број са потерницама напала нас је само ''Борба'', која је имала мали тираж. За овај број, напали су нас сви, укључујући и Дневник ТВ Београд у 19,30. Пре тога Дневник Радио БГ у 15 х, а ујутру сва дневна штампа, после ње периодична штампа... И сви су поменули село Вранић.

[Слика: 057-net.jpg]
Одговори

Господине Самарџићу,ко је дама која чита Погледе на насловној страни броја 50?
Одговори

(20-11-2019, 11:57 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Господине Самарџићу,ко је дама која чита Погледе на насловној страни броја 50?
И на ФБ више питају за њу него за политику. Smile
Тања Талијанка. И на слици у редакцији такође.
Одговори

ПОЧЕТАК ИСТРАЖИВАЊА ЗЛОЧИНА КОМУНИСТА
Још једна тема коју су започели “Погледи“.
Први чланци објављени су још пролећа 1990, то су била писма читалаца. Прво истраживање наших новинара објављено је 12. октобра те година.(број 68). Била је то репортажа о јами Понор код Миљевине, односно Фоче.
Онда смо ангажовали адвокате и почели да подносимо кривичне пријаве против комуниста (бр. 76).
Неки судови су одговорили да су пријаве неосноване (бр. 77), а већина није ни одговорила.
Уследиле су тужбе комуниста за “клевету путем штампе“. То је трајало годинама. За утеху, нисмо изгубили ни у једном случају. Њих нису могли да осуде, а било је апсурдно да осуде нас.
НАСЛОВНЕ СТРАНЕ:
http://www.pogledi.rs/%d0%bf%d0%be%d1%87...%b8%d1%81/
Одговори

(21-11-2019, 12:14 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(20-11-2019, 11:57 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Господине Самарџићу,ко је дама која чита Погледе на насловној страни броја 50?
И на ФБ више питају за њу него за политику. Smile
Тања Талијанка. И на слици у редакцији такође.

Тања Талијанка је била прва у КГ која је обријала главу. Становала је на Бубњу.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним