(29-11-2013, 12:56 AM)Србин Пише: Ово није фашизам, фашизам је једна солидан идеја, ово је усташтво које почиње од Јосипа Франка оснивача усташког покрета који је иначе био Јеврејин (подупрто баљезгаријама Анте Старчевића) преко Павелића, Туђмана....... до сада. Али има Срба само нек се усташе курче кад остану без заштите САД-а стићићемо до Загреба
Мене због овако нечег испрескакаше на пасја кола на теми:
http://www.pogledi.rs/forum/Thread-ju-de...artijastva
А баш сам се расписао на ту тему.
Ево мало литературе:
Око утицаја бечког двора и његове ангетуре, посебно Франка и насељених Јевреја у Славонији, на стварање хрватске нације имаш одличан приказ у литератури:
1. Послиједња студија у два тома,
Хрватско праваштво и Срби, издао Орфеј 2005. Платио сам је негдје око 30 евра за оба тома. Писац је Душан Берић, професор на универзитету у Новом Саду, значи никакав идиот.
2. Исписи из бечких архива о предисторији првог свјетског рата, Архива БиХ 1970. и 1971.
3. Франковци против Франка, Загреб 1914.
4. Повијест правашке идеологије, М.Гросс,
5. Коресподенција Франа Супила,
6. Живјети у Хрватској, Хорват,
7. Говори и интерпретације Јосипа Франка заступника народа.
Ту имаш све од докумената који показују да је Франк био ништа него агент црножуте монархије који је њеним новцем усмјеравао и креирао хрватску нацију како би је усмјерио на Србе, а не на Беч.
Имаш и то да никада није научио до краја 'хрватски' језик и утицај насељене јеврејске интелегенције на обликовање хрватске нације који је ишао под руку са римокатоличким клером.
Наиме, у том времену није било пуно образованих Хрвата, њима је намјештена јеврејска интелегенција која је радила за Беч. Њих хрвати нису прихватили, него су они стварали, ударили темеље, оног што данас зовемо хрватском нацијом зарад интереса двора у Бечу и Пешти.
Образовани Хрвати нису желили да причају пучки језик него су у комуникацији користили мађарски, ријеђе њемачки, а најчешће писали на латинском, касније њемачком.