Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четници Косте Пећанца

Стрељан је па обешен од стране четника. А пресуду је донео лично К.Пећанац, који га је узгред и сочно испсовао.
Одговори

(14-02-2020, 09:23 PM)Александар Динчић Пише:  Стрељан је па обешен од стране четника. А пресуду је донео лично К.Пећанац, који га је узгред и сочно испсовао.
Хвала. Да ли знате ко је био четнички војвода којега је убила нека Живка Дамњановић?
Одговори

Константине и Филипе, било ни нам драго када би вас двојица написали неки чланак из ког би ми сазнали нешто ново. Историја ДСР је толико скривена а ви уместо да је истражујете затрпавате форум питањима која су помињана 100 пута. Загрејте мало столицу, прочитајте нешто па онда дођите овде да нама пренесете нова сазнања.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(14-02-2020, 09:54 PM)Перун Пише:  Константине и Филипе, било ни нам драго када би вас двојица написали неки чланак из ког би ми сазнали нешто ново. Историја ДСР је толико скривена а ви уместо да је истражујете затрпавате форум питањима која су помињана 100 пута. Загрејте мало столицу, прочитајте нешто па онда дођите овде да нама пренесете нова сазнања.
Нисам приметио да су нека моја питања већ помињана.Форум је велик и не могу да прочитам баш све поруке и да знам која су питања помињана, а која не.Нов сам, па не замерите ако нешто погрешим.
Одговори

(14-02-2020, 09:54 PM)Перун Пише:  Константине и Филипе, било ни нам драго када би вас двојица написали неки чланак из ког би ми сазнали нешто ново. Историја ДСР је толико скривена а ви уместо да је истражујете затрпавате форум питањима која су помињана 100 пута. Загрејте мало столицу, прочитајте нешто па онда дођите овде да нама пренесете нова сазнања.

Препоручујем да се крене са Равногорском историјом коју је приредио Радован Калабић давне 1992. године. После са Ђурићевом историјом четничког покрета, па тротомном књигом Косте Николића итд.
Одговори

Шок

(14-02-2020, 10:45 PM)Александар Динчић Пише:  

Препоручујем да се крене са Равногорском историјом коју је приредио Радован Калабић давне 1992. године. После са Ђурићевом историјом четничког покрета, па тротомном књигом Косте Николића итд.
Хвала, планирао сам да читам Калабића.
Одговори

Поменули сте да је Пећанац преминуо од срчаног удара тј. да није убијен. Да ли се зна када је преминуо и да ли постоје индиције где је сахрањен?
Одговори

95% је убијен, а 5% је умро од срца (био је стар човек). Могуће да су неки после рата причали да су га убили како би добили олакшавајућу околност код комунистичких власти. За сада је убијен док се не докаже супротно. Његови земни остаци су више пута премештани.
Одговори

Дефинитвно се може рећи да је Коста Пећанац био заробљен. Тако је известио Делиградски корпус у свом листу "Слобода или смрт". Мајор Брана Петровић је извршио напад, разоружао и заробио Пећанца. И још стоји да Пећанац чека пресуду

[Слика: b0k2QRM.jpg]

Извор: Слобода или смрт, година 2, број 2, јануар 1944, стр. 5

Овај примерак се налази на ибеју, ево линка, погледати доњи низ слика, трећу слику по реду

https://www.ebay.com/itm/SLOBODA-ILI-SMR...SwnCFaIcHn
Одговори

Водили су га од села до села, прерушеног у свештеника. Ислеђивао га је др Војин Андрић. Бугари су много чешљали сокобањски крај због Пећанца. Андрић је рекао Добрици Ћосићу у Сремској Митровици да су Пећанца убили по Дражином наређењу. Код југословенских историчара се појављује податак да је заклан. То потврђују на саслушању и пратиоци Александра Тодоровића (спомиње се у листу "Слобода или смрт"). Након саслушања сви су стрељани. Међутим, с друге стране, у сокобањском крају, ни једна особа није заклана. Тако да је све много замршено. Брана Петровић је известио да је Пећанац умро од капи.
Одговори

(19-02-2020, 10:58 PM)Mitic Пише:  Дефинитвно се може рећи да је Коста Пећанац био заробљен.

Боље рећи: ухапшен. У једном лову су га сачекали, разоружали и везали. Пећанац је много волео да лови лисице.
Одговори

Занимљиво, а зашто пише "бившег војводу"?
Одговори

Пошто је лишен чина.
Одговори

(20-02-2020, 03:37 PM)Александар Динчић Пише:  Пошто је лишен чина.
Како је то могуће? Ко га је лишио чина?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним