Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Серија "Апис"

На РТС-У је кренула троделна документарна серија о Апису. Знам да је прошла само прва епизода, али мислим да већ има простора за коментар.
Па, ако неко има некакве утиске... Јок
Одговори

Има ли гдје да се погледа на интернету?
Одговори

Не знам, види на сајту РТС-А.
Одговори

Милош Ковић у потпуности издоминирао.
Одговори

Сложио бих се са имењаком Динчићем. Мислим да је он био најбољи саговорник. Можда је требало и да Бјелајац добије више времена, мислим да би и он био убедљив.

А Дубравка Стојановић је рекла да је у Србији у то време било заступљено разбијање гласачких кутија некаквим штаповима, а ти штапови су, према њој, били претече данашњих безбол палица.

Још је помињала да је новинарима било прећено, да није постојала слобода говора итд. Значи, правила је паралелу са данашњим временом. Бранка Прпа је отишла корак даље рекавши да је било ужасно време у Србији почетком 20. века

Предраг Марковић је рекао за Николу Пашића да је био интригант, смутљивац који је куповао гласове посланика. А Бранка Прпа или Дубравка Стојановић су га частиле епитетом "популиста" и "демагог".

Било је још ствари, требало би опет да се погледа та епизода. И могли су да склоне ону мрачну позадину у кадру кад се појаве саговорници.
Одговори

Не би се сагласио да је издоминирао Ковић.
Апсолутна доминација Дуде Стојановић:
" И тада је у Србију дошла демократија, обележена великом међустраначком борбом у парламенту."
Ако неко не разуме док овако чита, Дубравка Стојановић је овим аргументом хтела да нам објасни да није било демократије.
Жена је редовни професор на предмету Општа савремена историја на Филозофском факултету у Београду. Ако неког није срамота, мене је срамота.
Одговори

Видна је њена изузетна ројалистичка одбојност.
Одговори

Ма, то више није ни за коментар. Ко је њу упознао ни пакао му неће тешко пасти.
Одговори

Ал, много прелива...Макар мало да се уздржи...Ок, волиш једнопартијски систем владања, "ћораве" кутије и полет демократије на комунистички начин...Ал, дај, мало се уздржи.
Одговори

(03-03-2020, 09:45 PM)Mitic Пише:  И поменула је разбијање гласачких кутија од стране непознате групе људи. Е, нисам ни то знао. Јел знаш о чему се ту конкретно ради?

И сад`, да је питам да ми да фусноту, и где је то нашла - изаћи ће неки мемоари. Или још горе - штампа, трећеразредни извор. Гарант!
Одговори

Њој су сви извори из штампе. Она сво време у својим радовима ставља готово искључиво штампу.
Користила јe, додуше, и скупштинске записнике, али начин како она то тумачи је изразито проблематичан,без икаквог укрштања и буквално. Рецимо, посланик запрети другом посланику судом због наводне корупције. Она извлачи два закључка: да је не само тај, него цело друштво корумпирано; и низак ниво скупштинске дебате, јер овај прети овом другом.
То је толико дебилно тумачење да то не би учинили ни људи којима историја није професија, а камоли професор на универзитету. Да не набрајам даље...
Биће овде још речи о њој, када одгледамо остатак серијала. Јер, не треба заборавити да је овде аутор Филип Шварм, који је перјаница "Друге Србије" и можемо само да претпоставимо шта нас чека.
Поготово у вези атентата у Сарајеву. Ту очекујте кулминацију. Ово је затишје пред буру. Апис и убиство Франца Фердинанда је правио смисао овог документарног филма.
Али, да сачекамо остатак серијала...
Одговори

На квизу Бенито је већ лепо објаснио како треба тумачити историјске догађаје. У складу са тадашњим светом и тадашњим мерилима. Бенито је то стручно објаснио и мислим да би требало да госпођа Стојановић оде на предавање код Бенита или Александра Динчића, а тема би била методологија историјске науке.

И стварно много прелива, што каже имењак Динчић. Дубравка или Бранка Прпа помињале су и убиства и како је то било нестабилно и несигурно време, па Пашић је био популиста и демагог. Овај термин "популиста" користе либералне струје да означе евроскептике и десне снаге, али то се односи на данашње време. Да није Пашић био против уласка у ЕУ Smile

Свашта је било речено, али буквално свашта. Па рекли су да је било прелетача, да је Пашић куповао гласове у Скупштини.... Много ми је мозак био напрегнут да сварим све ово.

А што се тиче Предрага Марковића, оценио је Пашића као манипулатора и сплеткароша, тако некако. Нек ми Бог опрости што ћу ово да кажем, јер нисам историчар и нисам квалификован за историјску науку, али мислим да Марковић заслужује да буде само средњошколски професор историје, јер му је то највиши домен
Одговори

(03-03-2020, 07:23 PM)Mitic Пише:  Сложио бих се са имењаком Динчићем. Мислим да је он био најбољи саговорник. Можда је требало и да Бјелајац добије више времена, мислим да би и он био убедљив.

А Дубравка Стојановић је рекла да је у Србији у то време било заступљено разбијање гласачких кутија некаквим штаповима, а ти штапови су, према њој, били претече данашњих безбол палица.

Још је помињала да је новинарима било прећено, да није постојала слобода говора итд. Значи, правила је паралелу са данашњим временом. Бранка Прпа је отишла корак даље рекавши да је било ужасно време у Србији почетком 20. века

Предраг Марковић је рекао за Николу Пашића да је био интригант, смутљивац који је куповао гласове посланика. А Бранка Прпа или Дубравка Стојановић су га частиле епитетом "популиста" и "демагог".
А онда је дошао друг Тито и овима је све било супер! Историографију уништавају успут.
Одговори

Што каже гдин Милослав, дошао је Броз, све је пресекао и онда је изашло "сунце" у овој Србији.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним