Поруке: 563
Теме: 1
Придружен: Jul 2013
Углед:
98
Да пошаљеш књигу том неокомунцу? Прво, неће је читати, друго и да је прочита то у његовој глави ништа неће значити. Не знам, да не испаднем неки контраш, али он за мене није председник - тј. јесте, као што је био Тито за ондашње антикомунисте - нелегалан и нелегитиман. Тачно, држи полуге моћи у рукама и млати и манипулише свиме, али да ли се треба понижавати и слати такву књигу једном пробисвету и уништивачу сопственог народа?
Боље шалји израелском амбасадроу и другим амбасадорима, нарочито америчком, и тој екипи. Њихов један миг и овај наш јадник одмах реагује.
Ипак, питање је да ли би такав пројеакат у његовој реализацији био ишта вредан. Направио би свињарију као са свиме што прави.
Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Поруке: 14,519
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,060
Распитао сам се мало, па да Вас обавестим.
Прављење музеја "Старо Сајмиште" је почело на основу Закона о подизању овог музеја, који је Народна скупштина изгласала као лекс специјалис, у фебруару ове године, а на предлог председника републике Александра Вучића.
Али, авај....
Иза овог закона не стоји Вучић, односно његова иницијатива, него Светски јеврејски конгрес који је више пута упозоравао Вучића, али и његове претходнике од 2000. године, да је одавно сазрело време да се достојно обележи то стратиште и да коначно престане са девастацијом тог простора.
Радови су почели и Јеврејска заједница у Србији активно прати, односно координира радовима на Музеју "Старо Сајмиште".
Ово је за сада сигурно.
Ко се наметнуо испред српске државе да осмишљава и реконструише Старо Сајмиште, још не знамо. За сада се решава питање расељавање Цигана чергара, а и почели су неки грађевински радови.
Мислим да би било заиста трагично да се о логору "Старо Сајмиште" у овом будућем музеју исприча нека исконструисана, или непотпуна прича.
Не желим уопште да се разбацујем и гађам бројевима жртава, али др Стевановић број убијених Јевреја недвосмислено наводи. Тај број је вероватно врло близак истини, јер је др Стевановић био у позицији, а и врло близак у временском смислу погрому Јевреја, па је број могао да сазна из прве руке.
Када се у књизи види наставак историје тог логора, јасно је да је број убијених Срба неколико пута већи чак и од броја убијених Јевреја. Изразита већина убијених Срба били су четници или цивили који су на овај или онај начин подржавали четнике, мада је истини да је у логору настрадао известан број комуниста...
Уколико се хитно не изврши притисак, како на Вучића, тако и на Јеврејску заједницу, бојим се да реч четник у том музеју нећемо нигде прочитати, а некмоли чути од неког будућег кустоса. Такође се бојим да би на једну такву интервенцију више разумевања било код Јевреја, него код Вучића.
Али, сачекајмо још мало...
Поруке: 16,987
Теме: 632
Углед:
1,870
Као и у осталим логорима, највише је поубојано Срба - ДМ присталица, па Јевреја, док су комунисти на крају. На Бањици, од 22.000 који су заведени у логорашке књиге, 800 су комунисти, а убијено их је 400.
Поруке: 14,519
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,060
Видео си да др Стевановић до детаља описује епидемије тифуса и дизентерије и умешаност немачке управе у смрт великог броја лица. Да не препричавам књигу...
Др Стевановић јасно закључује: " То је било срачунато масовно убиство логораша."
Поруке: 2,490
Теме: 19
Углед:
950
Они су много довођени после оних обухватних операција на Козари, на Неретви а нарочито из Срема. Мислим да детаљан списак има др Милан Кољанин и да он најбоље зна колико је умрло логораша који су претходно доведени са партизанских територија. Мада је из логора и стрељано много логораша допуњујући недостатак партизанских затвореника на Бањици и из затвора. На Бањици је било више стрељаних четника, док је на Сајмишту више убијено партизана и њихових људи. Међутим, зашто и поред те спознаје, југословенска власт није направила много раније неки спомен-музеј, где би, поред јеврејског, било приказано и партизанско страдање и зашто су се определили само за Бањицу - није познато. Ја мислим да је то због тога што би онда морали открити размере јајиначког губилишта. А то им не иде у прилог. Иначе, са Сајмишта је велики број настрадалих сахрањен на Јеврејском гробљу и Бежанијској коси а не у Јајинцима.
Поруке: 1,146
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
717
" неименовани радио-телеграфиста " Лебан, чији се дневник помиње у књизи, требало би да је Душан Лебан.
Он се, са неком од савезн.мисија, спустио на терен ГШ 110. Негде се помиње као радио-телеграфиста Поречке бригаде ( Македонија ).