Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Патријарх Иринеј

Сад ме подсети Мекензи на другој теми...
Сећа ли се неко да ли је патријарх Иринеј за десет година свог патријарховања одлазио ван уже Србије, осим у Републику Српску и ово једном у Црну Гору?
Другим речима, да ли је икада отишао у федерацију БиХ, Хрватску, Македонију, Косово и Црну Гору пре упокојења Митрополита Амфилохија?[/u]
Одговори

На Косову је био пре нешто више од две године. Да ли је био пре тога, нисам сигуран.
Одговори

(10-12-2020, 10:38 PM)Бенито Пише:  Сад ме подсети Мекензи на другој теми...
Сећа ли се неко да ли је патријарх Иринеј за десет година свог патријарховања одлазио ван уже Србије, осим у Републику Српску и ово једном у Црну Гору?
Другим речима, да ли је икада отишао у федерацију БиХ, Хрватску, Македонију, Косово и Црну Гору пре упокојења Митрополита Амфилохија?[/u]

Колико ја знам био је у Америци.
Ако не грешим покушао је да помири посвађане владике и, убеди их да не цепају СПЦ. Наводни повод његове посете било је канонизовање светог Мердарија што је и обавио у Либертвилу, али разлог "веслања" преко баре био је оно што сам већ навео.
Ако грешим исправите ме.
Одговори

(10-12-2020, 10:38 PM)Бенито Пише:  Сад ме подсети Мекензи на другој теми...

У ЦГ је био 2019. у манастиру Подластва у Грбљу, поводом 800 година од аутокефалности српске цркве и 1500 од постојања светиње.
Одговори

Тако је, тако је... Био је када су га Грбљани звали и ово једном на Косову.
Јеремија, пусти Америку и све друго... Битно је ово на територији бивше Југославије.
Значи, на Косову једном, евентуално двапут, у Црној Гори исто, у федерацији БиХ ниједном, у Хрватској ниједном, у Македонији ниједном...
Схватате ли у каквој смо ми дефанзиви у последњих десетак година?
Можда је и хтео да иде, односно сигурно да јесте, али су одмах следили притисци и слично...
Шта ће тек бити са следећим патријархом? Тај ни у Републику Српску неће моћи да оде.
Све што је српско мора да постане србијанско - основна агенда хрватске политике.
Одговори

(11-12-2020, 12:44 AM)Бенито Пише:  Тако је, тако је... Био је када су га Грбљани звали и ово једном на Косову.
Јеремија, пусти Америку и све друго... Битно је ово на територији бивше Југославије.
Значи, на Косову једном, евентуално двапут, у Црној Гори исто, у федерацији БиХ ниједном, у Хрватској ниједном, у Македонији ниједном...
Схватате ли у каквој смо ми дефанзиви у последњих десетак година?
Можда је и хтео да иде, односно сигурно да јесте, али су одмах следили притисци и слично...
Шта ће тек бити са следећим патријархом? Тај ни у Републику Српску неће моћи да оде.
Све што је српско мора да постане србијанско - основна агенда хрватске политике.

Вероватно знаш каква је ситуација у Америци са нашом црквом па стога и помињем патријархово путовање преко баре. Чисто да напоменем како су тамошње три владике фактички у расколу са "Мајком црквом" јер су отишли даље и од покојног Дионисија. Наиме, Дионисије је задржао префикс Србска у називу цркве, док садашњи архијереји у Америци су то одбацили.

Е сад, ако знамо да се ради на томе да се СПЦ одузме јурисдикција над свим епархијама које су ван Србије онда долазимо и до питања које си поставио.
Упознат си са правилом да патријарх не одлази у било коју епархију без позива свог сабрата .- епископа... па, нису га позивали а он се није нешто претргао да се са самопозове на шта је имао право.
Уосталом, Иринеј је и доведен на челео СПЦ како се не би мешао у свој посао.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним