Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нови патријарх СПЦ

(19-02-2021, 04:55 PM)Антитоталитаран Пише:  [Слика: FB-IMG-1613746447319.jpg]


На жалост, код нас су људи тотално необавештени. Стога се многе ствари и дешавају. И римокатолички бискупи љубе руку православним патријарсима и обрнуто. То ти је тзв "хришћанска дипломатија". Чудно је то, што све што је Порфирије изградио и све што је изрекао за ових својих више од тридесет година од како је био и јеромонах и игуман и епископ и сада патријарх, људи бацају у воду. Ово највише раде они који цркву не разумеју и немају никаквог опита ни поверења ни у кога. Који год да је патријарх изабран, нашли би му неки "грех". Који смо то ми народ? Да нам Господ прими покајање? Које, када га и немамо!
Треба прочитати текст који је, тада владика Порфирије у вези Косова изрекао. Он ће потврдити своје речи делом. Ретко ко зна да се у току тог "дипломатског" сусрета наших великодостојника са папом, учинило нешто далеко веће, што није ушло на сва звона у штампу и медије: Порфирије је аргументовано издејствовао да РКЦ Степинца не прогласе блаженим. Он је подигао дух нашег остатка народа у Загребу и Словенији, обновио је гимназију и учврстио у Хрватској дух вере код наших људи, у којој је јако много хрватског народа оболело од усташтва.

И да додам још: Заштој се онај снимак са папом баш данас приказује?
Зар не каже она наша пословица:"За добрим коњем прашина се диже!"
Ја бих додао: "За добрим патријархом демони шкевћу". Хрвати су га оптуживали да пева четничке песме, Срби га оптужују да је екумениста.
Одлично!
Господ је и рекао да ће његови ученици имати невољу.
И да ће бити са малим стадом, не са масовним следбеницима, до свршетка века.

.

Борити се са комунизмом до последње капи крви, не штедећи свој живот чак и онда када је тај комунизам на себе ставио маску ''Свете Русије''.

Влади́мир Христиа́нович Дава́тц
Одговори

Prva besjeda patrijarha Porfirija: Hrvatska je moja druga otadžbina
https://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/...ina/647263

Hrvatski istoričar: Porfirije gradio mostove bez obzira na širinu i dubinu rijeke

https://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/...eke/647171

Hrvatski mediji o izboru Porfirija: Čovek dijaloga i suživota
https://rs.n1info.com/region/hrvatski-me...-suzivota/

Zlatko Hasanbegović: “Porfirije je lijepo lice da bi Beograd neutralizirao hrvatsku politiku
https://www.youtube.com/watch?v=nCBm9LsFR1A

'You still think you can controll them?'
https://www.youtube.com/watch?v=29Mg6Gfh9Co

Auf Wiedersehen Frau Merkel!
Одговори

Гледајући данас устоличење Патријарха, мислим да Порфирије није сазрео за оваку озбиљну улогу.

Него, дедер да сачекамо да прође мало времена да видимо какво ће лице показити и како ће водити цркву.


Одговори

.
Анализа видљивих последица Порфиријеве досадашње делатности говори све о њему и његовој подобности!

Ако ћемо искрено, новопостављеном поглавару Србске Православне Цркве Порфирију од срца се није обрадовао НИКО, сем наравно Шумадрипца овдашњег!.

Уместо тихе, благословене радости што је у смутним временима Црква најзад добила свога кормилара, његово проглашење прати осећај изразите и непатворене....МУЧНИНЕ.

Једна унутрашње већ увелико гњила и дисфункционална установа – по губитку свих компаса и осећања за меру она се опасно приближава не само предреформацијском већ и тренутном стању „сестринске-плућнокрилне“ организације у Ватикану!

Уместо да зрело сагледа разлоге за своју разграђеност и губитак живог додира са паством којој би требало да служи, Србска Црква је подлегла спољним притисцима!

За главног лекара својих многобројних бољки изабрала је човека који је свим тим болестима и сам....ТЕШКО ЗАРАЖЕН!

А то значи само једну ствар, осим ако се не би догодило големо чудо, од скорог опоравка Србске Патријаршије....НЕМА НИШТА!

Митрополит Порфирије није помиритељ, ујединитељ или излечитељ, већ је у оквиру патријаршијског система, где је савршено прилагођен и плива као риба у води, ноторно контроверзни клирик, пандан многобројним „контроверзним бизнисменима“ из световног домена, средине која данашњим црквеним функционерима није нимало страна.

Анализа видљивих последица Порфиријеве досадашње делатности говори све о њему и његовој подобности.

На пасторалном плану, његови резултати су:

1.
Ништавни и

2.
Неоспорно...штетни.

Да наведемо само два момента.

Од како је 2008. године био постављен да председава Саветом Републичке радиодифузне агенције (државним телом за надгледање садржаја радио и телевизијских емисија) количина ДУШЕГУБНОГ СМЕЋА коме је становништво Србије непрекидно изложено вишеструко се увећала, а отров којим је тај отпад прожет постао је још малигнији.

Порфиријев самооправдавајући изговор, да је био тек један од више чланова те агенције и да зато није могао да постигне много, за једног доктора теологије делује крајње неозбиљан.

Он је увек могао да учини исто што би на том месту урадила свака часна особа, а то је да поднесе оставку у ситуацији где му није било могуће да достојно представља Цркву, уместо да је својим чином и присуством....КОМПРОМИТУЈЕ!

А када је 2014. године био послат да преузме Митрополију Загребачко-љубљанску, на свом устоличењу одржао је поражавајућу и БЉУТАВУ беседу, заогрнуту псеудохришћанским фразама, у погубном рајетинском стилу додворавања и незамерања непријатељима који су га тамо окруживали, којом приликом се реч "љубав" ваља обавезно изговарати крознос и отееегнуто као ЊУУУУУБАВ!

Од екуменизма, апотеозе лажног братства, „помирења“ и „суживота“ са непокајаним душманима, па надаље, он у својој приступној речи није пропустио да озвучи ниједну крупнију политички коректну баналност.

Како је тада говорио, тако је на својој загребачкој катедри потом и радио. Тако ће засигурно и наставити да ради, само сада са спољашњим изгледом патријаршијског ауторитета и у неупоредиво ширем обиму.

По свему судећи, посао у видео направама прекривеној крипти Храма Светог Саве 18. фебруара одрађен је муњевитом брзином, у рекордно кратком року, без чак и про форма привида саборног промишљања.

Таква процедура неодољиво сугерише сценарио који је унапред био познат свима и коме су се сви добровољно потчинили.

У кварној „симфонији“ какву је под видом ове жалосне пародије ромејског праобраза тим чином Србија добила, Порфирије ће, као црквена компонента, одиграти улогу одговарајућег и ефикасног садејственика своме подједнако несрећном колеги из политичке сфере.

Главни задатак обојице јасно је зацртан!

То је предаја и аминовање предаје Косова и Метохије!

И један и други доведени су и постављени, имајући у виду посебне склоности и карактерне мане свакога од њих, да би се уклопили на обављању тог примордијалног, нечасног задатка.

Порфирије је зналачки изабран (не од колега Епископа наравно, а свакако још мање од Светога Духа) да би том скандалу дао једну вишу форму и ноту.

Али не на вулгаран начин – јавно га благосиљајући, што би се вратило као бумеранг, него суптилније, тако што ће — демобилисањем Светосавске Цркве да скандал не анатемише и да му се не супротстави — скандал цинично прећутати да би га затим језуитском казуистиком покварено изгладио.

Осамнаести фебруар је тужан дан у повести помесне Србске Цркве и Србске Државе, до неба хваљене од стране отпадника на лицемерној комеморацији од пре само неколико дана. Коцкице се склапају и долазе на своје место за коначно и приближно истовремено дириговано разарање и Државе и Цркве.

Попут две куле у Џујорку, обе древне грађевине миниране су од врха до дна и све што се сада чека је притисак дугмета на даљинском управљачу.

ЂЕНЕРАЛЕ СИМОВИЋУ....?!

табаџија

EX ORIENTE LUX!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

[Слика: PAtrijarh-Porfirije2-N.jpg]
ДОСТОЈАН!


Патријарх носи два крста - народа и Цркве. Кога осуђује, тај усијано угљевље себи на главу ставља.

Св. Гаврило Грузијски

.

Борити се са комунизмом до последње капи крви, не штедећи свој живот чак и онда када је тај комунизам на себе ставио маску ''Свете Русије''.

Влади́мир Христиа́нович Дава́тц
Одговори

.
ЧУЈТЕ СРБИ!


EX ORIENTE LUX!

Гргур Бискуп а Овај Надбискуп!

Онај Грк који је потписао Флорентинску Унију је бар био поштенији, кад се вратио у Цариград и осетио да Народ 'оће да га обрије насуво, окренуо се и вратио се у Рим и тамо постао Кардинал!

Поштено брате!

ОВО ДАНАС НЕМА НИ СТИДА И ОБРАЗА!

Овај риђи-саговорник Зарковића, лупрета, ка'е "Православна Црква не позива на Свети Рат"!

Међутим!

Шта ћемо са оним:

ЗА КРСТ ЧАСНИ ВАЉА ВОЈЕВАТИ,
ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!


Шта ћемо са Крстом на коме су се Устаници заклињали?!

EX ORIENTE LUX!

ЗАКЉУЧАК:

Онооо...због до неба вапијућих грехова нашијех, ми бољега нисмо ни заслужили, па, што рек'о Кањош "Бољи и виши одоше бољима и вишијема..." а нас једва Овај и Она-онај, па Краљ што нит зна да говори нит зна да се прекрсти, и Патриајрх који папу љуби уруку а и покојни који је свијеће палио тамо ђе не треба....ЈЕЕЕ-ДВА ДОПАДОШЕ!

Шта'ш....

Тагата је наша поголема!

(18-08-2019, 01:02 PM)Шумадинац Пише:  Никада није католицизам и протестантизам сматрао за јерес. Уосталом, нити једна православна црква то сматра.

Цитат:ДУШАНОВ ЗАКОНИК

1. О хришћанству:
Најпре за хришћанство. Овим начином да се очисти хришћанство.


6. О јереси латинској:

И за јерес латинску, што су обратили хришћане у азимство да се врате опет у хришћариство, ако се нађе ко пречувши и не повративши се у хришћанство, да се казни како пише у закону светих отаца.

7. О јереси латинској:

И да постави Велика црква протопопе по свима градовима и трговима, да поврате хришћане од јереси латинске, који су се обратили у веру латинску, и да им даде заповест духовну и да се врати сваки у хришћанство.

8. О латинском попу:

И поп латински ако се нађе, обративши хришћанина у веру латинску, да се казни по закону светих отаца.

9. О полуверцима:

И ако се нађе полуверац, који је узео хришћанку, ако усхте, да се крсти у хришћанство, а ако се не крсти, да му се узме жена и деца и да им се даде део од куће, а он да се изагна.

10. О јеретику:

И ко се нађе ко јеретик, живећи међу хришћанима, да се ожеже по образу и да се изагна, а ко би га тајио, и тај да се ужеже.

21. О продавању хришћана:

И ко прода хришћанина у иноверну веру, да му се рука отсече и језик одреже.

УНИЈАТИ И ЕКУМЕНИСТИ ИЗИЂИТЕ!

УНИЈАТИ И ЕКУМЕНИСТИ ИЗИЂИТЕ!

НИКО ОД УНИЈАТА И ЕКУМЕНИСТА ДА НЕ ОСТАНЕ!

А ВИ КОЈИ СТЕ ВЕРНИ У МИРУ ГОСПОДУ СЕ ПОМОЛИМО!Апостол Павле упозорава све нас који хоћемо да се зовемо Православни Хришћани:

Цитат:Не знате ли да мало квасца све тијесто укисјели? Одбаците дакле стари квасац, да буде ново тијесто. Зато да празнујемо (славимо Бога) не у квасцу старом, ни у квасцу злоће и неваљалства, него у бесквасним хљебовима искрености и истине.

Писах вам у посланици да се не мијешате са блудницима… а сад вам пишем да се не мијешате са неким који се брат зове, ако је блудник или користољубац или идолопоклоник. С таквим заједно и да не једете…

Избаците злога између себе!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

Ризикујући да је моје мишљење усамљено, а готово је сигурно да јесте, једини српски патријарх у данашње време може бити само онај који седи на Трону Светог Саве и Светог Николаја, Жичког и Охридског.
А то је Јован, архиепископ Охридски, мученик на правди Бога јединога, који две деценије трпи невиђену тортуру само зато што упражњава веру православну непоколебљиво и до краја, на чему велики број нас Срба, па чак и неких владика, може само да му позавиди.
То је оно како сматрам да треба да изгледа први пастир наше цркве.
Одговори

(20-02-2021, 03:38 AM)Бенито Пише:  Ризикујући да је моје мишљење усамљено, а готово је сигурно да јесте, једини српски патријарх у данашње време може бити само онај који седи на Трону Светог Саве и Светог Николаја, Жичког и Охридског.
А то је Јован, архиепископ Охридски, мученик на правди Бога јединога, који две деценије трпи невиђену тортуру само зато што упражњава веру православну непоколебљиво и до краја, на чему велики број нас Срба, па чак и неких владика, може само да му позавиди.
То је оно како сматрам да треба да изгледа први пастир наше цркве.

Д О С Т О Ј А Н !

Са усхићењем, коленопреклоно потписујемо!

EX ORIENTE LUX!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

(20-02-2021, 12:25 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  1. О хришћанству:
Најпре за хришћанство. Овим начином да се очисти хришћанство.


6. О јереси латинској:

И за јерес латинску, што су обратили хришћане у азимство да се врате опет у хришћариство, ако се нађе ко пречувши и не повративши се у хришћанство, да се казни како пише у закону светих отаца.

7. О јереси латинској:

И да постави Велика црква протопопе по свима градовима и трговима, да поврате хришћане од јереси латинске, који су се обратили у веру латинску, и да им даде заповест духовну и да се врати сваки у хришћанство.

8. О латинском попу:

И поп латински ако се нађе, обративши хришћанина у веру латинску, да се казни по закону светих отаца.

9. О полуверцима:

И ако се нађе полуверац, који је узео хришћанку, ако усхте, да се крсти у хришћанство, а ако се не крсти, да му се узме жена и деца и да им се даде део од куће, а он да се изагна.

10. О јеретику:

И ко се нађе ко јеретик, живећи међу хришћанима, да се ожеже по образу и да се изагна, а ко би га тајио, и тај да се ужеже.

21. О продавању хришћана:

И ко прода хришћанина у иноверну веру, да му се рука отсече и језик одреже.Jel mu se beše ono daleki predak Stefan Nemanja krstio po latinskom obredu u Ribnici današnjoj Podgorici? Posle je prilčno pomagao crkve u Rimu, Bariju itd. A Stefan Prvovenčani primio papsku krunu i postao provvenčani kralj?

I Dušan je u pohodu na Carigrad šurovao sa papom!

Mogli smo zamalo i mi Srbi da postanemo katolici zapadnog rimskog obreda.

Kurvali se Nemanjiči kroz istoriju prolično.

Srbi troše energiju, slogu na stvari koje nisu naše na rimsku veru koja je Srbima mačem nametnuta i batinama!

'You still think you can controll them?'
https://www.youtube.com/watch?v=29Mg6Gfh9Co

Auf Wiedersehen Frau Merkel!
Одговори

(20-02-2021, 05:20 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  Све антиекуменисте, љотићевце, расколнике, антикоронаше, совјетофиле и сл. треба ставити у смене по 12ч да доносе боце са кисеоником, носе људе на носилима и односе мртве, па би им онда спласло интернет јунаштво и верска уображеност по туђој кожи.
Д О С Т О Ј А Н !

Са усхићењем, коленопреклоно потписујемо!

EX ORIENTE LUX!

Такође!

.

Борити се са комунизмом до последње капи крви, не штедећи свој живот чак и онда када је тај комунизам на себе ставио маску ''Свете Русије''.

Влади́мир Христиа́нович Дава́тц
Одговори

(20-02-2021, 09:48 AM)Капетан Пише:  
(20-02-2021, 12:25 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  1. О хришћанству:
Најпре за хришћанство. Овим начином да се очисти хришћанство.


6. О јереси латинској:

И за јерес латинску, што су обратили хришћане у азимство да се врате опет у хришћариство, ако се нађе ко пречувши и не повративши се у хришћанство, да се казни како пише у закону светих отаца.

7. О јереси латинској:

И да постави Велика црква протопопе по свима градовима и трговима, да поврате хришћане од јереси латинске, који су се обратили у веру латинску, и да им даде заповест духовну и да се врати сваки у хришћанство.

8. О латинском попу:

И поп латински ако се нађе, обративши хришћанина у веру латинску, да се казни по закону светих отаца.

9. О полуверцима:

И ако се нађе полуверац, који је узео хришћанку, ако усхте, да се крсти у хришћанство, а ако се не крсти, да му се узме жена и деца и да им се даде део од куће, а он да се изагна.

10. О јеретику:

И ко се нађе ко јеретик, живећи међу хришћанима, да се ожеже по образу и да се изагна, а ко би га тајио, и тај да се ужеже.

21. О продавању хришћана:

И ко прода хришћанина у иноверну веру, да му се рука отсече и језик одреже.Jel mu se beše ono daleki predak Stefan Nemanja krstio po latinskom obredu u Ribnici današnjoj Podgorici? Posle je prilčno pomagao crkve u Rimu, Bariju itd. A Stefan Prvovenčani primio papsku krunu i postao provvenčani kralj?

I Dušan je u pohodu na Carigrad šurovao sa papom!

Mogli smo zamalo i mi Srbi da postanemo katolici zapadnog rimskog obreda.

Kurvali se Nemanjiči kroz istoriju prolično.

Srbi troše energiju, slogu na stvari koje nisu naše na rimsku veru koja je Srbima mačem nametnuta i batinama!
Првовенчани краљ никада није крунисан круном римског папе. Крунисао га је рођени брат српском православном круном.
Ако се неко у нашој историји није "курвао", то су Немањићи. А то што смо ми учили и даље учимо у српским историјским школама, последица је недопустивог уплива ватиканских фалсификата у српску историографију, што је експлодирало доласком титоиста-аустроугара на власт. И, очигледно, траје и данас.
Одговори

Ja sam u školi učio da naša istorija počinje od Nemanjića a pre toga kao da smo pali sa Marsa. Posle sam saznao da je pre Nemanjića bilo tri ili četiri dinastije koje su dale pečat Srpstvu. Kako se zovu te dinastije ne mogu da se setim čitao sam o njima.

Što se tiče Nemanjića oni se jesu kurvali. Pravili su savezništa da brata zbace sa prestola. Njihov borbe oko prestola su bile krvave. Brat bratu je vadio oči žive, bacao u tamnice, oslepio brata rođenog. Nigde sloge za vreme vlasti njihove. Velikaši preko kojih su upravljali vlastela isto su to radili.

Sad je i to propaganda latinska? Najbolje da učimo kako su nam vladari složni, dobri, veliki, nepobedivi?

Posle su proglašeni za svetiu dinastiju a u te glupsto neka veruje ko hoće.

Pričamo nešto o Đukanoviću, sve što je radio Milo radilo se za vreme Nemanjića pravljenje sopstvenih crkava. Kako je neki brat bio nezadovoljan što nema vlast pravio je sopstvenu crkvu kao Siniša Nemanjić. Sve isto.

Najveća propast smo mi sami jer učimo o mitovima, romantici, lažima.

Kao što rekoh ko ih jebe sve, okupatori sve, Počev od Vizantije do Rima do Kelta, Turaka, komunista.

Vaseljenski patrijarh kao da živi da u carstvu Vizantijskom. Nerealan tip. Samo je pitanje kad će Makedoncima dati crkvu. Budaletina.

Grčki cigani!

Istok Zapad..ubijao naše prastare Srbe.

'You still think you can controll them?'
https://www.youtube.com/watch?v=29Mg6Gfh9Co

Auf Wiedersehen Frau Merkel!
Одговори

Имали смо, наравно, владаре и пре Немањића. Али, нисмо имали цркву, односно јединство власти и у световном и у духовном смислу. Ко разуме како функционише свет у средњем веку, онда схвата да пре Немањића нисмо имали класичну државу средњевековног типа.
Све њихове свађе око престола биле су проузроковане мешањем других владара и држава у питања престола у Србији. Што је држава била јача, лакше је одбијала те нападе.
А то у шта ћеш да верујеш је, наравно, лична ствар. Нико то ником не може да наметне.
Одговори

Živeli smo mi Srbi i bez crkve i Vizantijeske rimske vere ...pa se mnogi običaji održaše do današnjih dana: mobe, prela, sjela, bačijanje, sumjet, saregovi, pozajmice, kumstva, badnjak, krve osvete....Pa nam rekoše da smo nevernici, Vizantija i vizantijski vazali...ali čim se nešto zadržalo do današnjih dana znači da je bilo dobro i da moramo čuvati te običaje. A i znači da smo se opirali!

Mislim da nas je nesloga koštala kroz istoriju. Mali brojčano a još nesložni veliki je to lukzus.

'You still think you can controll them?'
https://www.youtube.com/watch?v=29Mg6Gfh9Co

Auf Wiedersehen Frau Merkel!
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним