Оцена Теме:
  • 8 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Са Јутјуб канала ''Погледи''

Да ли знате колико генерала је завршило у хрватском домобранству?
Одговори

(10-07-2021, 07:14 AM)Антитоталитаран Пише:  Да ли знате колико генерала је завршило у хрватском домобранству?

Не знам.
Одговори

Miloslave, mislim da je ucinjen veliki previd izostavljanjem djenerala Ivana Prezelja.
O tome sam napisao, prigovorio isto kada je o generalima u JVuO, ovde bilo reci.
IVAN I. PREZELJ, 1895 Nova vas Slovenija - 1973 Klivlend SAD
pes pukovnik
zamen.komand. Staba Komande Slovenije, od 1943.
komandant Staba Komande Slovenije, od 4 apr. 1944.
Unapredjen u cin brigadnog djenerala 28.juna 1944. ( Uglavnom toga datuma on je sa tim cinom u knjizi unapredjenja VK ! Sto znaci da general Andrej nije u potpunosti bilo sifrovano )
Tako da su on i Draza jedini pukovnici unapredjeni u djenerale.
Prezelj se Draze nije odrekao ni u emigraciji, gde je radio najteze fizicke poslove, pod starost.
Veliki deo porodice Prezelj, tokom okupacije bio je smesten u s.Koricani, srez Gruzanski, pod brigom narednika Mice Admirala.
Одговори

Заборавио сам, биће прилике...
Одговори

Можда сте могли да поменете и генерала Блажа Ђукановића, због његових контаката са четницима у данашњој Црној Гори.
Одговори

(10-07-2021, 04:45 PM)Антитоталитаран Пише:  Можда сте могли да поменете и генерала Блажа Ђукановића, због његових контаката са четницима у данашњој Црној Гори.

Није био у Дражином ланцу командовања. Он је био као Недић у Србији, само што је, за разлику од Недића, сарађивао са четницима.
Одговори

Блажо Ђукановић и Бајо Станишић су од свих старешина (легализованих и нелегализованих), први и на време увидели докле је отишло жртвовање за савезнике. Први се освестио када је стигао у родну Црну гору из далеке јужне Србије (био је пре рата начелник штаба 5. армијске области у Нишу и тако доспео на Суву планину, 40 км од града). Други је већ био у партизанским редовима. После завршетка Тринаестојулског устанка и новог устанка, овога пута под комунистима, а којем је аминовао изузетно висок проценат црногорског живља, увидео је куда плови црногорски брод по плавом Јадрану.

Видевши како њихови саплеменици воле мајку Русију, подбацили су официрске униформе, одложили мундире са одликовањима, обукли цивилна одела и по њиховом поимању пронашли modus vivendi са мањим злом – пакт са Италијанима.
Као што сам писао, и један и други су потпуно схватили коме су служили када су, након силних комунистичких недела, нарочито у срезу Колашинском, браћа,сестре и рођаци истих побијених заборавили „Пасја гробља“ и похитали да са лебом и сољу дочекују џелате њихових најмилијих, након њиховог великог продора септембра 1943. године. Приде да потказује чуваре затвора у Колашину и у још неким местима, да организују атентате над Ђорђем Лашићем, Леком Лалићем и још неким командантима и сл. Коначно и да партизанима отворе пут ка Острогу и њиховом последњем уточишту (у шта сам сто посто убеђен).

Тако да мислим да није поштено ђенерала Ђукановића изостављати из организације Југословенске војске и ограђивати се због његовог modusa vivendi који је пронашао, претходно се разочаравши у своје сународнике.
Одговори

Бајо Станишић био у партизанима?
Одговори

Да.
Одговори

Овако испада да су сви устаници у Црној Гори почели као партизани. Колико је било комуниста у Црној Гори током устанка?
Одговори

Ново на Јутјуб каналу Погледи
ДЕМАНТИ ГЛАВНИХ ФАЛСИФИКАТА НА ПРОЦЕСУ ЂЕНЕРАЛУ ДРАЖИ 1946. ГОДИНЕ

Одговори
Video 

Одговори

Одговори

Да ли је она слика где четници играју коло,настала након ослобођења Вишеграда?Каква слика!!!Исто из Ослобођеног Вишеграда она слика где колона четника иде главном улицом,а десно од њих лежи мртав усташа!
Хармоника
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним