Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.41 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мисија Халјард - дискусија

(18-10-2014, 11:26 PM)ватхра Пише:  И живо ме занима да ли имаш иједан амерички документ (званичан документ, не књигу који открива заташкавану историју), који наводи да је мисија Халјард највећа операција евакуације америчких авијатичара?
Мени није познато да је операција Халјард уопште помињана у литератури, или уопште у јавности пре 80-тих. Очигледно је и у документима америчке војске помињање "Халјарда" било брижљиво избегавано.
Некако сам набавио једну књигу посвећеној 15., иначе одлично урађеној у целини-заснованој на званичним документима, врло богатој статистиком и подацима, прати операције из дана у дан,али нема помена о "Халјарду". Уопште. Не постоји та реч.
Сматрам да је то срамотно јер је реч о евакуацији неколико стотина авијатичара, без обзира да ли је та операција највећа тог типа или није.

(18-10-2014, 11:26 PM)ватхра Пише:  Да ли ти имаш представу колико књига и чланака је написано о овој теми? И да се сваких 10 година јави неко да прича како је заташкавана и скривана? Или да је још 80-те године у НИН-у објављен амерички документ о броју евакуисаних током мисије "Халјард".

Нашао сам један интересантан податак: 2. фебруара 1945 један ловац (308th FS, 31st FG, 15th AF) се срушио у околини Сиска. Пилот је преживео и избегао заробљавање ангажовањем партизана. Овај догађај је, каже мој извор, заузео доста простора на изложби 1989 у југословенском музеју ваздухопловства у Београду.
Одговори

Ватра, да ли ће се књига звати ''Заборављених 1.500''?
Као одговор на ''Заборављених 500''.
Одговори

Било би јако интересантно да погледамо тај чланак из 1980. где се говори о мисији Халјард.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

(18-10-2014, 11:26 PM)ватхра Пише:  
(18-10-2014, 09:39 PM)мунгос Пише:  Кроз мање од десет минута нађо, да облик "сретан" користе: В.С. Караџић, Л. Лазаревић, Б. Нушић, Ј.Ј. Змај, Ј. Дучић, А. Шантић, В. Глишић, С.М. Сарајлија, В. Ђорђевић, Н. Беговић, Ј. Игњатовић, М. Црњански, Б. Ћопић - и да не набрајам даље.

Оба облика су изведена из истог коријена. Исто као и рађе-радије и сл.
А и за мање времена се може наћи колико се често користи на овом форуму...
Или шта каже правопис о томе:
http://www.srpskijezik.rs/jezicke-nedoum...ili-srecan

Али очигледно да је екипи важније да дрви о глупостима него о стварима које не разуме.

(18-10-2014, 01:59 PM)Коча Пише:  П.С. и вама наравно честитике на труду, али тешко да ће то променити чињенице да је Мисија Халјард највећа акција спашавања савезничких авијатичара иза непријатељских линија у Другом светском рату, да је она заузела своје место у америчкој и српској историји, у књигама, како засебно, тако и о највећим подвизима у ратовима, , да се за њу данас зна, иако је толике године била заташкавана или бар није добијала пажњу која јој припада, да се обележева и да ће се обележавати сваке године уз све почасти које залужује, да је само Дража одликован од савезника, између осталог и за спашавање авијатичара, да су бескрајни изливи захвалности и доживотни труд да се сазна истина, од стране спашених авијатичара, највеће сведочанство њене величине, коју ви чини ми, желите да умањите, и то је основни циљ вашег рада...али, слаба вајда...као што знате, или можда нисте знали, снага истине и правде је неумољива, и ту се више ништа не може...свако добро...
Да ли ти имаш представу колико књига и чланака је написано о овој теми? И да се сваких 10 година јави неко да прича како је заташкавана и скривана? Или да је још 80-те године у НИН-у објављен амерички документ о броју евакуисаних током мисије "Халјард".
И живо ме занима да ли имаш иједан амерички документ (званичан документ, не књигу који открива заташкавану историју), који наводи да је мисија Халјард највећа операција евакуације америчких авијатичара?

хахахахах, "још 80их"???? само неких 36 година од дешавања...је л се ви правите блесави или шта је у питању? ваше намере су овде свима јасне, маске су давно пале, а свако ко је био члан вашег форума је могао да се увери у то...надам се да вам је сад лепо да међусобно ћаскате, без "друге стране", ал видите да имате потребу да долазите овде, хехе...као што рекох, желим вам сву срећу у даљем раду, ал ипак ће вам недостајати један, можда само један документ, и по нека искрена прича обичних смртника, која признаћете или ћете увидети, нема цену Smile

[Слика: Dra%C5%BEaLegion_of_Merit.jpg]

и да...не кажем ја ништа...Баја

Halyard defied the odds to become one of the most successful rescues in air force history.

http://www.historynet.com/rescue-behind-enemy-lines.htm

П.С. Да ли ћете ми икада одговорити на питање зашто су четничке акције и ослобађање градова на запрепашћење припадника савезничких мисија који су у њима учествовали приписиване партизанима од стране Британаца, зашто је скривана потерница за Дражом, а на сва звона објављена она за Титом??? овде не можете да ме банујете и обришете пост, хехе....питање остаје...
Одговори

(19-10-2014, 12:45 PM)Chicot Пише:  Нашао сам један интересантан податак: 2. фебруара 1945 један ловац (308th FS, 31st FG, 15th AF) се срушио у околини Сиска. Пилот је преживео и избегао заробљавање ангажовањем партизана. Овај догађај је, каже мој извор, заузео доста простора на изложби 1989 у југословенском музеју ваздухопловства у Београду.
Зато што је његов авион (односно оно што је остало од њега) још увек у том музеју.

(19-10-2014, 12:45 PM)Chicot Пише:  Мени није познато да је операција Халјард уопште помињана у литератури, или уопште у јавности пре 80-тих. Очигледно је и у документима америчке војске помињање "Халјарда" било брижљиво избегавано.
Некако сам набавио једну књигу посвећеној 15., иначе одлично урађеној у целини-заснованој на званичним документима, врло богатој статистиком и подацима, прати операције из дана у дан,али нема помена о "Халјарду". Уопште. Не постоји та реч.
Сматрам да је то срамотно јер је реч о евакуацији неколико стотина авијатичара, без обзира да ли је та операција највећа тог типа или није.
Службена Историја МААФ у чијем саставу је била 15 ААФ је посветило доста простора авијатичарима који су се вратила, и поготово мисији Халјард, баш због отежаних околности успостављања контакта.
Тамо где се спомиње евакуација авијатичара, углавном се значајан простор одвоји и за мисију Халјард (већи него у односу на процентуалну заступљеност).
Мисија Халјард се спомиње и код Томашевића, са све Лалићевим извештајем.
А у материјалу који су објављивала удружења, мемоари, књиге и сл. такође је заступљено. Чак је и један од бестселера написан после рата посвећен боравку код четника.

Значи података има, могу се наћи, има докумената. Друга је ствар што неко мисли да је то била најважнија ствар.
Одговори

[Слика: boljanici-spaseni-piloti.jpg]
Одговори

(15-11-2014, 11:25 PM)ватхра Пише:  Ја сам виђао 2350, од чега 350 од четника. Ако упоредимо са извештајима које сам поставио, јасно је да је код четника кориштен извештај из октобра, те да нису рачунате касније евакуација, као и да нису посебно издвојени авијатичари који су прешли од четника ка партизанима.
Јесте,око 2350 се помиње. У моменту када сам писао нисам био сигуран у тачну цифру па сам ставио "~"
Не знам који си извештај поставио, писао сам на основу Николајевог поста.
Јел дакле број 356 евакуисаних од четника коначан или није? Тј, не онако како су бележили из ААФ, него колико је објективно спашено и евакуисано преко четника (рачунајући и оне који су прослеђени партизанима ради евакуације)
(15-11-2014, 11:25 PM)ватхра Пише:  наведени бројеви се односе на то од кога су покупили авијатичаре. Није их занимало више детаља.
Прочитао сам пре неки дан у некој студији да конфузију ствара чињеница да су се мацр односили на земљу у којој су авијатичари оборени, а извештаји о евакуацији на земљу одакле су исти транспортновани у базу. Тврди се да је било много случајева да су оборени у једној а евеакуисани из друге земље. Пошто је Југославија имала развијене и јаке покрете отпора, као и јаке везе са савезничком командом, природно је да је интенција да оборени, рецимо у Мађарској уз помоћ агената се прошверцују у Југославију одакле би се безбедно вратили у базу.
Аутор тврди да то делимично онемогућава крајње прецизну статистику.
Мени је то занимљиво у погледу игара са бројкама које имамо овде.

(15-11-2014, 11:25 PM)ватхра Пише:  Превидео си неколико ствари:
- иако је крајем године ослобођен већи део земље, бомбардери су и пре тога престали да надлећу тај део јер су Бугарска и Румунија заменили стране, а број стратешких циљева у Мађарској је опао.

Напротив, баш то сам имао у виду. У ствари, то је и небитно, јер рачунам да је територија од дрине ка истоку ослобођена од немачке контроле од краја октобра. Треба наћи 1300 у западном делу земље, за период последњих 6 месеци. Спашених, не стављених на авион на једном од 30-так аеродрома.
Треба наћи и за оних првих 730, али верујем да ћеш се некако изборити са тим.
(15-11-2014, 11:25 PM)ватхра Пише:  - евакуација авијатичара је трајала и по више месеци.
Јел има такав случај код партизана?
(15-11-2014, 11:25 PM)ватхра Пише:  - У евакуисане нису рачунати авијатичари који су слетали на Вис, Задар, ослобођену територију. То сам већ више пута писао.
Нисам рачунао Вис. Нисам рачунао ни "ослобођену територију" у комунистичком смислу речи (као совјетска република, без иједног непријатељског војника). Мислио сам на територију која је формално још окупирана а коју окупатор или сателитске снаге не могу да контролишу или су далеко надјачани.
Мислим, мало је тешко веровати да су Немци у повлачењу уопште озбиљно размишљали о вијању неких тамо авијатичара по врлетима Босне.

(15-11-2014, 11:25 PM)ватхра Пише:  Током зиме 44/45 услови су били прилично тешки. Било је и случајева да је евакуација извршена брзо јер су лако дошли до аеродрома, али тога је било и код четника.
Јесте, тоне и тоне муниције и осталих намирница добијаних редовно од савезника уопште није лако носити на леђима. Лако је било четницима да беже испред немачких потера са 15 метака на пушку.
Чек.. па зар нису Немци сада бежали (од партизана)?

(15-11-2014, 11:25 PM)ватхра Пише:  Евакуације од стране партизана су често биле доста теже него од четника. Било је више борби, прелазак саобраћајница је био опасан и било је и погинулих. Опасна места су заобилажена у широком луку.
Евакуације од стране партизана су често биле доста теже него од четника. Било је више борби, прелазак саобраћајница је био опасан и било је и погинулих.
Супер, једва чекам чланак у коме ћу то моћи да прочитам.
Одговори

Осим Италије, са другим земљама је било мало преласка авијатичара.
Приде је додатна збрка што су партизани деловали и у Истри и околини, што је била Италија.
Али кад се и то сабере, свих тих случајева нема више од стотину.
Одговори

Цитирам из "History of MAAF"

Цитат:Yugoslavia remained the chief avenue of escape for Allied flyers

Koнтекст је да су авијатичари оборени у околним земљама у највећем броју случајева евакуисани преко Југославије.
Следећа реченица наводи да је 2000 евакуисано са партизанске територије а 350 са четничке.
Што имплицира да су у тај број урачунати и они који су спашени (ослобођени из заробљеништва или побегли) другде а да су у Југославији ступили у контакт са АЦРУ јединицама и тако евакуисани.
Одговори

(16-11-2014, 01:16 PM)Chicot Пише:  Цитирам из "History of MAAF"

Цитат:Yugoslavia remained the chief avenue of escape for Allied flyers

Koнтекст је да су авијатичари оборени у околним земљама у највећем броју случајева евакуисани преко Југославије.
Следећа реченица наводи да је 2000 евакуисано са партизанске територије а 350 са четничке.
Што имплицира да су у тај број урачунати и они који су спашени (ослобођени из заробљеништва или побегли) другде а да су у Југославији ступили у контакт са АЦРУ јединицама и тако евакуисани.
Ево мене живо занима који су то авијатичари оборени над Мађарском евакуисани преко Југославије. Може и над Румунијом (за то додуше знам један пример), или Бугарске или Грчке. Из Аустрије сам нашао неке примере да су се сами дошетали до Словеније. Из Албаније су неки прешли уз помоћ гериле и под координацијом Британаца. Из Италије је једино ишло рутински.

И друго АЦРУ јединице су имале мало евакуација од партизана.
Одговори

За Румунију је наведено око 850 авијатичара (од укупно 2500 службено заведено као "нестали у акцији") који су, почев од 1 августа 1943 оборени и успели да избегну заробљавање и на крају се врате у базе. Ово не улази у онај број 1200-1300 евакуисаних након уласка Совјета у Румунију, септембра 1944.

Ових 850 су очигледно имали помоћ. Вероватно је да су се посредством инфилтрираних агената и уз помоћ наклоњеног локалног становништва прошверцовали до територије одакле им је била могућа евакуација. Та територија би могла да буде Југославија или мање вероватно Грчка, а најмање вероватно Турска (па транспорт морским путем).

Постојале су и друге јединице посвећене спашавању оборених авијатичара, попут британске "Force 399"
Одговори

Шико,
па ти си открио нову операцију спасавања, можда и цео нов герилски покрет!
Одговори

Шта да ти кажем.. поред неоспорне генијалности, очито поседујем и суви таленат да тражим где треба Smile

Али и то није све. Открио сам да Мисија Хајлард дефинитнивно није највећа операција спасавања спроведена током рата. И не само то, открио сам и која јесте. Екслузивна прича следи ,останите крај малих екрана Баја
Одговори

ПИТАЊЕ . Зашто ватхра има потребу да било шта сада истражује и да било коме нешто доказује. Од '45 су они писали и написали сву историју. Комунистички, поштено, тачно онако како је било и како се шта дешавало, од пра историје до данас. Они не лажу. Све су то лијепо пренијели у уџбенике, научили нас "да и ми знамо и вјерујемо". Шта он сад истражује, па они нису имали потребу да истражују истину, они су је хронолошки записивали од 41 до 45. Шта он има сад потребу да броји спашене савезничке авијатичаре, па зар их није тачно онолико колико су их његови прије њега избројали, откуд сад неком право да сумња у то, а поготову њему да он сумња и нешто истражује. Тиотоисти су то давно истражили, установили тачан број и ко их је спасио, наравно све су они и то написали, а четници су били на страни фашиста и убијали су савезнике. Ја би Ватру могао схватити, само ако напише "није тако како сада ви доказујете, него онако како смо ми "доказали""
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним