Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.41 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мисија Халјард - дискусија

Никако да се заврши овај документарац:
https://www.youtube.com/watch?v=p6pGVO7kooQ
Одговори

Ауу одлично нисам знао за ово. Кад би ово могло бити готово?
Одговори

Питао сам скоро продуцента, не зна, финансије...
Одговори

Баш се одужило. Ко је продуцент? Нека српско-америчка кооперација или?
Одговори

(05-01-2015, 08:04 PM)Мргуд Пише:  Баш се одужило. Ко је продуцент? Нека српско-америчка кооперација или?
НВО ''Евроатлантска иницијатива''.
Одговори

(02-01-2015, 10:41 PM)ватхра Пише:  
(02-01-2015, 08:54 PM)Милослав Самарџић Пише:  Мислим да би било много боље да се знају места пада авиона.

Мислим да сам већ објаснио ситуацију са местом пада.

Ради се о потпуно другом истраживању од оног које ја вршим. За оба је заједничка табела попут ове коју сам поставио али то је практично само почетак истраживања у оба случаја.

У америчким документима се ретко наводи тачно место пада авиона. Међутим у разним Зборницима докумената које су правиле локалне зараћене стране има те информације. Има доста тих Зборника на Знацима и лако се претрагом дође до информације. Захваљујући овој табели лако је спојити који је то амерички авион.

Што се тиче места пада авиона, Динчић је нашао 20-ак места у Србији.
Разменио сам неколико порука са екипом из Хрватске (они који су правили ону табелу YuCrashes). Мало су је поправили у међувремену, али је и даље непрецизна. Они се баве истраживањем олупина, имају детекторе за метал и ископавају. Пронашли су око 80 места падова авиона (имам и те податке).
У Словенији је написано пар књига о авијатичарима, али нисам прегледао место пада.

Да резимирам, ако неког занима да тражи место пада, могу доста да му помогнем. Мени ти подаци нису неопходни, а приде и немам времена да их темељно истражујем.

Мала помоћ. То су велики ратни догађаји- да толика грдосија падне. Знају сви сведоци, од детета у то време па до најстаријег. Не знају шта да се причало међу разним војскама које су пролазиле , а ово сигурно знају. Чим нађеш оквирно место пада из докумената, јави пријатељу да ти нађе неког у критичном месту и каже где се несрећа тачно догодила. И тако прикупљаш податке. Ја сам их прикупљао колико сам могао док ме нису сколиле друге обавезе. Само напред. Поздрав!
Одговори

David Martin, The Mystery of the 500 Rescued Airmen:
https://www.scribd.com/doc/253203751/Dav...ued-Airmen
[Слика: dejvid-martin-haljard-na.jpg]
Одговори

[Слика: 10426081_328996467287253_5295840980357628134_n.jpg]
[Слика: 10953958_328996393953927_7710240198327430987_n.jpg]
Одговори

(05-01-2015, 08:07 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(05-01-2015, 08:04 PM)Мргуд Пише:  Баш се одужило. Ко је продуцент? Нека српско-америчка кооперација или?
НВО ''Евроатлантска иницијатива''.

Каква злоупотреба мисије "Халијард" у пропагандне сврхе НАТО-а...

Боље и да га не заврше.
Одговори

Свидело се то нама или не, да је Чича победио Србија (Југославија) би од оснивања била земља чланица НАТО.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Феликс, не би сигурно била, бар не од оснивања НАТО.
Да су се вратили ови из Лондона, а поготово краљ и Слободан Јовановић, не би се лако примакли било чему што има везе са Британцима. Слободан јесте био англофил, али како то истичу неки историчари испада да је био некакав британски агент код Срба, што наравно, нема везе са животом.
Под два, везе са Французима биле би још јаче, а ни Француска није ушла одмах. Највероватнија би политика Краљевине Југославије веома личила на Де Голову.
Касније, кад би стигле нове генерације политичара, нисам сигуран шта би било. Али, ово су све хипотезе. И сам видиш колико су бесмислене.
Одговори

Слажем се да је све то шта би било кад би било. Ипак, де головска Француска ти је чланица оснивач НАТО од самог почетка (1949), као и комунизму склона Италија. Грчка то постаје 1952. Када су прокомунистичке Грчка и Италија ушла у НАТО шта би онда било са тотално антикомунистичком Србијом са ђенералом Михаиловићем на челу и свим преживелим командантима огорченим антикомунистима и поштоваоцима Америке? Непотребно је и питати.

Даље, Британци су ту најмање битан фактор. Ту је најбитнија поларизација света, тј. Хладни рат а ту нема "средњег пута" нити не дај боже "несврстаности". А кад се томе дода да је предратна Југославија била бастион антикомунизма ствари постају још јасније.

По мом мишљењу, не да бисмо били чланица НАТО од оснивања, већ би били најјачи савезници Америке на Балкану и најјачи бедем против комунизма.

Наравно, све ово је тешко замисливо са садашње дистанце, нарочито имајући у виду велики анимозитет према Западу због свега што се издешавало. Тај анимозитет не би требао да нас спречи да хладнокрвно гледамо на могуће историјске и по нас повољне сценарије које би отворила победа снага ђенерала Михаиловића.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

(01-02-2015, 11:09 PM)Felix Пише:  Свидело се то нама или не, да је Чича победио Србија (Југославија) би од оснивања била земља чланица НАТО.

Засигурно би била али НАТО онда и данас су две различите организације.
Онда је НАТО имао одбрамбену улогу у односу на Варшавски пакт, док је САД у оно време своје хладноратовске операције вршила углавном сама (Вијетнам, Камбоџа, Кореја, итд.), данас она те операције врши кријући се иза НАТО-а.

Нестајањем Варшавског пакта НАТО је изгубио свој првобитни карактер и постао оно што је данас: агресорска војна коалиција у служби САД.

Ми то најбоље знамо.

А горепоменута НВО управо ради на пропаганди у служби НАТО-а и срамота је да је онда та која је продуцент документарца о мисији Халијард, који не ради из разлога што је то историјски занимљива операција која заиста заслужује да о њој буде снимљена документарна емисија, него покушава да преко народних емоција прикаже НАТО и САД као пријатеља Србије.
Одговори

(03-02-2015, 12:53 AM)Мргуд Пише:  Онда је НАТО имао одбрамбену улогу у односу на Варшавски пакт, док је САД у оно време своје хладноратовске операције вршила углавном сама (Вијетнам, Камбоџа, Кореја, итд.), данас она те операције врши кријући се иза НАТО-а.
И тада су Американци правили коалиције, преко 10% снага у овим сукобима су били амерички савезници.

Осим у Камбоџи - тамо јесу бомбардовали Американци, али се нису копнено ангажовали.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним