Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.41 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мисија Халјард - дискусија

(26-04-2016, 07:07 PM)Chicot Пише:  Не сећам се те епизоде са авионом из Српске Црње - која је прича?
Авион је принудно слете, Совјети су хтели да га узму као и остале који су слетели код њих, а он је залегао да се авион врати за Италију.

(26-04-2016, 07:07 PM)Chicot Пише:  Не знам сад шта ти је "ова" а шта "она" линија фронта. По природи ствари, интересовале су га информације које су могли да му пруже авијатичари који су провели време код партизана, четника,у заробљеништву, видели нешто земље, чули и тд.
Околности око тога како је оборен, где, зашто и слично су за њега биле секундарне.
Већ сам ти написао - већина авијатичара која је прошла кроз Београд није видела ни Немце ни четнике.
Оне који јесу Линдзеј не спомиње, а ни Тајер.

(26-04-2016, 07:07 PM)Chicot Пише:  Линдзи је дошао у БГ средином марта, али је заменио Тајера на његовим пословима негде крајем априла (тад је постао шеф мисије). До тада је радио друге ствари па не чуди што није писао о томе. Иначе, тих петнаестак задњих дана било је важнијих ствари за решавати од камчења војних обавештења. Одмах по капитулацији немачке, мисија је практично истерана из земље.
Проверићу, мислим да Линдзеј наводи друге датуме.
Одговори

(26-04-2016, 07:07 PM)Chicot Пише:  Занимљиво је то што си поменуо. Гледам неке документе из лета 1944 где се помињу контакти амерички контакти са Немцима преко "поверљивих особа". Очигледно, особе формално или неформално на листи агентуре ОСС-а. Такве "поверљиве особе" су изгледа имали и Кирк, односно Марфи пре њега - Марфи је имао невероватно развијену обавештајну мрежу, још из 1942, док се ОСС није разгранао.
Кад кажем са Немцима, мислим на екипу око Нојбахера, за коју се сматрало да се могу окренути против Хитлера.. Можда су се (делом) користили четничким каналима а можда је било и обрнуто. Амери су били заинтересовани за преврат у Немачкој, и дезинтеграцију и предају/повлачење локално, четници су видели шансу да преузму њихову опрему и позиције како би се супротставили комунистима. То је нека суштина извештаја.
Напомињем да је ово из периода пре него што је стигао Мекдауел.
Јел имаш нешто опширније о томе?
Одговори

Joш проучавам и склапам коцкице. Има података у Доновановој, а још више у Рузвелтовој архиви. Причамо углавном о комуникацији главних играча, извештавање Рузвелта преко главних баја у ОСС, или СД преко дипломатских канала.
Одговори

(26-04-2016, 08:57 PM)Chicot Пише:  Joш проучавам и склапам коцкице. Има података у Доновановој, а још више у Рузвелтовој архиви. Причамо углавном о комуникацији главних играча, извештавање Рузвелта преко главних баја у ОСС, или СД преко дипломатских канала.
ок.
Одговори

(26-04-2016, 08:15 PM)ватхра Пише:  Већ сам ти написао - већина авијатичара која је прошла кроз Београд није видела ни Немце ни четнике.
Оне који јесу Линдзеј не спомиње, а ни Тајер.
Можда неки нису видели Немце или четнике, али су због разних околности провели неко време у земљи, били код сељана, лечили се. Самим тим, чули, разговарали, видели..
Не видим ни један разлог да свеже оборени авијатичари буду усмеравани у БГ, поготово што Земун није радио без прекида, и поготову ако им је неки други аеродром био ближи. Не могу да замислим шта би они могли корисно да кажу Тајеру.
Такође долази у обзир могућност да су неки авијатичари предавани подмисијама у земљи а ови испитани пре него што су враћени у базу, и тај извештај послат Београду. То би помирило твоје и Тајерове супротстављене тврдње. Тајер наглашава да је о свим евакуацијама био обавештаван, могуће је да је добијао и информације после испитивања.
Одговори

Ову слику нисам виђао раније, мада има слика са истог догађаја.
Звонко Вучковић (проверити) држи говор испред авијатичара и четника приликом спремања писте.

[Слика: Halyard.jpg]
Одговори

Јесте Звонко 100%. Да нема бољег снимка?
Одговори

Скинуо сам је из неке штампане публикације, овако је скенирано (виде се слова са друге стране).
Послаћу им мејл да видим да ли имају бољи скен, мада кад сам их раније питао за нешто појма нису имали (очигледно немају подмладак). Питао сам их за евакуисане из Југославије, а они су ме упутили на Фрименову књигу Rolleyes
При томе имају доста садржаја у својим публикацијама.
Одговори

И једна слика која је очигледно лоше потписана.
[Слика: Tri_Duby.jpg]
Три Дуби је место у Словачкој одакле су октобра 44-те евакуисани амерички авијатичари.
По одећи више личи да је Словачка.
Одговори

Ево кад смо код Звонка, премијерно пар докумената.

[Слика: zvonko_1.jpg]

У овом првом се каже да је значајно помогао савезнички ратни напор спашавањем авијатичара.

[Слика: vuckovic2.jpg]

[Слика: vuckovic3.jpg]

[Слика: vuckovic3a.jpg]

Овде Вучковић описује своју улогу у спашавању авијатичара и догађаје потом у Италији.
Одговори

Дао је прилично прецизне бројке евакуисаних, мада је мало конфузно.
Наводи да је евакуисано:
- 30 крајем маја (толико је евакуисано Американаца).
- група која је кренула пешке, али се не може видети колико их је било у њој.
- 252 авијатичара скупљено до почетка августа - 10. августа је евакуисано 225 Американаца и 37 осталих, а још њих је било на путу
- 60 евакуисано 10 дана касније - 26/27 и 27/28 евакуисано је 15+43=58 америчких авијатичара као и 18 осталих, и још њих је било на путу.

Не знам да ли има неки други збирни четнички извор о евакуисаним, овај је сасвим пристојно урађен.
Одговори

252 спашена авијатичара (без осталих) је највећи и доста често помињан број у америчким документима. Укупно, "нешто мање од 300", наведено је у једном.
ПОмињу се још неки, а поред наведеног, помиње се и 237 америчких авијатичара (тако се углавном наглашава).

10 дана касније је ноћ 20/21, тада је требало да се спусти Мекдауел. У ОСС документима се помиње евакуација авијатичара тог датума.
225 помиње само Крајгер.
Одговори

(09-05-2016, 05:32 PM)Chicot Пише:  252 спашена авијатичара (без осталих) је највећи и доста често помињан број у америчким документима. Укупно, "нешто мање од 300", наведено је у једном.
ПОмињу се још неки, а поред наведеног, помиње се и 237 америчких авијатичара (тако се углавном наглашава).

10 дана касније је ноћ 20/21, тада је требало да се спусти Мекдауел. У ОСС документима се помиње евакуација авијатичара тог датума.
225 помиње само Крајгер.
Ја бих волео да видим те остале документе који јасно наводе колико је евакуисано авионом ког датума. Све што си досад показао је уопштено "досад су евакуисали...".
Исто се односи на непостојећу евакуацију од 20/21 августа.

Није тачно да то само наводи Крајгер.
То су званични документи мисије Халјард које је направио Лалић, па их је касније прослеђивао Крајгер.
Одговори

Наведени подаци се односе само на прву евакуацију, 9/10 и 10, август. После тога ОСС није имао директан уплив у операције, нити је било званичних детаљних извештаја, као за ово. Разлоге сам ти већ навео.

И изван ОСС се помињу те бројке.

Не кажем да су ти други подаци тачнији. Навео сам само да их има другачијих.
Могуће да су Лалићеви подаци одмах након операције најкомпетентнији. Јел имаш такве извештаје?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 6 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним