Поруке: 2,084
Теме: 6
Придружен: Jul 2013
Углед:
109
Ако је тако рекао амбасадор, онда треба да бацимо све документе и да се то од сад сматра као свето писмо. Нема везе што ни у америчким документима не пише како он каже.
"Халјард" није операција него назив мисије.
И савезничке мисије које су биле код партизана су имале своја имена.
Поруке: 17,037
Теме: 632
Углед:
1,888
Није само амбасадор... Јел уопште има неки Амер који тврди супротно?
Поруке: 2,279
Теме: 22
Углед:
233
Koлико је оно беше авијатичара спашено од АЦРУ - са партизанске територије? И са којим задатком је Фариш послат у Србију - да тражи авијатичаре, или нешто друго?
Углед:
109
Немају сређени подаци за АЦРУ евакуације од партизана.
Има извештај да је од 25.9. до краја 1944. евакуисано 57 авијатичара, од чега је од четника евакуисано 23 авијатичара а од партизана преостала 34.
У септембру је поред тога од АЦРУ било евакуација из Тичева и Чазме, итд.
Обзиром да је тих месеци од партизана евакуисано преко 200 авијатичара, АЦРУ је радио само мањи део евакуација.
Колико знам и колико сам видео у извештају Феришове мисије, само је тражио оборене авијатичаре да их евакуише.
Поруке: 2,279
Теме: 22
Углед:
233
AЦРУ је код партизана практично служио за украс.
Фариш је трипут улазио у Југославију, први пут током зиме 43-44. Које је авијатичаре тада тражио?
Зна се зашто је слат у земљу, и која му је специјалност - и зашто је баш он слат у Србију. Авијатичаре је купио успут.
Углед:
109
Једно питање:
имам скоро сва имена евакуисаних америчких авијатичара и цивила, као и Британаца - али ми недостаје неколико имена евакуисаних Југословена 10. августа.
По америчким документима је тад евакуисано 8 Југословена.
Позната су имена 4-члане мисије коју је Дража послао:
Адам Прибићевић
Владимир Белајчић
Иван Ковал
Звонимир Вучковић
Вођени су и преговори да иде и др. Ивановић, али он из неког разлога није отишао.
За преосталу четворицу Мусулин наводи да су се убацили међу авијатичаре у авиону, али не наводи њихова имена.
Једног од њих, Михајла Пауновића, јесу повели са собом амерички авијатичари које је он водио.
То би значило да још тројица недостају.
----
Ствари додатно компликује и Иван Попов, брат Душана Попова и такође вишеструки шпијун. Он је дошао на Равну гору половином маја или раније, и требало је да оде за Лондон, и имао је времена да оде 29. маја кад су се повукле савезничке мисије и нешто авијатичара. Међутим у једном Дражином телеграму из јула се спомиње да је Иван Попов још увек код ЈВуО, и напомиње да би могао да се евакуише са авијатичарима.
Али се Попов уопште не спомиње у телеграмима мисије Халјард. Има преписке за све друге који су евакуисани, али њега не спомињу што јесте чудно.
Могуће је да су и њега убацили у авион, без претходног договора.
Поруке: 17,037
Теме: 632
Углед:
1,888
А могуће да су га убацили под лажним именом. Колико се сећам, и он је евакуисан у августу, а не у мају. Има тачно код Звонка Вучковића.
Углед:
109
Па Ивановић није отишао а требало је, написао сам.
У телеграму из јула се не наводи име, али се из осталог јасно види да се о њему ради.