Поруке: 2,279
Теме: 22
Придружен: Jul 2013
Углед:
233
Онда једино ако је Марфи пренео погрешну информацију (из разговора са Крајгером и Бродом). Мада не знам како би Крајгер могао да зна онда уопште за Цигановића и Палигорића. Биће да је ипак погрешио - нејасно се изразио- Вучковић.
Интересантна је међутим, погрешна цифра укупно евакуисаних људи - наводи се 251 (од Крајгера преузето), да би након што је анализирао састав људства, Марфи дошао до 10 више. Дакле, првих дана је још било дилеме око тачног броја и структуре евакуисаних из Прањана.
Поруке: 2,084
Теме: 6
Углед:
109
У овом телеграму се не спомиње Пауновић, и наводи да је било 7 Југословена.
Чудно да наводи да су сви били "stowaways", иако је то Мусулин рекао само за другу четворицу.
Углед:
233
Jесте, прва информација од Крајгера је 251 евакуисан - 7 југословена.
Изгледа да им је требало неколико дана да установе да их је било 8.
А са друге стране, око укупног броја авијатичара нису успели да се "договоре" ни доста касније.
Није ништа чудно што се наводи да су сви били "stowaways", јер је тема телеграма Бродова хистерија око тих "stowaways". Заправо, то је Бродова квалификација, не Марфијева, он само извештава на ту тему.
Пошто је Брод алармирао највише ешалоне британске владе, Марфи је имао обавезу да, као Рузвелтов лични опуномоћеник за Медитеран, о томе извести своју администрацију. Иначе, Марфи је био тај који је спречио да се они врате у земљу, затворе и (или) предају комунистима - што су предлагали Енглези. Џојс (позајмљен ОСС-у од СД) је био у фазону - да је Бродова реакција претерана и потпуно неоснована.
Оно што јесте чудно је да је то за елиту у Италији била важнија тема од успешне евакуације стотина људи. О авијатичарима данима нико практично није ни говорио, нити обраћао пажњу на њих.
Углед:
109
Крајгеров извештај о евакуацији 10. августа је написан 15. августа и садржи тачне податке.
У његовим белешкама руком се види да је прво написао 7 Југословена, а после исправио на 8, као и да је написао прво укупно евакуисано 251 људи (иако су појединачни подаци тачни), исправљено на 261.
Углед:
233
То и ја кажем, било му је потребно неколико дана да (тачно) преброји евакуисане.
Поруке: 14,560
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,089
Да не листам тему од почетка, питање за обојицу:
Да ли сте користили књигу Евелина Вога као извор?
Углед:
3,089
Нисам читао, али видим да је у Ријеци отворена изложба. Лајт мотив је Вогова свилена марама коју је носио око врата кад је скочио на територију КЈ. На тој оригиналној марами је исцртана карта НДХ.
Иначе, Вог се двапут сретао са Брозом , 44. године на Вису и 45. у Дубровнику. Меклејн је оставио сведочанство да се Вог обраћао Брозу у женском лицу. Броз је полудео и Вогова књига сећања из рата је била забрањена у СФРЈ. Вог у тој књизи износи своја сећања на операције у Југославији.
Углед:
109
Како се он уопште тачно зове (на енглеском), и који му је назив књиге?
По овом опису ми не личи да је био оборени авијатичар.
А ни опис за члана мисије ми не делује вероватно.
Углед:
3,089
Ewelyn Waugh ( 1903-1966)
Не знам тачан наслов књиге, зато сам вас двојицу питао.
Пао је код Ријеке или у Истри, негде почетком 1944. године. Познат је био писац пре и после ДСР.
За детаље изложбе, погледај на сајтовима разних хрватских новина.
Углед:
3,089
Уметност је, иначе, фикција.
Углед:
233
Evelyn Waugh (Евлин Во) се зове. Написао је трилогију о ДСР.
Иначе, путописац, новинар, страствени католик, врло утицајан у неким круговима у Енглеској.
Да, био је са Черчилом (млађим) у Југославији.
Он се бавио другим темама, операције и авијатичари га нису занимали, тако да у том смислу, његова књига није од користи.
Доведен је како би придобио католике за партизанску ствар, али испало је супротно. Oштро је критиковао и Тита и комунистичке методе (пре свега према цркви и католицима), те му је убрзо Меклин средио шут карту из земље.
Његов извепштај је касније сакривен од јавности и спречена је дистрибуција, како не се би реметили односи са Титом.