Поруке: 14,533
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,068
За форумаше Погледа цена је 1500,00 динара по примерку. Поштарина у оквиру Србије је бесплатна.
Рујна слобода... је сјајна књига и заиста је вреди прочитати.
Углед:
3,068
Само да додам, прва тура књига послата је данас.
Поруке: 5,882
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,538
Да резервишем један примерак, а касније ћу да ти се јавим мејлом.
Углед:
3,068
Друга тура књига послата је јутрос. Очекујте пошиљке...
Поруке: 2,490
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Књиге „Горачићи у Другом светском рату“, „Сура слобода“ и „Рујна слобода“, убедљиво имају најбоље примедбе, у виду фуснота и пропратне научне апаратуре. Од свих приређивачких књига које сам прочитао, овај књишки трио убедљиво је најбољи по том питању.
Тако да свака част приређивачу, ма историје Ани Филиповић. Показна вежба (прва година историјских студија) колико је приређиваштво сложен историјски подухват. Јер, многи мисле да је довољно само прекуцати нечије мемоаре, дневник, сећања и сл. и објавити.
Узгред горњег навода, узмите мемоаре војводе Василија Трбића и погледајте шта су приређивачи допуњавали и приближавали читаоцу. Буквално ништа. Међутим, исте је својевремено објавила престижна издавачка кућа. Овакве, куд и камо поткрепљеније књиге, објављују самостална удружења. Што је пак тужно и уједно много жалосно.
Углед:
3,068
То је, ако смем скромно да приметим, комбинација две најпознатије школе историографије у последња два века - критичке школе историографије, у којој је доминирала германска школа, на челу са Ранкеом, и школе аналиста, у којој је доминирао низ француских историчара, као најбоље историографске школе 20-ог века...
Али, пре свега, како каже и Филиповић, хвала Слободану Јовановићу, јер нас је много чему научио. Барем нас који смо га читали.
ПС а што се тиче колега, паде ми на памет, један млади доктор историјских наука, који је приредио мемоаре једног познатог официра ЈВ под командом Драже Михаиловића, а који нас је у предговору "обавестио" да "није желео да интервенише у научном апарату, јер би својим сазнањима оптеретио савесног читаоца можда превише великим знањем".
Али, државни историчари су имали агенду, додуше неписану, да не читају СЈ, па и не чуди овакав њихов приступ.
Замолио би оне које читају "Рујна слобода" да обрате пажње на разлике у биографијама неких историјских личности које су написане у књизи у односу на оне које су написали званични државни историчари из Београда, Чачка, Пожеге, Ужица, Краљева....
Видећете колико је, у ситним финесама, огромна разлика у перцепцији одређених историјских личности у овој књизи у односу на оно што лута мејн-стримом наших медија...
Динча, хвала на овим похвалама....
Углед:
1,538
Фусноте и краће биографије су прави украс у књигама које су поменуте.
Углед:
3,068
Поштовани читаоци, уколико некоме није стигла књига, а поручио је, молим Вас, обавестите ме путем приватне поруке. Хвала унапред.,.
Поруке: 708
Теме: 5
Придружен: Dec 2018
Углед:
91
"У саборској сали опростио сам се од својих домаћина.При поздраву слепи човек ми рече;Земљаче,кад будете ишли од Љига према Руднику,баците уместо мене један поглед на десну страну и махните руком".
Сва туга,и несрећа,нашег народа и наше емиграције,проистекле доласком комунизма,сублимиране су у овој реченици.Сјајни записи Славка и Здравка Маслара,много биографија,занимљивости,потврђена нека ранија сазнања,стечена и нова.Лепо приређено,богато документовано!Све препоруке!
Углед:
1,538
Почели смо са читањем, али неке обавезе ме притисле, па читање иде спорије.
А књига јесте стручно одрађена: права мемоарско-историографска литература.