Поруке: 5
Теме: 1
Придружен: Nov 2021
Углед:
6
Avganistan je lijep dokaz, baš kao i Bosna, da Američki koncept instant država ne funkcioniše u praksi. Baš kao i u Bosni, gdje Federacija BiH progutala milijarde dolara američke (i ino pomoći), dok je Repbulika Srpska (kao država, na nivou gradova, opština, preduzeća i fizičkih lica) trpila sankcije negdje do 2005. godine, Federacija kao nasilan projekt muslimansko-hrvatskog bratstva već godinama ne može da uspostavi vlast i upravlja sobom. Sa druge strane Republika Srpska, kako-tako, ipak funkcioniše. A nije dobila ni deseti dio novca kojeg je dobila Federacija. Sjećam se jednog intervjua Zlatka Lagumdžije, svojevremeno dok je vedrio i oblačio Federacijom, kako Republiku Srpsku čeka scenario ''Istočne Njemačke'', kako će se ekonomski urušiti pa će je onda Federacija samo apsorbovati.
Ista stvar je sa Avganistanom.
Поруке: 892
Теме: 3
Придружен: Nov 2018
Углед:
6
Da ti ja malo opisem Srbe, nema veze gde su. KJ ato vidim sad dosta bolj enego pre jer nema Srbina na 100km oko mene vec 15 godina. Znaci sa njiam se ne vidjam, ne pricam, nista, ne pijemo rakiju, NISTA.
Srbi su ti POSTALI(nisu bili takvi pre 100 godina), jedan plitkouman narod, povbodljiv, iskomleksiran narod, sa kojim se lako manipulise i koji se lako prodaje.
Kako? Pa luduju z asvakom zapadnom modom. To je dovoljno. Kor z to se prodas komletno. Ovi sto za pare odradjuju zapadu su u sustini jace licnosti. Oni to rade z apare, kao Kon,.... Ali ovi sto to rade sto vole... eto je problem. Lako cemo mi Kona da isutiramo da nema ovih koji su uz zapadne vrenosti iz zadovoljstva.
Ja nemam mobilni u Americi 20 godina. Zena isto. Mi ne gledamo TV 25 godina95 u Srbiji),....ko meni mo ze da ispre mozak? Niko.
(Последња измена: 28-11-2021, 09:47 PM од
zstoja.)
Поруке: 5
Теме: 1
Придружен: Nov 2021
Углед:
6
@zstoja
Ne bih se složila, činjenica je da su SAD porazile razne frakcije Talibana i na vlast ustoličile svog kandidata. Povlačenje SAD iz Avganistana nije toliko stvar oružanog otpora Talibana koliko je taj propali projekat „state building” postao prevelik teret za američke poreske obveznike.
Osim što je ta avantura bila preskupa, civilni aspekt inplementacije tog projekta, što bi rekli u Bosni, doživio je fijasko, zato što su korumpirane ino (razni tink-tenkovi, izvjestioci i diplomate) i domaće strukture (pravosuđe, policija, vojska) veći dio novca trpali u svoje džepove. Pred avganistanskim sudovima u gradovima spor je dobijao onaj ko više plati a ne ko ima pravo.
Sa druge strane, u ruralnom Avganistanu, odsječenom od urbanih centara, društveni život je organizovala islamska zajednica(e), koje su sudile po srednjovijekovnim pravilima (često brutalnim) a koja su propisana u Kuranu, ali dosledno i neutralno. Talibani su razradili čitav taj primitivni pravosudni sistem, imami koji su sudili periodično su premiještani u druge sredine (upravo da ne bi postali korumpirani) i td... Iako primitivan, brutalan, srednjovijekovni,... mnogi ljudi u Avganistanu doživljavali su ga kao jednakim za sve. Zato, kada se odlučivalo kome da se priklone, mnogi su odabrali Talibane.