Moguce da je generalno, ako racunamo RS od pre 1. svetskog rata, manji komunisti RS.
Razlog je jednostavan, bili pod Austrougarskom.
Princip mi lici na socijalistu, ali pitanje koliko je imao podrske u tom smeru sto se naroda tice, mozda samo da se otarase Austrougarske.
A imamo ovamo Dimitrija Tucovica, sto bi se reklo socijalista nicim izazvan, mozda opet ne u narodu bas nesto....ali generalno Austrougarska mi vuce da su sigurno pre 1. svetskog rata bili manjii komunisti.
Posle 1. rata, sta znam....ako kazemo da sve islo linearno(manje vise) onda ostaju opet manji komunisti. Ali imamo Rudo, pa Jajce, nekako sto se to sve nije desilo u Srbiji nego tamo.
Uostalom, po prici mog dede koji bio u zarobljenistvi u Nemackoj, pa gazda Nemac koji ratovao u Bosni mu rekao: Sedi tu, tu ti dobro, tamo se ne zna odakle se puca. Bas su se tukli po Bosni, sad ko....partizani ili cetnici, Rudo, Jajce, Sutjeska, Neretva, Kozara,....jeste da to nije bilo onako kako pricaju partizani, ali to su bili komunisti. Nista tako nesto u Srbiji, bar ne te ucestalosti i intenziteta od strane partizana.
Ima jos nesto. U RS verovatno nisu osecali kralja kao ovi u Srbiji, ipak....bili dugo pod Austrougraskom, posle naisao kralj....jest da su Srbi, ali nije 100%. Tako da je i logicno da budu blizi nekom koji je nov, od recimo onih u Srbiji. A novi su partizani. Plus imamo JUGOSLAVIJA, to je sigurno jace odzvanjalo u RS, nego u Srbiji, mi smo imali drzavu...sto bi se toliko radovali Jugoslaviji.
Otprilike u 2. svetskom ratu: Kad se pozove za Jugoslaviju, vise skacu ovi u RS, a kad se kaze za kralja, vise skacu u Srbiji.
Ko pozivao za kralja a ko za Jugoslaviju, zna se.
RS trebala Jugoslaviju, ovi u Srbiji ne, manje.
Zato i nije bilo Sutjeske, Neretve,,....ma kakvi oni bili u Bosni, nije ih bilo u Srbiji. Nisu imali komunisti na sta da se pozovu, bas nista, osim Uzicke Republike.
Jedino sto streljali Nemci...., to je sto partizani pobiju nekog iz zasede, posle ovi streljaju raju, veliko umece.