Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Најжешћа окупација на тлу Краљевине Југославије

Бенито нас увијек мало "заврне" са питањем.
Хоћу рећи биле су разне врсте окупација. У свим окупацијама (бугарска, њемачка, хрватска, италијанска, мађарска, шиптарска ... ) страдали су из различитих разлога недужни, Срби највише и то на разне и различите начине. Постоји још једна окупација, како би је назвао, совјетскобољешевичка комуносатанистичака. У оној првој окупатор је био "видљив", па су у неким случајевима потлачени могли на неки начин ескивирати оно најгоре (клање, паљење, убиства, прогоне) у том периоду. Ова друга окупација је гора по томе што је окупатор "невидљив" , а потпуно од велике већине неочекивано, несхватљиво суров. Људи су вјековима навикли да се разни окупатори сурово понашају , али је бољшевичка окупација за већину народа (без обзира колико су били упознати са претходном окупацијом Русије) била изненађење и можемо рећи да је народ потпуно неспремно дочекао такво изненађење. Једноставно, неприродно је очекивати такву суровост у свим елементима од својих сународника и не само сународника него најближих сродника и комшија
Одговори

(20-01-2022, 02:41 AM)Бенито Пише:  Како да се искључи? Није ни била окупирана?

Не, него није била најтежа окупација/ситуација. Шта би било кад би било, али да није акција партизана и четника, практично да не би било страдања Срба у ц. Србији током окупације. Био би полицијски час и преко радија би хвалили нову власт, и то је то, то имамо и данас хаха.
- КЈ је комплетно окупирана, нема везе како се окупатор односи према њој (да ли је од њених дијелова направио нову државу и сл.), тако да је НДХ већином окупирана српска територија.
Највећа разлика НДХ и ц. Србије, осим масовног уништавања, је затирање писма, прекрштавање и уништавање идентитета, од тога нема горе. А у Србији је влада јавно србовала.
Одговори

Потпуно исту ствар тврде хрватски националисти, и поједини историчари, мада морам да признам да је већина одустала од те теорије - дакле, да није било српске побуне не би ни било репресалија "оружаних снага Хрватске".
Једном речју, немам појма шта би било, нити ме интересује. Занима ме само оно што се десило. А десило се да је немачка окупација у Србији, а посебно у Београду била сурова. Не постоји кућа или стан у тадашњем Београду да Немци, љотани или недићевци нису ушли у њега и нешто у њему тражили, или из њега одвели заувек његове власнике.
То да је први аргумент укидање ћирилице, може да бидне, али не мора да значи. Зашто први аргумент не би био забрана звоњаве са православних цркава? А једна од првих одлука немачког команданта у Србији је била забрана звоњаве црквених звона. То је Србима и у време Турака, и за време окупације од 1916 до 1918. године био прва асоцијација на окупацију. Друго, шта ће ми ћирилица на којој се пишу оде Немцима и њиховим слугама. "Србовало се" код Недића? Јел то нека пошалица?
Ми ни данас немамо попис жртава Београђана у Другом светском рату, пре доласка Црвене армије и партизана у град. Не знамо колико је људи, који су 5.априла 1941. године, живели у Београду, преживело Други светски рат, колико њих је нестало, колико је емигрирало, и уопште колико је дочекало 5.април 1945, или ако хоћеш 9.мај 1945. године, у истом граду, у својој кући или стану, живо и здраво.
Не знамо јер неко неће, иако држава има на стотине запослених историчара, да ту статистику направи. Дакле, или они то не знају да ураде, или неће, или им је наређено да неће. Али, платицу оће...
Јер, плата се и добија за тако те сладуњаве флоскуле о неком (било ком) историјском питању. Ко смисли слађу формулацију, која се лепше уклапа у владајућу идеолошку мантру, тај ће више и да профитира у режиму. А то је у Србији смисао бављења историјском науком.
Према томе, ниједна окупација, од када је света и века, није се разликовала само у једној чињеници. Где је команда окупаторске војске, ту је окупација увек била најјача. Тако је било и у Другом светском рату на тлу Краљевине Југославије. То не значи да је на том географском подручју, убијено највише људи по метру квадратном, мада тешко да Београд много заостаје за било којим другим географским појмом у Краљевини Југославији, осим Јасеновца, Јадовна и њима сличних локација. 
Уосталом, Хитлер је током рата и причао о томе како треба стати змији за врат и ударити је у главу. Змија то су Срби, а глава то је Београд. И уништити то масонско легло, то је опет Београд.
А то да би Срби прошли ко Данска, само да нису "будале", слушам већ три деценије, од српске удбе која је то смислила када је решила да се ратосиља интернационалног комунизма, али не и привилегија које им је исти донео, па су напрасно решили да постану недићевци и да све нас прогласе будалама што се не дивимо како су они паметни. И тога има све више, јер та клика апсолутно влада нашом просветом и културом. Не морам баш то и овде да читам.
Одговори

(23-01-2022, 02:38 AM)Бенито Пише:  А то да би Срби прошли ко Данска, само да нису "будале", слушам већ три деценије, од српске удбе која је то смислила када је решила да се ратосиља интернационалног комунизма, али не и привилегија које им је исти донео, па су напрасно решили да постану недићевци и да све нас прогласе будалама што се не дивимо како су они паметни. И тога има све више, јер та клика апсолутно влада нашом просветом и културом.

Ваистину!   

Мада, чињеница, ствари у Србији су погоршане отвореним и непотребним устанком за који су радили ти будући удбаши.
Одговори

Да, само што нисам ја довео Броза из Загреба у Београд.
Нити сам га посадио другу кућу од команданата Југоистока.
Нити сам оставио трезор НБ у Ужицу пун пара.
Нити сам оставио оружару у Ужицу.
Нити сам пребацио Броза у Ужице.
Нити сам донео уредбу о сто Срба за једног Немца.
Него неко други. Ваљда онај ко није окупирао Србију.
Свашта!
Одговори

"После војног пораза Краљевине Југославије у краткотрајном Априлском рату, Немачка и њени савезници приступили су комадању њене државне територије: неки делови су били анектирани, неки су дошли под класичну окупацију (Србија), а од већих делова Хрватске и Босне и Херцеговине створена је усташка Независна држава Хрватска. Такав поступак био је противан одредбама међународног ратног права које забрањује анексије и стварање "независних" држава за време трајања рата. 13

Окупатори су усвојили становиште о престанку постојања Југославије (тзв. теорија о дебелацији), па су у складу с тим становнике анектираних територија, те новопроглашене НДХ (са изузетком међуратних колониста), третирале као држављане односних држава. Такав поступак је такође био у противности с међународним ратним правом по коме суверенитет поражене државе не прелази на окупатора, те у складу с тим не може грађане заузете територије сматрати за своје држављане. 14"

http://inisdr.bg.ac.rs/43/1/2002_1-2_02_Janjetovic.pdf

Извор: Зоран Јањетовић, "О држављанству југословенских Немаца", Токови историје 1-2/2002, стр. 27-28
Одговори

“ ......усташе су копале очи својим жртвама и правили огрлице од њих, које су носили, или поклањали као сувенире..."

(J.A.Voigt ; Nineteenth Century and After , Август 1943. )

Мислим да су највеће злочине , по својој монструозности , у историји човјечанства
починиле хрватске усташе и нећу претјерати у својој оцјени.

У Србији је окупација била много лакша јер се није вршило систематско истребњивање становништва.Одмазде су биле јасно дефинисане и узроковала их је најчешће штета на њемачкој војној инфраструктури.Није убијано становништво због националне припадности и то даноноћно.

Да је окупација у Србији била гора , онда би цивили бјежали у НДХ а не обрнуто.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним