Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Племство и аристократија у Југословенској војсци и осталим формацијама на простору КЈ

Једна од мени јако занимљивих тема, а из моје перспективе слабо истражених.
Уколико администрација сматра да ова тема не припада овде, нека избрише или је пребаци.
Дакле, колико је племића и аристократа било у редовима Југословенске војске и осталих формација на територији Краљевине Југославије током рата?
Ја бих започео:

-барон Алебрехт Шиндлер фон Клајстберг (барон Љуба Јовановић), ђенерал, командант Великоморавске групе одреда. 

-артиљеријски капетан I класе Јован Дероко (из дубровачке аристократске породице де Роко)

-капетан I класе Вук Калаитовић (из кнежевске породице Клаитовић)

-армиски ђенерал (касније редов) Милан Недић (потомак Карађорђевог војводе, а са мајчине стране унук кнеза Станоја Михаиловића) 

-пуковник (касније Недићев бригадни ђенерал) Константин племенити Мушицки, (командант тзв. Српског добровољачког корпуса), члан племићке породице племенитих Мушицких из које долази и епископ Лукијан Мушицки, рођени брат његовог прадеде

-мајор Данило Салатић (племство Млетачке републике)

Наставите.
Одговори

-Ђенерал-мајор Борис племенити Штејфон, командант тзв. Руског заштитног корпуса, (наследно племство добио од Императора Николаја II)

-Ђенерал-мајор Михаил Фјодорович племенити Скородумов, командант тзв. Руског заштитног корпуса, (наследно племство добио 1917. од Императора Николаја II)

-Пуковник Анатолиј племенити Рогожин, последњи командант тзв. Руског заштитног корпуса, (наследно племство добио од Императора Николаја II)

-Ђенерал-потпуковник Валтер Штетнер витез (ритер) фон Грабенхофен, погинуо 1944. на Авали

-Ђенерал Лудвиг Карл фон Шредер, војни командант Србије
Одговори

-ђенерал-фелдмаршал барон Максимилијан фон Вајхс цу Глен, командант Југоистока

-ђенерал-мајор Сер Фицрој Меклин, 1. баронет

-мајор Џон Хеникер-Мејџор, 8. барон Хеникер (Меклинов помочник који се спустио комунистима)

-Сер Фредрик Вилијам Дикин
Одговори

(27-02-2022, 06:18 PM)Monarhist Пише:  -Ђенерал-потпуковник Валтер Штетнер витез (ритер) фон Грабенхофен, погинуо 1944. на Авали

Нема доказа да је погинуо, нестао је. Могуће Аргентина...
Одговори

-Главни маршал ваздухопловства Сер Вилијам Елиот, командант Балканског ратног ваздухопловства (Краљевски Викторијански Орден)

-Ђенералштабни мајор (касније пуковник) Живан Кнежевић, (кнежевска породица, сродници Карађорђевића, оженио се из војводске породице Чупића)

-Капетан Драгутин Млађа Бојовић, унук фелдмаршала Бојовића, (чукундеда му је био Кнез сјенички, а фелдмаршал Бојвић је добио руско племство у току рата)

-Никола Пашић, унук премијера Пашића (премијер је добио руско племство у току рата)
Одговори

(27-02-2022, 06:46 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(27-02-2022, 06:18 PM)Monarhist Пише:  -Ђенерал-потпуковник Валтер Штетнер витез (ритер) фон Грабенхофен, погинуо 1944. на Авали

Нема доказа да је погинуо, нестао је. Могуће Аргентина...
Писао сам са Википедије. Него, како се звао нама добро познати фон Вреде? Је л Теодор? И јел 1944. био ђенерал?
Племић је како год, само ме интересује да ли Кнез (из једне од најславнијих и највиших официрских племићких породица из 18. века), барон или обичан племић.
Одговори

Не знам ни име ни звање, сем да није био генерал. Капетан или мајор.
Одговори

(27-02-2022, 08:27 PM)Милослав Самарџић Пише:  Не знам ни име ни звање, сем да није био генерал. Капетан или мајор.

Карл Јозеф, Кнез фон Вреде, рођен 1899, умро 1945.
Одговори

-ђенерал-мајор Курт витез фон Гајтнер, начелник штаба немачке Команде Србије

-ђенерал Курио Барбасети, гроф од Пуна (гувернер Црне Горе)

-маркиз Франческо Ђакомони ди Сан Савино, вицерој и гувернер "Албаније"
Одговори

(28-02-2022, 03:27 PM)Monarhist Пише:  
(27-02-2022, 08:27 PM)Милослав Самарџић Пише:  Не знам ни име ни звање, сем да није био генерал. Капетан или мајор.

Није то тај, овај Вреде је учествовао у Првом светском рату.
Одговори

Одлична тема!

"-барон Алебрехт Шиндлер фон Клајстберг (барон Љуба Јовановић), ђенерал, командант Великоморавске групе одреда."

Овај човек је имао изузетно интересантну биографију. Али о томе, другом приликом.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(28-02-2022, 06:18 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Карл је једини који одговара следу догађаја, и једини који је из кнежевске породице учествовао у рату. Највероватније је био резервни официр, дакле мајор 1944. А и могао је да учествује 1917. у рату са 18 година. 
Барон Теодор фон Вреде је из друге баронске породице потпуно невезане за кнежевску, учествовао је у рату, али се пензионисао као ђенерал-потпуковник 1944., тај није сигурно.
Трећег Вредеа нема.
Одговори

(01-03-2022, 11:16 AM)Vlad Alekš Пише:  Одлична тема!

"-барон Алебрехт Шиндлер фон Клајстберг (барон Љуба Јовановић), ђенерал, командант Великоморавске групе одреда."

Овај човек је имао изузетно интересантну биографију. Али о томе, другом приликом.
Хвала пуно.
Јесте, невероватан лик. Пиши више о њему ако желиш.
Одговори

(01-03-2022, 04:09 PM)Monarhist Пише:  
(28-02-2022, 06:18 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Карл је једини који одговара следу догађаја, и једини који је из кнежевске породице учествовао у рату. Највероватније је био резервни официр, дакле мајор 1944. А и могао је да учествује 1917. у рату са 18 година. 
Барон Теодор фон Вреде је из друге баронске породице потпуно невезане за кнежевску, учествовао је у рату, али се пензионисао као ђенерал-потпуковник 1944., тај није сигурно.
Трећег Вредеа нема.

Како знамо да нема трећег?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним