Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Српско господство (ранији назив теме: "Српски менаџмент")

Овде бих само пар речи, па нек каже ко шта има да дода.

Ценим да би се ова земља врло брзо повратила, кад би уместо полуписмених курсиста, политкома и кумровчана најзад дошао прави српски домаћин на власт у сваком сегменту друштва. Круна на челу Србије, а са круном и српски менаџери у војсци, здравству и сл.

Које су одлике српског менаџера? Православни дух и морал. Прво разумевање за радника, нема издирања. Посао мора да се заврши, али без притиска. 

Не наређује другом да учини оно што он сам не би, или не зна да уради. (За мном! а не Напред! - менаџерска инструкција у војсци).

У Европи су плате и по неколико хиљада ЕУР-а. Нема разлога да и у Србији не буде тако. чак, могу плате бити и неколико пута веће. Не може Европљанин да направи ништа шта Србин не може урадити и направити боље, само ако му се пруже услови живота и рада. А то је дужан - менаџмент да му обезбеди. 

Баш Срби важе за народ који је кроз историју показао да је добар домаћин, трговац и менаџер. Да зна и уме. Само чека своју шансу. 

Хоће ли је дочекати?

Шта мисле форумаши?
Одговори

За сада не мислим ништа (као форумаш). Не могу да схватим ово

(25-04-2022, 04:02 AM)Змај_Баћушка Пише:  ....
Које су одлике српског менаџера? Православни дух и морал.
....

Шта мисле форумаши?

Како то може ићи заједно menadžer (eng.menager) и православље. Нити може бити српски menager. Да ли је православље енглеска вера. Ви (Змај_Баћушка) често говорите о вери и православљу али се фрљате страним речима које сакате наш богати речник и своде га на простачки. Докле бре? Делује баш "кумровачки"...
Одговори

(25-04-2022, 02:27 PM)Авакс Пише:  За сада не мислим ништа (као форумаш). Не могу да схватим ово

(25-04-2022, 04:02 AM)Змај_Баћушка Пише:  ....
Које су одлике српског менаџера? Православни дух и морал.
....

Шта мисле форумаши?

Како то може ићи заједно menadžer (eng.menager) и православље. Нити може бити српски menager. Да ли је православље енглеска вера. Ви (Змај_Баћушка) често говорите о вери и православљу али се фрљате страним речима које сакате наш богати речник и своде га на простачки. Докле бре? Делује баш "кумровачки"...

Ти ако знаш бољу - кажи,прихватићу. Ако не, чему критика?
Одговори

Добар изговор пара вреди.  Кидање

Значи, док нам нису енгелези саопштили да и Србији има menagera нисмо ништа знали (menageri се врте неких двадесетак и нешто година по Србији...раније их баш и није било). Управо када је наступила видна окупација „духа и тела“ Србије...и Срба.

Критика (примедба) је да се потрудите бар мало и погледате неки речник ако сте заборавили. Али по вашој плитко постављеној одбрани видим да вам није стало...Понеки "странцизам" се и поткраде јер је у медијим заступљен до бола у сваком „сегменту“ разума... како и то рекосте у првој поруци (segment lat. segmentum od secare seći)...али читаво поглавље насловити menageri-јом је по мени погрешно.

Када се допусти да језик буде савладан „странцизмима“ још лакше се допусти да привредна и новчана управа буде савладана од странаца...школство такође...и добије се потпуно окупирана држава. Зато је лоше када је свест окупирана.

ПС

Покушајте као просвећен (и просветљен) човек да нађете замену окупационе речи...није тешко бити фин. Ја сам прост човек који се труди и не успева увек... па би можда могло и Руковођење српском привредом, Управљање српском привредом, Надзор у привредној делатности Србије...и тако то... а ви сте просвећенији...и свакако можете боље. Потрудите се и ви...и наравно многи други да вратимо „отете“ наше речи...и говор.
Одговори

(25-04-2022, 03:08 PM)Авакс Пише:  Добар изговор пара вреди.  Кидање

Значи, док нам нису енгелези саопштили да и Србији има menagera нисмо ништа знали (menageri се врте неких двадесетак и нешто година по Србији...раније их баш и није било). Управо када је наступила видна окупација „духа и тела“ Србије...и Срба.

Критика (примедба) је да се потрудите бар мало и погледате неки речник ако сте заборавили. Али по вашој плитко постављеној одбрани видим да вам није стало...Понеки "странцизам" се и поткраде јер је у медијим заступљен до бола у сваком „сегменту“ разума... како и то рекосте у првој поруци (segment lat. segmentum od secare seći)...али читаво поглавље насловити menageri-јом је по мени погрешно.

Када се допусти да језик буде савладан „странцизмима“ још лакше се допусти да привредна и новчана управа буде савладана од странаца...школство такође...и добије се потпуно окупирана држава. Зато је лоше када је свест окупирана.

ПС

Покушајте као просвећен (и просветљен) човек да нађете замену окупационе речи...није тешко бити фин. Ја сам прост човек који се труди и не успева увек... па би можда могло и Руковођење српском привредом, Управљање српском привредом, Надзор у привредној делатности Србије...и тако то... а ви сте просвећенији...и свакако можете боље. Потрудите се и ви...и наравно многи други да вратимо „отете“ наше речи...и говор.

Ако знаш за бољу реч, реци...
Одговори

Змају Баћушка осим што не читате шта други кажу, изгледа да и слабо видите. Написао сам три примера како бих ја то насловио.

Сада, покушајте да и ви дате неки допринос заштити сопственог језика...осим ако нисте „џенглес“ па нећете свесно и намерно, него одмах примењујете благо свађалачки тон.
Одговори

Извини на тону, није намерно. Него, ево читам опет, рекох... да видим шта сам пропустио. И заиста... има у оном ПС што си написао. То ПС иначе прелетим, а не прочитам. Јер ко шта има да каже, каже ваљда у оном главном делу текста. Оно ПС је нека дигресија, бар ето... у школском схватању тога. Сад извини, видим да ти је омиљен тај ПС део, покушаћу да се боље снађем убудуће.

Руковођење - није менаџмент. Сама теорија менаџмента се изучава као вештина 1. Планирања 2. Организовања 3. Вођења (ту спада руковођење) 4. Контроле (ту би били ови надзорници које помињеш)

Управљање би једино преживело ову проверу.

Међутим, управљање није исто што и газдовање. Газдовање је боља реч. А газде су све побијене. Газда је глава. Глава - капита. Одатле - капитализам. Међутим, и данашње схватање социјализма и капитализма извире из марскизма, тј. "Дас Капитал"-а. И оба су погрешна.

У недостатку термина који не би био "кумровачки", рекох менаџер. Али не "дор менаџер" или "бел менаџер", или "флор менаџер". Него оно с почетка перестројке, реклама: "бизнис, али фер - менаџер".

Српско господство би било сигурно неки адекватнији израз, али онда би морао да водим битку са овим "новопеченима" који сматрају да не мора да је неко Господин и привржен Цркви и народу. 

Ти "новопечени" се одликују и тиме што ће рећи: "Господине Дарко, Господине Милославе, Госпођа Мицо" а не Господине/Госпођо - па презиме". Само су у опхођењу заменили оно "друже" са оним "господине" а и даље читају из истог, кумровачког буквара.

Акценат сам овде ставио на само техничком менаџерисању, да људи, а и комунисти схвате шта губе тим што мисле да су победили.

Има лепих примера српског менаџерства али и примера комуњарских тешких мисменаџмент-хаварија посвуда.

Плашим се да ових других знамо више, па зато акценат на лепшој страни историје. На добрим примерима. Јер само путем гледања у добро можемо да испливамо и да извучемо српска кола из тешког глиба у који су запала.
Одговори

Ево, након што је преноћило, слегли се утисци, промених назив теме у "Српско господство". Ипак је боље тако, него "српски менаџмент". Прихваћена сугестија. Хвала свима који су учествовали у овој измени.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним