Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина

Дело ''Пурпурна слобода'' је од прве до последње корице, од самог предговора па до регистра имена, моје је скромно мишљење, у потпуности оправдало очекивања читалаца.

Прича о упоришној тачки и симболици пурпурне боје у самом предговору најавили су читања вредну књигу. 
Први део, ауторско дело Станојла Плазине - ''Са Јелице плануле варнице'', ја, као припадник оног млађег дела читалачке публике, прочитао сам сада први пут. И постало ми је јасно зашто је оно (у време када је, може се рећи, илегалном четничком акцијом унето у земљу) постало култно у националној Србији, а посебно у Драгачеву. Поред тога што је описан начин формирања војне јединице (и то не било које, већ једног од најзначајнијих антихитлеровских одреда на територији Србије) и начин организовања позадине, Плазинино дело нам омогућава да до краја разумемо једно од најјачих четничких оружја у првој фази рата - процес легализације четничких одреда у Недићев ланац команде, као један од начина искоришћавања непријатеља за прибављање оружја, муниције и обавештајни рад. Можемо да видимо и разумемо испреплетаност свих могућих односа на територији једног среза (четници у шуми, легализовани четници, комунисти, недићевци, љотићевци, Немци, немачки агенти цивили...). Убиства, атентати, суђења војних судова, лажне оптужбе, везе између комуниста и Немаца, јунаштво, храброст и сналажљивост војника, па и нетрпељивост која се јављала између легализованих и нелегализованих команданата, све то Плазина у својој књизи описује хируршки прецизно. Такође, даје поименице списак свих команданата одреда (бригаде), батаљона, као и командира чета. Ту су и имена угледних грађана, који су са официрима своје војске држали зборове и организовали састанке на којима се одлучивало о даљој судбини те исте војске и народа. Мени лично омиљени део Плазинине књиге јесте опис прославе Васкрса 1942. године на планини Чемерно. Опис је такав да у глави може да се замисли цела слика тог догађаја и да се схвати шта је за четнике представљало српско село и шта су за српско село представљали четници. И кроз ову књигу, још једном може да се види улога и храброст, као и да се ближе разуме личност неизбежног Милутина Јанковића, војводе Драгачевског, једне непоновљиве појаве у Југословенској војсци.

Допуна првом делу (кратке приче о јунацима који се помињу у Плазининој књизи) и биографије седам официра (као и у делима ''Сура слобода'' и ''Рујна слобода'') су онај део који је посебно обогатио ''Пурпурну слободу''. Ту су ексклузиве, до сада необјављена сведочења учесника најкрвавије борбе код Ратарске школе и сведока погибије капетана Јована Бојовића, па опис живота и ратног пута једног од највећих ауторитета међу драгачевским четницима, капетана Милојка Обренића, затим детаљна биографија једног од најзначајнијих команданата из Драгачева, капетана Драгише Пеливановића... Поред тога, ту су нове информације о организацији четничких јединица које је приређивач објаснио у биографији поручника Крсте Бабића (ко је у Драгачеву био део Гарде), ту су путешествије поручника Сима Митровића, јунаштво, истрајност и непоколебљивост потпоручника Новице Цогољевића и на крају феноменална прича о животу и ратном путу поручника Ранка Протића, у којој можемо видети како се прелази пут од скојевца до четника, као и сву бестијалност комуниста (Раденко Мандић, Раде Ружић...) и њихових патрона Немаца (озлоглашени надпоручник Ханс Биргер).

Није потребно посебно истицати колико су књигу оплемениле фотографије, скенирана оригинална документа (спискови, наредбе, заповести, саслушања, писма...), као и прича о чувању и проналажењу самог архива Јеличког четничког одреда.

Толико од мене о ''Пурпурној слободи'', а што се тиче комплетног ауторског подухвата - трилогијом ''Боје српске слободе'' у потпуности је разобличена та црвена ћосићевска синтагма ''братоубилачки рат'', а последњи бедем одбране поменуте синтагме, државне институције, својим игнорисањем оваквих подухвата само потврђују наведено. Као и у случају Милослава Самарџића, када нема чињеница којима би се оспорило нечије дело, прелази се на игнорисање.

Без икакве сумње, оваква дела треба да буду темељ и ослонац садашњим и будућим историчарима, који ће, сви се надамо, наставити путем откривања истине о Другом светском рату на тлу Краљевине Југославије, који ће једном за сва времена рашчистити са рецидивима и заоставштинама тоталитарних идеологија и који ће, напослетку, помоћи у враћању Србије на стазу са које је, туђом вољом, скренула 1945. године.

Приређивачу, Ани Филиповић, након прочитаних књига, ''наређујемо'' да се не зауставља и да настави истим путем. Ми, читаоци, са нестрпљењем очекујемо наредни подухват, а ја бих на крају ове своје скромне и кратке критике, као своју поруку приређивачу, употребио цитат див-јунака Новице Цогољевића у тренутку када су му неки душебрижници и ''добри људи'' поручивали и нудили да се преда - ''Пошао сам овим путем и остајем на њему до краја...''
Одговори

Књига Станоја Плазине једна је од најважнијих за разумевање Другог светског рата код нас.
Зато је веома мало цитирана од стране државних историчара.
Одговори

Слобода или Смрт је убедљиво најмање цитирана од стране државних историчара.
Одговори

Не, најмање је Јевђевић. У тешкој конкуренцији.
Одговори

Пошто сам прочитао "Са Јелице плануле варнице", да напишем пар речи...

Са Јелице плануле варнице је књига у којој је свој ратни пут описао поручник Станојло Плазина, витез Краљевског ордена Карађорђеве звезде, и један од најистакнутијих устаника из Драгачевског краја тих преломних година српске историје, на почетку Другога светског рата. Аутор нам поред војничких-ратних података, које су сигурно од непроцењиве историографске важности, даје информације и о њему лично, судбини и историји његовог краја, његовој породици и личностима многих других из тог периода.

Историја поручника Плазине, његове породице и краја једина може дати објашњење на питање: који би то народ, у тренутку када Европом без милости гази Хитлерова ратна машина, готово потпуно усамљен, без довумљења подигао општи устанак, пркосећи без страха Голијату? Који би се то људи, оскудевајући у свему, одлучили да се одметну у планине и шуме, ризикују своје животе и животе читавих својих породица, и боре против вишеструко моћнијег нападача? Који би се то људи, који су од ратног материјала имали једино морал од челика, усудили да у срцу окупиране Европе, ослобађају читаве градове и села? 

Ако схватимо историју тих горостаса, њихових очева, ђедова и прађедова, њиховог Драгачева, схватићемо да су њихови поступци били потпуно природни. Није постојала сила под којом би ти људи узмицали. Зато што је у њиховим срцима узидано сво јунаштво, сва част и достојанство њихових славних предака. Зато што су поседовали истанчан осећај за слободу, и безграничну љубав према својој Отаџбини и своме Краљу. Управо зато су, иако потпуно усамљени, остали упамћени као врхунски борци, часни људи и миљеници нашег Чиче.

Судбина поручника Плазине говори нам о човеку који је своју Отаџбину ставио на прво место, и који је за њу несебично дао себе. Као истински равногорски јунак, његов живот и судбине његових ратних другова, служиће као пример генерацијама како Србин треба да живи и да се бори.

П.С. На мене је лично највећи утисак оставило сазнање да су окосницу устаничких снага, од самога почетка устанка, чинили солунци, ветарани ослободилачких ратова 1912-1918. Многи од њих, тада већ у шестој деценији живота, прихватили су се тешких и опасних задатака и положаја. То је само још једна потврда, поред оне формалне, да је Југословенска војска директна наследница наше, ослободилачке Српске војске из минулих ратова. Не само по саставу и људству, већ по духу који је у њој владао.

Хвала Бениту, и госпођи Ани, приређивачу ове књиге.

Вечна слава никада покореним витезовима ђенерала Драже.
Одговори

Свака част Монархист! Нем шта додати. Само ћу истаћи да су аутори Суре, Рујне и Пурпурне Слободе осветили цело Драгачево и душе њихових предака тим драгоценим књигама.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(19-11-2022, 10:04 PM)Monarhist Пише:  Пошто сам прочитао "Са Јелице плануле варнице", да напишем пар речи...

Са Јелице плануле варнице је књига у којој је свој ратни пут описао поручник Станојло Плазина, витез Краљевског ордена Карађорђеве звезде, и један од најистакнутијих устаника из Драгачевског краја тих преломних година српске историје, на почетку Другога светског рата. Аутор нам поред војничких-ратних података, које су сигурно од непроцењиве историографске важности, даје информације и о њему лично, судбини и историји његовог краја, његовој породици и личностима многих других из тог периода.

Историја поручника Плазине, његове породице и краја једина може дати објашњење на питање: који би то народ, у тренутку када Европом без милости гази Хитлерова ратна машина, готово потпуно усамљен, без довумљења подигао општи устанак, пркосећи без страха Голијату? Који би се то људи, оскудевајући у свему, одлучили да се одметну у планине и шуме, ризикују своје животе и животе читавих својих породица, и боре против вишеструко моћнијег нападача? Који би се то људи, који су од ратног материјала имали једино морал од челика, усудили да у срцу окупиране Европе, ослобађају читаве градове и села? 

Ако схватимо историју тих горостаса, њихових очева, ђедова и прађедова, њиховог Драгачева, схватићемо да су њихови поступци били потпуно природни. Није постојала сила под којом би ти људи узмицали. Зато што је у њиховим срцима узидано сво јунаштво, сва част и достојанство њихових славних предака. Зато што су поседовали истанчан осећај за слободу, и безграничну љубав према својој Отаџбини и своме Краљу. Управо зато су, иако потпуно усамљени, остали упамћени као врхунски борци, часни људи и миљеници нашег Чиче.

Судбина поручника Плазине говори нам о човеку који је своју Отаџбину ставио на прво место, и који је за њу несебично дао себе. Као истински равногорски јунак, његов живот и судбине његових ратних другова, служиће као пример генерацијама како Србин треба да живи и да се бори.

П.С. На мене је лично највећи утисак оставило сазнање да су окосницу устаничких снага, од самога почетка устанка, чинили солунци, ветарани ослободилачких ратова 1912-1918. Многи од њих, тада већ у шестој деценији живота, прихватили су се тешких и опасних задатака и положаја. То је само још једна потврда, поред оне формалне, да је Југословенска војска директна наследница наше, ослободилачке Српске војске из минулих ратова. Не само по саставу и људству, већ по духу који је у њој владао.

Хвала Бениту, и госпођи Ани, приређивачу ове књиге.

Вечна слава никада покореним витезовима ђенерала Драже.

Монархист, хвала на лепим речима.
Прочитај све, па ћеш имати потпуну слику.
Одговори

(19-11-2022, 11:42 PM)Шумадинац Пише:  Свака част Монархист! Нем шта додати. Само ћу истаћи да су аутори Суре, Рујне и Пурпурне Слободе осветили цело Драгачево и душе њихових предака тим драгоценим књигама.

Шуми, хвала на лепим речима.
ПС "Сура слобода" нема везе са Драгачевом и описује ратне догађаје на другим географским просторима.
Одговори

(20-11-2022, 12:09 PM)Бенито Пише:  
(19-11-2022, 11:42 PM)Шумадинац Пише:  Свака част Монархист! Нем шта додати. Само ћу истаћи да су аутори Суре, Рујне и Пурпурне Слободе осветили цело Драгачево и душе њихових предака тим драгоценим књигама.

Шуми, хвала на лепим речима.
ПС "Сура слобода" нема везе са Драгачевом и описује ратне догађаје на другим географским просторима.

Ариље и Пожега ако се не варам су некада припадали Драгачеву. Цео тај моравички крај од Ивањице до Пожеге је неодвојив од Драгачева. То је за мене некако једна целина.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Извињавам се књизи " Пурпурна слобода " и творцу Бениту. И ако је књига од скоро првог дана њеног настанка поред мене ја се тек сада захваљујем и кроз први ред извињавам. Има ту и нешто оправданих околности. али...
И требаће ми барем још оволико времена да овакву ризницу историјских података, изнова и изнова ишчитавам. Искрено не знам да ли ћу у томе успети, јер је књига баш јака и захтевна. Свим њеним доносиоцима свака част. Плазинину књигу имам већ око 30 година, али сада је тек одувана прашина са ње.
Драгачевска трилогија о Слободи изашла је најзад на видело и објаснила. Да ће Бог да сваки ( бивши ) српски срез добије своју трилогију и ми смо наше убијено Српство окадили.
Надам се да ће после овакве књиге више Срба сазнати и запамтити где је село Негришори, ко су Габровићи, где је..., ко су... ?
Ана Филиповић нам ово све доноси, прескромно се потписујући.
Одговори

Поштено, најбоље и најобјективније ратне хронике потекле су из пера Милутина и Ане и оних људи којима су помагали у приређивању (Ракићевић).  Показна вежба како писати хронике села, али то је данас само занимање ентузиаста.

У Архиву Србије, у фонду Покрајински комитет КПЈ Србије, има безмало 200 ратних хроника села. Ја сам прочитао њих двадесетак, али разлика између тих хроника и ових је драстична. Практично, небо и земља. Прво, зато што их не пишу историчари, нити у њима учествују са документима. Такође ни са подацима из црквених књига. Друго, зато што им је уређивачки одбор састављен од високих политичких функционера, па тако хроничар и не сме да напише како је заиста било. Цензура је неумољива, а казне страшне (приватни разговор са једним од писаца хроника НОР-а шездесетих). У свим тим хроникама, партизани само стрељају своје противнике (мада су у ставарности неке вешали и убијали ножевима/приватни разговор са једним од писаца хроника НОР-а шездесетих). Сви стрељани имају неку оправдану кривицу за усмрћење. Сви четнички симпатизери које су убили Немци и Бугари су или цивилне жртве или партизанске присталице (изјава Добросава Туровића, хроничара Гајтана). И тако даље....
Ове хронике су креирале и локалну историју, а већим делом и општу. Тачније, одвукле су науку у тотални ћорсокак. 

Зато, Милутину и Ани  Ваистину!
Одговори

Адалберт Е. Клоцбер, Чех, рођен је 31. јула 1912. године, од оца Едуарда шефа железничке станице у Неготину, па од 1929. године у Ћуприји.
Фудбалер ћупријског с.к. Славија, саобраћајни чиновник у железници и рез. пеш. поручник од 1. априла 1941. године.
У ослобођеном Чачку - ађутант железничке станице Команде четничких одреда ЈВ, октобра 1941. године. Потом, са Чачанским четн. одредом улази у састав Јеличко - моравичког четн. одреда у Драгачеву.
Адалберт Клоцбер умро је августа 1978. године у Чикагу, Илиноис, САД.
Одговори

Читам последњих дана и као да све догађаје јасно видим пред очима. Сваки опис.
Одговори

[Слика: 172023.jpg]

Дана 1.7.2023, у селу Дљин у Драгачеву, одржан је парастос војводи Милутину Јанковићу и његовим саборцима (први након 79 година).
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним