Поруке: 2,490
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Драго ми је што је истраживање групе "Гордон" дало овом младом човеку инспирацију и "шлагворт", да сачини овако лепо писменије.
Поруке: 4,401
Теме: 55
Углед:
648
Шико, ти се највише од свих овде "бавиш Енглезима", па да те питам јеси ли гледао овај филм? "Операција Млевено месо", одвлачење пажње Немаца од Сицилије и навођење да поверују да ће се савезници искрцати на Балкан (Грчку), кроз избацивање леша са лажним документима на обале Шпаније.
ОК је филм, али класично енглеско виђење ствари. Черчилова реченица из филма - "Дао сам реч Рузвелту да је Сицилија следећа", је урнебесна

Искрцавање је представљено малтене као да од тога зависи победа у рату. У суштини да би оправдали своју одлуку да се баш ту крене и касније заглављивање савезника у Италији.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 2,279
Теме: 22
Углед:
233
Nisam gledao film. Čitao sam knjigu i od njega i od još 2 autora. Jedan od te dvojice ostalih je i oficir od koga je potekla ideja za operaciju - Ewen Montagu.
Njegova mi je najupečatljivija, mada je pisano bez korišćenja izvora i navodjenja ključnih stvari (knjiga iz 50-tih). Mislim da je i ta knkiga ekranizovana.
Mekintajer forsira onako, senzacionalistički narativ. Mada on daje neke korisne informacije.
Mnogi hvale operaciju, atraktivna ideja jeste, ali da je ne znam kakav uspeh, nije, jer su Nemci ispravno zaključili da je najveća šansa da se saveznici iskrcaju tamo a ne na Sardiniju i na Balkan. I prema tome su rasporedjivali raspoložive trupe.
To što su Nemci uopšte mislili da je savezničko iskrcavanje na Balkan realno i izvesno i što su uspešno održavani u tom uverenju nije zasluga ove operacije, nego nekih drugih koje su joj prethodile a kreirane na Bliskom istoku od A - Force.
Odgledaću film pa ću javiti utiske.
Углед:
648
Колин Фирт игра Монтагјуа.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 5,856
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,534
Можда је Ненад размишљао да пошаље овај чланак неком нашем стручном часопису, вредан је пажње сваки текст са оваквим цитирањем.
А нешто у вези са рушењем два моста које су Британци тражили од Драже. Зар нису тражили пристанак до 29. децембра?
Поруке: 5,856
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,534
Тако се померају границе сазнања у историјској науци. Кроз мноштво архивских докумената, понире
се у саму срж историјских дешавања. А то се види овде у чланку, управо са цитирањем таквих докумената.
Да наведем још један такав пример, а то је књига "Срби против Вермахта" са немачким документима.
Јесам набављао документа и то баш декрипте везано за Дражу и Југославију. Али само за период 1943-1944. Послали су ми око 120 страница. А и даље сматрам себе лаиком-истраживачем, тако да не могу толико много да добацим. Нису ми познате многе ствари из чланка. На пример, нисам знао колико је Черчил добијао дешифрованих порука до краја марта 1943.
А да је и Черчил одлучивао на основу декрипата, ништа му није значило 30 дешифрованих порука до марта 1943.
Углед:
648
Шико, одличан чланак!
Ако сам добро разумео, на Черчила су утицали СОЕ и Министарство спољних послова да промени став, на основу информација добијених од Дикина, Меклина и сличних извора, док је војска била за наставак сарадње са Дражом.
Поруке: 17,005
Теме: 632
Углед:
1,872
Мој утисак је да је обрнуто, да је Черчил њих користио као изговор. А да је у тим игрицама са Стаљином њему био циљ да сачува и империју, али и нашу Краљевину. Међутим, појавио се јачи играч, Рузвелт, са жељом да преузме британске колоније, па је успут страдала и Источна Европа.
Поруке: 2,279
Теме: 22
Углед:
233
Ствар је перспективе, своди се на исто.
Једино што се Черчил није много играо са Стаљином, тиме се више бавио Форин Офис.
Черчил се играо са Рузвелтом, баш из разлога који си поменуо.