Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

(14-11-2022, 12:10 AM)Mekenzi Пише:  
(13-11-2022, 10:35 PM)Милослав Самарџић Пише:  Гледао сам филм.
Погодите ко је био отац Вере Пешић? Smile

Какви су утисци о филму??

Има добрих ствари, добар је почетак, обећава, и технички све је добро.
Али онда радња иде преспоро, два сата, мотиви нису јасни, хаотично је, млако.
Четници први пут немају браде, Дражини. Док су Пећанчеви, а и он сам, мало карикирани, док браду има Недићев потпуковник.
Није приказано да је Вера Пешић достављала Немцима спискове Дражиних људи. Четници су је, према сценарију, убили јер им је платио Енглез који ју је мрзео од пре рата (објавила да је хомосексуалац).
Све у свему, није било разлога да се мењају догађаји, тим пре када су познати.
Занимљиво је да Ђурић нема бркове, а да ни Вера Пешић нема фризуру какву је заиста имала.
Одговори

Значи опет "енглески плаћеници са Равне Горе"..... Ко да је Бокан сценариста.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(14-11-2022, 01:08 AM)Милослав Самарџић Пише:  Кесте Бугарин у стварном животу.
Али у филму је Пећанац... Који је хтео да га спасу Енглези, од Немаца, па га она склања у манастир. Пошто се брзо предомислио, уместо да оде у иностранство, одлучио је да остане овде. Али када је хапсе четници, одаје где је Пећанац и они јој поштеде живот. Одведе их у манастир и ту га убију (Пећанца). После тога мајка јој каже ко јој је отац и то је највећи драмски заплет у филму.

Значи комплетна комедија, као што сам претпоставио.
Одговори

(14-11-2022, 01:12 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(14-11-2022, 12:10 AM)Mekenzi Пише:  
(13-11-2022, 10:35 PM)Милослав Самарџић Пише:  Гледао сам филм.
Погодите ко је био отац Вере Пешић? Smile

Какви су утисци о филму??

Има добрих ствари, добар је почетак, обећава, и технички све је добро.
Али онда радња иде преспоро, два сата, мотиви нису јасни, хаотично је, млако.
Четници први пут немају браде, Дражини. Док су Пећанчеви, а и он сам, мало карикирани, док браду има Недићев потпуковник.
Није приказано да је Вера Пешић достављала Немцима спискове Дражиних људи. Четници су је, према сценарију, убили јер им је платио Енглез који ју је мрзео од пре рата (објавила да је хомосексуалац).
Све у свему, није било разлога да се мењају догађаји, тим пре када су познати.
Занимљиво је да Ђурић нема бркове, а да ни Вера Пешић нема фризуру какву је заиста имала.

Платио им Енглез?  Сирома'
Тачно ћу да јавим ово Боси и да јој кажем да их тужи.
Овакве гњиде само тужбама могу да се зауставе.
Па, пошто немају новца, нека им одштете плаћају они који су им дали државни новац да снимају овакво баљезгање. Потпуно лудило...
Одговори

Да, даје злато баш Јовану Стевановићу, кога неки пут зову и Стефановић.
Одговори

Јел каже на стрељању да јој не грде лице?
Одговори

(14-11-2022, 12:27 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да, даје злато баш Јовану Стевановићу, кога неки пут зову и Стефановић.

То сам негде прочитао на интернету да су четници убијали за злато. Или су се убијали због злата. Сигурно су и они налетели на то и искористили за филм. У сваком случају, још једна у низу филмских компромитација. Дакле, бориш се против унутрашњег непријатеља, не за Краља и државу, већ због злата.
Одговори

Највећа грешка је што раније није разоткривен мајор Ђурић. Ко зна од када је он радио за комунисте, тј. био прикривен партизан и вероватно као такав радио и за енглеске обавештајце.

А врло је могуће да је управо он требао да ликвидира своју другарицу на наговор енглеских војних служби. Па су садашњи творци филма (сви од реда неокомунисти) то свалили на нашег великог јунака капетана Јована Стевановића да би њихов Ђурић остао чист.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Онакво понашање током октобра и новембра 1941. године, приликом оног вртлога на територији Краљева и Чачка, очигледан је доказ његовог флертовања са комунистима још од 1941. године, а можда корени тих веза потичу и из предратног периода. Једно је сигурно, недовољно истражена тема која оставља велики простор за истраживање и нова сазнања.
Одговори

Ђурића је послао Валтер из београдског круга официра. Зато је Дража у њега имао поверење, као једног од ретких ђенералштабних официра који нису заробљени.
Други елемент је да је Дража чврсто држао реч када је да и када донесе неку одлуку.
То су елементи који су Ђурића дуго држали на тако високом војном положају.
Са друге стране, сам Ђурић је много урадио на уједињењу различитих четничких одреда на југу Србије, скоро па све до Грчке, њихово преформирање и стављање под команду Југословенске војске. Таква његова активност је омогућила да се више него успешно спроведу акције четника на железничкој инфраструктури и возовима немачке војске који су пролазили кроз Југославију.
Моје мишљење је да се радило о образованом и способном официру, али који је имао и великих мана. Био је каријериста, саможив, неспреман на сопствену жртву и очигледно женскарош.
Не верујем да је пре рата имао везе са комунистима. Био је опортуниста и због тога је много кварио фронт на Краљеву на коме је био главни официр. Посебно трагична његова улога била је у битци за Чачак, 7. и 8. новембра, које су требале раније да се десе, а он је био главни кривац што није било тако.
Што се тиче његовог бега у партизане, мислим да је њима више вредео жив, због пропаганде против Драже Михаиловића, него да га ликвидирају. И за друге околности су доцније могли да га искористе и зато га нису судили или убили.
Све у свему, једна компликована личност Другог светског рата на тлу Краљевине Југославије.
Требало је раније да буде смењен и са места главнокомандујућег на Краљеву, и са места команданта Јужне Србије.
Одговори

Читао сам многе Ђурићеве и друге извештаје из јужне Србије. Он је увек побеђивао партизанске снаге и једини пораз је доживео децембра 1943. године у Косанчићу, делимично на Радану у августу исте године (повукле се обе стране али су партизани очували слободну територију). На реону његовог деловања, у лесковачком округу, партизани су константно губили. Имали су 417 погинулих наспрам 80 погинулих четника. Наравно, имали су четници са партизанима борбе и у другим окрузима који су улазили у надлежност Ђурићеве команде. Али су ове биле најупечатљивије борбе, јер је ту партизански покрет био и најснажнији.
Направио сам просту рачуницу: од петнаест већих борби између партизанских и Ђурићевих снага пре његовог окретања леђа Дражи, први су однели победу само у Косанчићу, делимично и на Радану. Све остале су изгубили.
Британци су га са још неким официрима у децембру 1943. године окренули. Зато је саботирао борбу у Косанчићу, а после и обуставио непријатељства према партизанима.
Одговори

(15-11-2022, 02:20 PM)Бенито Пише:  Што се тиче његовог бега у партизане, мислим да је њима више вредео жив, због пропаганде против Драже Михаиловића, него да га ликвидирају. 

Никако нису војно могли да поразе четничке снаге у јужним крајевима, иако су им у више наврата прискакали у помоћ и Албанци и Бугари (партизански одреди). Зато су видели бољи начин - да то учине пропагандом.
Одговори

Ђурић је био са Дражом у Априлском рату, а 1942. се старао о његовој деци. Изгледа да су били пријатељи пре рата. Зато га је Дража на суђењу, колико се сећам, питао само једно питање: где је спавао тих и тих дана 1941. Он је избегавао одговор, а на крају је ипак рекао где. На то је Дража додао само: "Делили смо један кревет". Са подтекстом: А ти си издао.
И тиме је завршио пропитивање сведока.
Жена му је отишла у партизане 1941, а Вера га је једноставно завела, као и многе друге.
Одговори

Када се тачно 1942. године, бринуо о Дражиној деци?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним