Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
Ја нисам видео убедљиве доказе да је он био прокомунистички настројен током 1941. и 1942. године. То што је одбијао да удари на њих у јесен 1941. уклапа се у профил тадашњег српског официра који треба да ступи у рат против формација својих грађана. И један Рачић се понео исто и многи други. Извештаји које је слао из Источне Босне марта 1942. године о лошој организацији и уопште катастрофалним приликама у тој области, идентични су извештајима из тог времена и са тог терена које је слао Лазар Тркља и нешто касније капетани Милорад Момчиловић и Манојло Пејић. Уосталом и догађаји су их потврдили.
Зато мислим да је он много касније почео да се окреће на ту страну и то вероватно баш под утицајем ове курве.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 2,490
Теме: 19
Углед:
950
Душан Симовић и Радослав Ђурић су се најниже понели после рата када су пристали да буду сведоци тужиоца на суђењу. Чак се и Ратко Мартиновић боље понео, па је само био присутан у публици.
Иначе, слажем се са Николајем да нема никаквих доказа да је Ђурић 1941. и 1942. године био партизански човек. Ја сам навео примере из краја у којем је деловао (1942-1943) и које сам дуги низ година проучавао. И све се слаже да је захваљујући британским понудама решио да промени страну. У прогласу који је након приступања партизанима издао, многе ствари је народски речено "премандурио" знајући да нема партизана из тог периода који би могли да посведоче да није било тако.
У сваком случају, мада је постао њихов командант - био је бољи од њих као противник-ратник. Британци су га изабрали зато што су знали да толерише партизанске присталице и њихове месне организације, да не иде ножем, и да је самим тим подесан за могући споразум са Титом. Коначно, да ревносно извршава њихова наређења. И то је суштина.
Поруке: 14,504
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Сад сам одгледао прилог извесног Цонића, дописника РТС из Лесковца, о Вери Пешић. То је било Богу плакати, са све асистенцијом двојице историчара из Лесковца, једног младог и другог маторог, и уз књигу оног удбаша Николе П. Илића.
Ми остављамо пустош генерацијама Срба које долазе и то је заиста трагично.
Поруке: 14,504
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Вечерас почиње ТВ серија "Вера", па можете погледати и на телевизији шта су то важно имали да нам саопште српске филмаџије о Вери Пешић.
Поруке: 1,273
Теме: 1
Придружен: Nov 2019
Углед:
299
Још и плаћам серију о тој курви?
Поруке: 238
Теме: 0
Придружен: May 2022
Углед:
21
Људи ће се сада неминовно више заинтересовати за Веру Пешић и генерално овај период српске историје. Слично као за Сенке...
Поруке: 353
Теме: 10
Придружен: Oct 2021
Углед:
174
Интересантно да у филму глуми и Миона Марковић, ћерка историчара Предрага Марковића неотитоисте.Ништа не прејудицирам, лично запажање.При томе филм и серија рађени у продукцији РТС. И оно што је још занимљивије глуми припадницу КПЈ
Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
(Последња измена: 22-01-2023, 11:01 AM од
sagus.)
Поруке: 2,490
Теме: 19
Углед:
950
Нисам знао да је Мирослав Перишић викао на Ратка Лековића због досијеа о Вери Пешић. Сад читам да се закачио са Предрагом Марковићем. Као да је то ковчег са златом а не обичне хартије. Уколико се којим случајем прибојавао да је нешто остало што би можда компромитовало комунисте, па да му после ови натрљају нос, могу да кажем, да су сви ти досијеи темељно прегледани и могуће научне сензације искључене 1/1.
Тако де не треба да се плаше досијеа. Требају најзад да пусте људе (не само историчаре) да у њима нађу нешто о својим прецима, макар потврду да су некад постојали. Ти досијеи неће пореметити устаљену слику о Другом светском рату.
Милославе, Веру су нацисти послали као агента у Лагер Ниш, не у Лесковцу или Власотинцу. Одатле су тих 120 људи, а то су заправо били лесковачки и власотиначки омладинци (углавном ученици и студенти) заувек нестали 7. јуна 1943. Разуме се, Ђурић о покољу тих омладинаца ништа није јављао Дражи.
Поруке: 238
Теме: 0
Придружен: May 2022
Углед:
21
Да ли је она била члан КПЈ?