Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Истина о стрељању у Крагујевцу 1941. године - цели филм

(07-11-2022, 10:20 PM)Александар Динчић Пише:  
(07-11-2022, 12:02 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(07-11-2022, 11:55 AM)Александар Динчић Пише:  Милославе, јел сте погодили презиме поручнику Стојанчићу или је опет Стојанчевић.
Изгледа опет исто...
Имаш ли његову слику, биографију... Да га запамтимо најзад.
[img][Слика: Blagoje-Stojancic-Upisnice-Niske-gimnazije.jpg][/img]
Ево.

-Код Дејана Ђерића у документацији сам видео да је одликован Орденом Белог орла са мачевима, заборавио сам којег реда.
-Према немачким прегледима, у Крагујевцу је сахрањено укупно 45 страдалих немачких војника у априлском рату.
-Погинули око Крагујевца су сахрањени у Нишу – на централном гробљу 717. пешадијске дивизије. Бане Гајић има фотографије тог гробља. Треба да је на Пантелеју.

Поручник Стојанчић И Благоје одликован је 2.1.1944. постхумно, орденом Белог орла са мачевима пети ред
Одговори

U Šumaricama je streljan i deda jednog skorasnjeg preds. Vlade.
Одговори

(08-11-2022, 09:10 PM)Верољуб М Пише:  
(07-11-2022, 11:55 AM)Александар Динчић Пише:  Милославе, јел сте погодили презиме поручнику Стојанчићу или је опет Стојанчевић.
Изгледа опет исто...
Ево.

-Код Дејана Ђерића у документацији сам видео да је одликован Орденом Белог орла са мачевима, заборавио сам којег реда.
-Према немачким прегледима, у Крагујевцу је сахрањено укупно 45 страдалих немачких војника у априлском рату.
-Погинули око Крагујевца су сахрањени у Нишу – на централном гробљу 717. пешадијске дивизије. Бане Гајић има фотографије тог гробља. Треба да је на Пантелеју.

Поручник Стојанчић И Благоје одликован је 2.1.1944. постхумно, орденом Белог орла са мачевима пети ред

Колега, није средње слово "И" већ "В". Име оца је Василије.
И у овом документу који је Слободан Ћировић објавио, у потпису се јасно види да је средње слово „В“.
[img][Слика: Slobodan-Cirovic.jpg][/img]
Одговори

(09-11-2022, 02:56 PM)Александар Динчић Пише:  
(08-11-2022, 09:10 PM)Верољуб М Пише:  
Изгледа опет исто...
Ево.

Колега, није средње слово "И" већ "В". Име оца је Василије.
И у овом документу који је Слободан Ћировић објавио, у потпису се јасно види да је средње слово „В“.
[img][Слика: Slobodan-Cirovic.jpg][/img]
Онда је погрешно уписано у књигу одликованих Врховне команде. Погледао сам опет, тамо пише средње слово "И". Не вјерујем да су била два поручника са тим именом и презименом.
Одговори

Требало ми је три године да разоткријем о којем се погинулом официру ЈВ ради.

И ово би требали бити прилози о крагујевачкој трагедији 1941. године.
Прецизније, ово доле је више научна трагедија.

[img][Слика: Vojimir-Nikolic.jpg][/img]
[img][Слика: Dragoslav-Pesovic-iz-Ozrema.png][/img]
[img][Слика: Momcilo-Radovanovic-iz-Gornjeg-Milanovca.png][/img]

Овим погинулим припадницима Таковског четничког одреда нису наведени тачни датуми усмрћења. Један део пушкомитраљеског одељења Славољуба Чолића. Погинули од немачке гранате из тенка.

[img][Слика: Slavoljub-Colic-iz-Ozrema.png][/img]

Ово је вођа пушкомитраљеског одељења Славољуб Чолић који настрадао као „борац партизанског Таковског батаљона“. Иначе, одликован је постхумно карађорђевом звездом са мачевима.

[img][Слика: Ilija-Stevanovic-iz-Lipovca.jpg]free image hosting[/img]

И овај борац, који је био поднаредник Југословенске војске, а не земљорадник, такође је погинуо као припадник Таковског четничког одреда. Поред тога, није му тачан датум погибије.

[img][Слика: Zivorad-Radic-iz-Majdana.png][/img]

Још један погинули борац на Рапај брду и не на Мајдану, који је постхумно постао цивил.

[img][Слика: Bozo-Savic-iz-Takova.jpg][/img]

Још један погинули борац из одељења Илије Стевановића, познатијег као „Илија Вулпија“ који је „стрељан као цивил“ на Рапај брду.

[img][Слика: Radisav-Jovanovic-iz-Ljevaje.jpg][/img]

Овај борац је погинуо на Рапај брду и не у партизанским редовима на крају рата.

[img][Слика: Svetislav-Kruskovic-iz-Gornje-Crnuce.jpg][/img]

Јесте борац Југословенске војске, а не БЈВ, али није погинуо у априлском рату већ са братом Храниславом. Припадали су групи капетана Драгомира Живковића и у покушају да демонтирају немачку мину сва тројица су погинула у родном селу. Тада је погинуо и један борац из Вучковице.
Одговори

У Крагујевцу је стрељано много више од 2300 људи. Али истина је у овој авнојевској земљи давно пострадала.Виктор Бејатовић је изнео податак да је стрељано 3515 људи, они на суду су признали 7000 али то се више и не узима здраво за готово. Када је је изашла књига према којој Самарџић гравитира и износи податке аутора исте настао је проблем јер су људи почели да долазе у музеј и распитују се зашто њихових предака нема на списку. Немци и Љотићевци поштењачине тачно у човека сабрали  па стрељали.Крџалије изведу једног из строја па убаце тројицу, а у филму није поменуто да је добар део ових шваба из стрељачког строја заправо био из Крагујевца.Неки су имали и преко 40 година.Мени је један од прадедова срељан горе па ми није право.Мој предак јесте на списку у књизи Име и број али многи други нису.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним