Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 1 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четници у Војводини

КОМАНДА ВОЈВОДИНЕ
Командант: мајор Драгиша Ђ. Ракић
(Рад у илегали, осим у околини Бечкерека, где је постојао један одред, а током 1944. године 1. банатски корпус, под командом капетана прве класе Василија И. Скенџића)

ВОЈВОЂАНСКИ КОРПУС
Командант: мајор Урошевић
- Илочка бригада.
- Командант бригаде: гардијски поручник Петар Ј. Совиљ (Грачац, Лика, 1912 – Милвоки, САД, 2001) . Совиљ је побегао из заробљеништва крајем 1943. са мајором Павлом Ђуришићем и капетаном Милошем Словићем. Био је заробљен у Априлском рату 1941. Дража га распоређује на Фрушку Гору, где је на дужности команданта Илочке бригаде рањен и поново заробљен од Немаца (Извор: ''Српске новине'', Чикаго, децембар 2016, чланак Перице П. Совиља, капетановог брата од стрица, под насловом ''Сећање на капетана Петра Совиља'')

КОМАНДА СРЕМА
Командант: потпуковник Драгомир Радовановић
(Рад у илегали)

Ова два чланка су из ''Погледа''; на крају чланака, неведено је из ког броја.

БАНАТСКИ ЧЕТНИЧКИ ОДРЕД:
https://www.pogledi.rs/banatski-cetnicki-odred.html

Војвођанске страже ђенерала Драже:
https://www.pogledi.rs/vojvodjanske-stra...draze.html
Одговори

1945, medju Komandosima bio je značajan broj čelnika iz Sremskog korpusa.
Одговори

Да ли је Совиљ био командант Илочке или Фрушкогорске бригаде?
Одговори

Илочке.
Одговори

Четници у Војводини 1941-1945, зборник разних извора
Опширан чланак са доста имена:

https://www.pogledi.rs/cetnici-u-vojvodi...28088.html
Одговори

Прелистао сам текст, касније ћу детаљније прочитати...

Него да ли је могуће да нема  ни једног припадника ЈВуО из града Вршца. Јесте онај Žarko Zrenjanin био толико јак и да су фашисти били изузетно јаки ако узмемо да је у то време  Вршац био немачки град, да је 60% становништва било немачко.

Е, сад ови што су наведени за Општину Вршац, њих петорица.

Откуд Самарџићу од њих 5, тројица из Загајице??? Ово ми само Самарџићу делује надреално да Загајица има три "Дражиноваца" а град Вршац у то време са 10-20 хиљада Срба нема ни једног четника нити " Дражиноваца".

Неуклапа ми се никако.

Друго када је Недић долазио у Вршац мислим 1942 или 1943 тако нешто проверићу дочекало га више хиљада грађана Вршца, Срба.

Немогуће да нити један вршчанин није био у Четницима.

Нeшто о селу Загајици које је било по овим статистичким подацима било озбиљно четничко упориште..

Село Загајица је смештено у Делибатској Пешчари. До ње се стиже кроз путешствије. Они су буквално одсечени од света. Заостал. Има нешто више од 500 становника. Они су у центру делибатске пешчаре. Ако идете из Правца Смедерева, прођете, Ковин, Шушару и онда скренете лево и идете једно 10 км кроз пешчару поред оних пешчаних дина док не стигнете до Загајице.

Загајица је одувек била заостало место. Јесте било српско по националности већински српско али било је Румуна. Не знам како су у то време могли да изађу из окружења пошто се Загајица држала у окружењу од стране фашиста и од упада "партизана" које је предводио Žarko Zrenjanin". Zrenjanin и комунисти су као герила били изузетно организовани и правили су доста проблема фашистима.

Е, сад овај Влада Дашћа, није Дашћа него Дажђа. Знам сигурно да има велика породица Дажђа староседоци у Загајици. Е, сад да ли су слово Ш преименовали у Ђ да им неби правило проблема треба проверити...

Распитаћу се мало о вршчаним у четницима....

Koмунистичка пропаганда наводи ово:

[Слика: Screenshot-20231113-194401-017.png]

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Не бих рекао ово за Збор.Узми књиге љотићевца Пауновића,његове мемоаре,и видећеш да је збор у Војводини најјачи у Банату.И то је тачно.

Четници у Војводини,мало рука- малена и снага...
Одговори

(13-11-2023, 09:15 PM)ексрежисер Пише:  Не бих рекао ово за Збор.Узми књиге љотићевца Пауновића,његове мемоаре,и видећеш да је збор у Војводини најјачи у Банату.И то је тачно.

Четници у Војводини,мало рука- малена и снага...

Мислим да је у граду Вршцу сигурно било минимум 50-100 припадника ЈвуО.

Негде сам прочитао да негде да се пише књига о припадницима јужно банатског ЈВуО али не знам ко је аутор.

Видећу у библиотеци дали имају прецизније податке, макар из комунистичких списа....

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

5-10,можда,50-100 не верујем.И то мало је пасивно било,нема ту активности неке по мени.

Чак мислим да су Љотићевци у том делу Баната били бројнији.

Нешто мало после рата илегале,али и то није било на Равногорским основама.

Има у књизи Од озне до Хага. Танко,али то је разумљиво.
Одговори

Овај рад је обиман, али не обухвата све, не само Вршац. Још ту има доста да се ради.
Одговори

ДРАГАН ШЕВО
Дипломирани историчар – мастер
НОВООТКРИВЕНИ ДОКУМЕНТИ О ЧЕТНИЧКОМ ПОКРЕТУ
У НОВОМ САДУ И ВОЈВОДИНИ 1941-1944. ГОДИНЕ

http://www.arhivns.rs/wp-content/uploads...9_2015.pdf
СТР 48-58
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним