Поруке: 14,985
Теме: 312
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,645
Админ је основао нову тему у вези овога под насловом Правда Босна, и налази се на подфоруму Политика, па можете тамо прокоментарисати.
Углед:
3,645
Форумаши, молим Вас, да овде пишете у вези ове теме, а не на "Милослав Самарџић одговара на питања".
Хвала унапред!
Поруке: 2,481
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Попис из 1991. године негира сваку конструкцију српског геноцида над Бошњацима.
Углед:
3,645
Приметно је да преписују елементе геноцида који су усташе, међу којима су били и они "хрватско цвијеће", извршили над Србима у НДХ: протеривање, масовно силовање жена и девојчица, клање, прогони читавих насеља, логори, масовна убиства... Али, посебно ми је занимљив један елемент, који узимају из комунистичких докумената, ваљда из оног што су писали Дедијер и Милетић:
масовно покрштавање муслимана које су вршили свештеници СПЦ.
Као пример, у једном од филмова, наводе и свештеника Новака Станојевића који је покрстио по наредби четника на стотине, ако не и хиљаде муслимана у околини Вишеграда и Фоче.
Поруке: 1,414
Теме: 9
Придружен: Oct 2014
Углед:
140
Наводе ли Дедијер и Милетић и један примјер?
Је ли има неки примјер код Дрињака (тако ми називамо све оне иза Јаорине) да је Мујо постао Јанко?
Углед:
3,645
Давно сам то читао. Али, колико се сећам, они су сабрали неке бројке и одузели од пописа из 1931. године, па су тако поставили цифру од 8000 муслимана које су наводно побили четници у долини Лима, па све закитили оном фалсификованом депешом Павла Ђуришића коју је упутио Дражи, и тако даље...
Е сад, имају они у Фочи неког истраживача, не могу да му се сетим имена, који је пописивао и пре овог сада рата, а и после њега, по принципу укрштања извора, и наводи у једном од филмова око 5500 жртава муслимана од четника. И тврди да то има појединачно.
Што се тиче тог наводног покрштавања, помињу сам оца Новака Станојевића у том смислу и чак наводе одређене породице из неких села и која су презимена носили за време ратае, али да су сви после рата поново постали муслимани, али су се убрзо и одселили из тих крајева.
Уопште, са овим филмовима, износе тврдње које су на врло танкој жици, и не разрађују их, него пљуну тако и не задржавају се да објасне контекст или тачно утврде детаље.
Генерално, то није историја, него друштвено -политички рад који злоупотребљава историју у идеолошке или национално обојене идентитетске сврхе. И увек су Срби и православци архинепријатељи.
А то је, понављам, јако опасно. Понављам, практично, речи које им је у лице изговорио Радован Караџић у последњем наступу у скупштини БИХ пред почетак рата.
Поруке: 238
Теме: 0
Придружен: May 2022
Углед:
21
Иначе, занимљиво је да су Срби у НДХ осим римокатоличењу, били изложени и исламизацији. Муслимани су се понашали буквално као током турске окупације (уништавали православне цркве итд), а муслиманске усташе су убијале чак и "преобраћенике", како су се неки фратри жалили.
Поруке: 2,481
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Па ипак, има у тим документарним филмовима и понешто добро.
Не знам да ли су људи случајно приметили када бошњачки публициста Туцаковић каже да су у Добровољачким одредима-јединицама (Титова команда) у Фочи били сви одреда четници (помиње Бодирогу и још неке). Е, то вам је онај моменат када у слепој србифобији не проверавате и неке друге изворе, па вам на крају прича склизне у сасвим другом смеру. Када од насилника направите заправо мученике. Јер, то што Шемсо Туцаковић каже, ви заправо не можете наћи у некој партизанској монографији, нити пак чути од неког пропартизански оријентисаног историчара или публицисте.
И то не зато што их је тобоже срамота (партизанске борце) што су у својим редовима примали некадашње четнике а које пак муслимани терете за ратне злочине над њиховим сународницима, него и зато што су минимум 90% истих четника у партизанским добровољачким одредима (ради се о оним четницима које су пролетери заробили приликом продора са усташама на Дрини у марту 1942 и од којих су формирали Добровољачке јединице) - у операцији "Трио" похватали Немци, Италијани и усташе и депортовали у Јасеновац или у немачке радне логоре и где су многи од њих умрли или убијени. То се заправо крије и са југословенске и бошњачке стране. А када их упоредите, јасно видите како сами себе откривају.
Ено споменика на Романији и "палих бораца НОБ-а".
Мислим да би корисно било да га неко постави, али тако да се јасно виде сва имена палих бораца, па да после заједно прокоментаришемо.
А ја кажем - на Романији је у априлу и мају 1942. било 350 партизана и то 50 Срба и 300 муслимана у батаљону Мује Хоџића.
И да су после рата уписивали страдале четнике по норвешким логорима као пале борце НОБ-а.