Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Александар Динчић - историчар

Јутрос рано припалим телевизор...
Када тамо, у 6.07х на ТВ Прва, нико други, него наш Динча. Био је при крају прилог, па сам само успео да схватим да је тема била годишњица пробоја Лагера Ниш. Углавном, дописник из Ниша, који га је интервјуисао, морао је после прилога да нас чашћава његовим сазнањима о том питању.
Али, без обзира на то, велики је напредак да смо Динчића, макар у 6 ујутру могли да чујемо и видимо на једној националној телевизији.
Честитке!!!
Одговори

Напредујемо...
Одговори

Да, морао сам после дуже паузе опет да станем пред камере (није имао ко).
Поред осталог, говорио сам и о четничком војводи Вулету Вукашиновићу. Имамо неке његове фотографије овде на форуму.
Одговори

(10-02-2023, 11:30 PM)Александар Динчић Пише:  Да, морао сам после дуже паузе опет да станем пред камере (није имао ко).
Поред осталог, говорио сам и о четничком војводи Вулету Вукашиновићу. Имамо неке његове фотографије овде на форуму.

Сигуран сам да си Ти то учинио како треба, иако нисам стигао да чујем. Него, овај дописник ТВ Прва је после помињао неке две партизанке погинуле при пробоју, па сам схватио да он Тебе као нешто допуњује.
Што је, иначе, тежак безобразлук код тих "новинара". Не сећам се нешто да је неко од њих допуњавао Пеђу Марковића, чак и када је исти лупетао к'о отворен прозор.
Одговори

Има на сајту Прве ТВ.

Јутро - 10.02.2023.

Погледати 1. део, конкретно имењак је од 17:38

https://www.prva.rs/web-tv/emisija/jutro...23-2287287
Одговори

Ko има EON може да премота. Емисије остају 72ч уназад.

Иначе од 06:17 почиње прилог из Ниша.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Исекли су причу о војводи Вулету Вукашиновићу. Очекивало се.
Одговори

Од сада само уживо!!!
Одговори

(11-02-2023, 10:16 AM)Mitic Пише:  Има на сајту Прве ТВ.

Јутро - 10.02.2023.

Погледати 1. део, конкретно имењак је од 17:38

https://www.prva.rs/web-tv/emisija/jutro...23-2287287

Али да пет пута помену партизане а ниједном четнике, иако су четници организовали бекство...
Одговори

Знао сам да неће моћи да прође прича о Нишлији Вулету Вукашиновићу, организатору пробоја, прича о његовој борби на опсади Краљева и сл. Замислите, у Нишу сте, Нишлија је један од организатора бекства из нацистичког логора, у истом бекству погине (што би комунисти рекли херојски), остане вечно да почива у родном граду и ви исечете причу о њему.
Одговори

"Према извештају Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и његових помагача, у Нишу је за време окупације стрељано 10.000 лица. За сада је 2.100 жртава које су стрељане и убијене на Бубњу код Ниша уведено у базу података. Интезивно се ради на тражењу извештаја Специјалне команде 1005, која је била ангажована на уништавању трагова злочина у Београду, Панчеву и Нишу. Када се дође до тог извештаја, биће познате праве размере злочина у Нишу за време окупације.

У самој монографији о жртвама логора, као факсимил је стављена изјава једног припадника групе 1005, која је радила један нечасан посао. Он се зове Николаус и према његовој изјави највише се „радило“ у Београду, затим у Панчеву, а најмање у Нишу. То значи да, ако се зна да су окупатори стрељали и уништили 5.000 лица у Јабуци код Панчева, жртве у Нишу не могу прећи горњу бројку и оне су мање. Али, то су само неке претпоставке у ишчекивању документације.

Када је рађена монографија гледало се и мало даље. Конкретно, прегледавањем немачких извештаја у разним архивима покушало се доћи до приближног броја лица које су окупатори убили у логорима у читавој Србији, а не само у Нишу. Оно што је на основу тих извештаја утврђено јесте то да су Немци и Бугари стрељали и убили 63.000 Срба, Рома и осталих те 13.900 Јевреја; тачније, да су размере нацистичког и фашистичког терора у окупираној Србији око 77.000 убијених у логорима и затворима.

Приликом првог званичног пописа жртава рата, пописано је 41.000 лица који су страдали у логору или затвору. Новим пописом би се могао достићи горњи број од 77.000 страдалих и он би био најреалнији када је реч о размерама окупаторских злочина у логорима и затворима у окупираној Србији".

https://holokaust.arhiv-beograda.org/wor...ocaust.pdf

Извор: Александар Динчић, "Рад на формирању јединствене базе података за страдале заточенике нишког концентрационог логора и затвора", у: Зборник радова: Ескалација у Холокауст, Историјски архив Београда 2017. година, стр. 169-170

Радосав Туцовић је у последњем броју "Историје 20. века" год. 43, 1/2025, навео Специјалну акцију 1005 и дао процену о страдалима у Србији током Другог св. рата.

А као што видимо, Александар Динчић је много, много раније дао процену о броју жртава у окупираној Србији и такође је навео Специјалну команду 1005.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним