Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

НОВА КЊИГА: ''НАЦИОНАЛНА ФРЕКВЕНЦИЈА'', Ана Филиповић

[Слика: Nacionalna-frekvencija.jpg]

Поштовани читаоци,

Удружење ''Драгачево - Јован Бојовић'' има част да вам представи нову књигу аутора Ане Филиповић - ''Национална фреквенција''.
Да ли и на који начин господари националне фреквенције филмовима и серијама могу да обликују историјску свест и утичу на креирање, тј. промену националног идентитета једног народа? Каквим ауторским подухватима смо ''бомбардовани'' са националне фреквенције у последњој деценији? У какве пројекте средства улажу установе културе у Србији у 21. веку?
Одговоре на ова, али и многа друга питања читаоци могу пронаћи у ''Националној фреквенцији'', која поред филмских, читаоцима доноси и четири књижевне критике.
Након толико турбулентних деценија, ипак ''историју нашег народа требамо чувати у сећању, али само 'тачно онако како се догодило'. У супротном, боље да је заборавимо.''

Све информације о књизи и поруџбине:
064 4718558
porucnikdragacevo@gmail.com
Одговори

Сјајно звучи, једва чекам књигу!
Одговори

Хвала на подршци!
Обавештење свима који су поручили књигу, да ће им стићи идуће седмице.
Одговори

Ово је полемичка књига. Ви који је будете прочитали слободно оставите коментар овде, или неку примедбу.
У том смислу, треба нагласити да се јутрос на ТВ Прва појавио Владимир Кецмановић, познати српски писац. Смисао његовог гостовања било је његово прво обраћање јавности поводом масакра у школи "Владислав Рибникар". Наиме, као што је познато, по мрежама се појавила спекулација да је Владимир стриц дечака Косте Кецмановића, који је, за сада још увек само по медијским написима и Овај "мајке ми" обраћању јавности, извршио масакр у школи. Владимир Кецмановић је потврдио да није у блиском сродству са дечаком.
Међутим....
Владимир Кецмановић је поменуо некакву "оркестрирану кампању" не само на њега, него и на његово дело. У том смислу, поменуо је серију "Сенке над Балканом", чији је био косценариста. Ту се, ипак, зауставио и није даље образлагао. Занимљивост је у томе, што се управо појавила књига "Национална фреквенција" у којој се налази приказ ТВ серије "Сенке над Балканом", под насловом "Божанствена комедија ДБ". Кецмановић, који је дошао до примерка књиге, очигледно не зна да је овај приказ Ане Филиповић писан и објављен у фрагментима још пре неколико година, када се серија "Сенке над Балканом" и емитовала. Врло добро зна како се књиге стварају и пишу и колико времена треба да прође од писања преко штампе до објављивања. Али, очигледно га је "засврбела" ова критика. Ипак, зауставио се у последњем моменту и одустао од помињања конкретног дела. Да се усудио да приказ под насловом "Божанствена комедија ДБ" повеже са масакром у школи Владислав Рибникар, добио би моменталну кривичну пријаву, што он одлично зна, али је лукаво то избегао.
ПС да напоменем да је РТС, 13. априла 2023. године, расписао конкурс за одговорне функције у РТС. Једно од тих места је и место главног и одговорног уредника
"Културно-уметничког програма", на којем се у протеклих 4 године налазио Владимир Кецмановић. Требало би погледати услове тог конкурса који су непромењени већ више од деценију и по. Јер, тако је и по Закону.... А онда би требало неко да упита руководство РТС да ли је те услове испуњавао Владимир Кецмановић када је добио место главног и одговорног уредника "Културно-уметничког" програма. За сада није познато да ли ће Владимир Кецмановић добити нови мандат на челу "Културно - уметничког програма" РТС.
ППС Филиповић је још пре 7 година упозорила да ће серија "Сенке над Балканом" оставити трагичне последице на српску будућност. Ни Кецмановић не може, ма колико то желео, да се ослободи те одговорности. Био њему Коста рођак или не.
Одговори

Већ сам прочитао критику Нечисте крви, критику Сенки над Балканом и критику Равне Горе.

И реално је приказано Борино дело, и са књижевне и са историјске стране. Свиђа ми се излагање о Борином датуму рођења, пошто је тај датум увек био споран и 1874. година делује убедљиво, иако сам ја учио 1876. И свиђа ми се део о снохачеству где сазнајем за тумачење да је тај обичај измишљен ради супротстављања турској "првој брачној ноћи". На стр. 163 фотографија куће Влајинца лепо изгледа у црно-белој боји.

И наравно, ТВ серија је изопачила дело Боре Станковића, што је и Ана показала и нагласила је то, јер се бавила Бором Станковићем док је радила дипломски или мастер рад. У основним цртама, Анина тумачења Боре се могу наћи у овом раду из Гласника Етнографског института САНУ. А то је од значаја, пошто овај рад није коришћен у књизи и тиме се поклапају њени радови са радовима САНУ

https://doiserbia.nb.rs/img/doi/0350-086...01051Z.pdf

Наравно, биографије у фуснотама су и даље одличне као и у претходним књигама, са мноштво историјских података.
Одговори

Сјајна књига! Ана Филиповић, као историчар специјализован за 19. и 20. век, анализира најпопуларније ТВ серије чија радња "пада" у то доба, од "Корена", "Краља Петра" и "Чизмаша" па даље
Систем искривљавања српске историје толико је убедљиво скициран, да ово нико не може да демантује.
Дакле Ана је открила и доказала да је то систем, а не случај. Наравно, комунистички систем, али који, како и зашто... Свака част!
Одговори

Могу се читати појединачне расправе, јер су свих 7 независне једна од друге. Права слика се ствара тек када се свих 7 прочитају. Постављене су по хронолошком реду, како су серије направљене и приказиване на "националној фреквенцији".
Тек се тада стекне потпунији увид у механизам преумљивања српске историје, како се лоботомија гради и поентира. Од "Равне Горе" која само понавља мантре из комунистичке историографије и филмографије, до серије "Вера" која доводи српску историју до потпуног бесмисла.
Одговори

Милославе, бојиш ли се да не завршиш у другом издању ове књиге?
Не бој се. Ионако нико ништа не чита.
Одговори

Можда се Ана предомисли, па у другом издању буде критика серије "Александар од Југославије", без обзира што није емитована на каналу са националном фреквенцијом. Јесте да се књига зове "Национална фреквенција", али ТВ Нова је мејнстрим телевизија и портал.

И да не заборавим као прошли пут кад сам читао (опет сам узео да ишчитавам), поткрале су се две грешке које сам приметио. То су грешке приликом куцања, али мењају мало смисао.

На стр. 246, Перовић каже Пешићевој: "Ако нас нападну Немци, мора да се одлучиш на коју ћеш страну". И како су се одлучили југословенски комунисти од априла до јуна 1940. године (парафразирано.)

Требало би да стоји "од априла до јуна 1941. године". Наравно, ово је ненамерна грешка приликом куцања.

И још једна таква грешка на стр. 254 где се наводи књига два Славка, Оцића и Комарице.

У питању је "Одић", а не "Оцић". Опет грешка прилико куцања, јер слова Д и Ц стоје једно испод другог на тастатури.
Одговори

Браво, Митке. Хвала на исправци.
Одговори

Него, видех сад једног доктора историјских наука како коментарише серију "Вера" и када помислим на расправу "Невера" која је у књизи, запитам се заиста: да ли смо ми припадници истог народа, истог језика или истог еснафа. Разлика је небо и земља.
Али, ајде, прочитаће неко нешто по овој врућини, па да видимо коментаре коначно.
Одговори

Имам један британски документ где се у једном параграфу помиње Вера Пешић. Сам документ се односи на Радослава Ђурића и инкриминацију самог Ђурића.

Датум на документу је 14. октобар 1943. и ево тог параграфа

[Слика: Untitled-Pesic.png]
Одговори

Јован Дучић о Бори Станковићу, старом Врању и географији српске осећајности

https://oko.rts.rs/lektira/4293822/jovan...nosti.html
Одговори

(10-08-2023, 12:11 PM)Mitic Пише:  Јован Дучић о Бори Станковићу, старом Врању и географији српске осећајности

https://oko.rts.rs/lektira/4293822/jovan...nosti.html

Добро, Митке.
Пошто си Ти један од ретких форумаша који је посветио дужну пажњу овом важном културном догађају, и погледао и серију "Нечиста крв", прочитао приказ те ТВ серије у овој књизи под насловом "Глотано зрнце", и прочитао овај есеј Јована Дучића о Бори, написан и објављен поводом помена за другу годину од смрти Боре Станковића, ево да Те питам:
Шта мислиш Ти о серији, о критици серије у овој књизи и о овом Дучићевом осврту на дело и живот Боре Станковића???
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним