(26-06-2023, 08:46 PM)Милослав Самарџић Пише: (26-06-2023, 07:29 PM)Бенито Пише: (26-06-2023, 07:11 PM)Милослав Самарџић Пише: Нисам знао да су црвени тражили хапшење Благојевића? Троцкиста?
То је та општа оптужба. Био је изгледа близак са Благојем Паровићем, или је Броз имао те информације. Управо после овог убиства, Васић је упозорио Дражу, а вероватно је и он то сам схватио, да Броз жели да злоупотреби четнике и споразум како би се ослободио партијских непријатеља или противника.
Зато је одмах јављено свим командантима да то више не раде.
Који су извори за ово?
Никако да нађем времена...
Датум састанка у Брајићима, где су наводно две стране договориле да хапсе припаднике друге стране ако се то од њих затражи, био је 27. октобар 1941. године. Истог тог дана, Вучкови четници су из воза у Клисури скинули Милана Благојевића. Нису га одмах убили, него су га одвели у село Глумач код Пожеге, где је био оформљен суд Пожешког четничког одреда. Ту је осуђен на смрт и стрељан, 30. октобра 1941. године.
Прича о томе да су то четницима подметнули титоисти није била без основа. Много се, 1980-их година, говорило и о том и сличним случајевима недовољно разјашњених убистава комуниста у Србији. Негде су те приче имале основа, а негде не.
Овај случај спада у те јер су "Шпанци" који су погинули или убијени у Другом светском рату и били најчешћи предмети тих спекулација. Поготово се то односи на оне "Шпанце" који су у раној фази Грађанског рата у Шпанији отишли, као чланови КПЈ, да се боре на страни Интернационалних бригада. То је било пре Стаљинове чистке КПЈ, када је од 38 чланова ЦК КПЈ убијено 37. Сви сем Јосипа Броза. Перо Симић је, у својој књизи "Тито - тајна века ", донео факсимиле свих оригиналних докумената у којима се јасно види да је Јосип Броз својим изјавама практично у смрт отерао све чланове ЦК КПЈ. То се у круговима комуниста у Београду знало, иако се није говорило о томе, још тамо 1970 и 1980- их година. Зато та прича о Милану Благојевићу има основа.
Оно што његову смрт разликује од било ког другог случаја је да су за то убиство злоупотребљени четници.
Жао ми је што нисам близу литературе коју поседујем, али сам сигуран да су најмање двојица историчара или мемоариста, комунистичке провинијенције, тврдили ово што сам пренео. А да ли је истина, то је већ друго питање.