Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Уметност у служби Брозове историографије

(26-06-2023, 07:11 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нисам знао да су црвени тражили хапшење Благојевића? Троцкиста?

То је та општа оптужба. Био је изгледа близак са Благојем Паровићем, или је Броз имао те информације. Управо после овог убиства, Васић је упозорио Дражу, а вероватно је и он то сам схватио, да Броз жели да злоупотреби четнике и споразум како би се ослободио партијских непријатеља или противника.
Зато је одмах јављено свим командантима да то више не раде.
Одговори

(26-06-2023, 07:16 PM)Јужносрбијанац Пише:  А због чега је био стрељан?

Комунисти су подметнули оптужбу да Благојевић ради за Немце. Зато га је Вучко убио одмах, без пардона.
Одговори

Боље је питање због чега не би био стријељан
Одговори

(26-06-2023, 07:31 PM)Бенито Пише:  

Комунисти су подметнули оптужбу да Благојевић ради за Немце. Зато га је Вучко убио одмах, без пардона.

Вучко га је убио директно због издаје, односно саботаже, јер је повукао партизане са фронта против Немаца.
Одговори

(26-06-2023, 07:29 PM)Бенито Пише:  
(26-06-2023, 07:11 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нисам знао да су црвени тражили хапшење Благојевића? Троцкиста?

То је та општа оптужба. Био је изгледа близак са Благојем Паровићем, или је Броз имао те информације. Управо после овог убиства, Васић је упозорио Дражу, а вероватно је и он то сам схватио, да Броз жели да злоупотреби четнике и споразум како би се ослободио партијских непријатеља или противника.

Који су извори за ово?
Одговори

Давно било... Мислим, Петрановић или тако нешто. Причало се о томе крајем 1980-их.
Одговори

Када помињете то, из мог места је био један од најзначајнијих поцерских комуниста током 1941. године. Према њиховим "књигама", оснивач Поцерске партизанске чете те године али се чета растурила октобра '41, када су Немци кренули од Шапца и прошли, између осталог, и кроз моје село. Тај је страдао недалеко од куће крајем децембра исте године, дочекали га жандарми из локалне станице (званична верзија). Није био у логору.

Е сада, он није имао деце али сам од потомака његовог брата од стрица скоро чуо причу да му нису дали улицу у Шапцу све до краја осамдесетих (и то неку једносмерну, на периферији) јер "није био баш прави комуниста на линији КП". То су њихове речи али ни они више нису знали да кажу. Да би добио улицу, морао је његов синовац, тада прилично битан шабачки функционер, да потеже у Београду и тек после доста година је добио ту уличицу. 

Ко зна колико су "другова" "другови" продали током рата и на које начине. Углавном, сада им је лако да распредају бајке и приче о Благојевићу и сличнима.
Одговори

(27-06-2023, 08:59 AM)Ђорђе Пише:  Када помињете то, из мог места је био један од најзначајнијих поцерских комуниста током 1941. године. Према њиховим "књигама", оснивач Поцерске партизанске чете те године али се чета растурила октобра '41, када су Немци кренули од Шапца и прошли, између осталог, и кроз моје село. Тај је страдао недалеко од куће крајем децембра исте године, дочекали га жандарми из локалне станице (званична верзија). Није био у логору.

Е сада, он није имао деце али сам од потомака његовог брата од стрица скоро чуо причу да му нису дали улицу у Шапцу све до краја осамдесетих (и то неку једносмерну, на периферији) јер "није био баш прави комуниста на линији КП". То су њихове речи али ни они више нису знали да кажу. Да би добио улицу, морао је његов синовац, тада прилично битан шабачки функционер, да потеже у Београду и тек после доста година је добио ту уличицу. 

Ко зна колико су "другова" "другови" продали током рата и на које начине. Углавном, сада им је лако да распредају бајке и приче о Благојевићу и сличнима.

Одакле си из Поцерине?

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

Моја будућа ташта је дуго радила у фабрици и била је шеф једног од погона.
И кроз разговор је баш приметно испирање мозга. О покојном директору све најбоље, и понављање приче како им је фабрика све дала.
Пљување по садашњем директору мада ја покушавам да објасним како ту нема никакве разлике и да га је држава поставила јер им одговара. Недавно је био скандал да је фабрика купила ешарпе као поклон радницама за осми март, а ешарпе је дизајнирао и сашио син директора. Мало су убацили породични бизнис.
А шта су све радили претходни са толико моћи и страха не могу ни да замислим.
Одговори

(26-06-2023, 08:46 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(26-06-2023, 07:29 PM)Бенито Пише:  

Који су извори за ово?

Никако да нађем времена...
Датум састанка у Брајићима, где су наводно две стране договориле да хапсе припаднике друге стране ако се то од њих затражи, био је 27. октобар 1941. године. Истог тог дана, Вучкови четници су из воза у Клисури скинули Милана Благојевића. Нису га одмах убили, него су га одвели у село Глумач код Пожеге, где је био оформљен суд Пожешког четничког одреда. Ту је осуђен на смрт и стрељан, 30. октобра 1941. године.
Прича о томе да су то четницима подметнули титоисти није била без основа. Много се, 1980-их година, говорило и о том и сличним случајевима недовољно разјашњених убистава комуниста у Србији. Негде су те приче имале основа, а негде не.
Овај случај спада у те јер су "Шпанци" који су погинули или убијени у Другом светском рату и били најчешћи предмети тих спекулација. Поготово се то односи на оне "Шпанце" који су у раној фази Грађанског рата у Шпанији отишли, као чланови КПЈ, да се боре на страни Интернационалних бригада. То је било пре Стаљинове чистке КПЈ, када је од 38 чланова ЦК КПЈ убијено 37. Сви сем Јосипа Броза. Перо Симић је, у својој књизи "Тито - тајна века ", донео факсимиле свих оригиналних докумената у којима се јасно види да је Јосип Броз својим изјавама практично у смрт отерао све чланове ЦК КПЈ. То се у круговима комуниста у Београду знало, иако се није говорило о томе, још тамо 1970 и 1980- их година. Зато та прича о Милану Благојевићу има основа.
Оно што његову смрт разликује од било ког другог случаја је да су за то убиство злоупотребљени четници.
Жао ми је што нисам близу литературе коју поседујем, али сам сигуран да су најмање двојица историчара или мемоариста, комунистичке провинијенције, тврдили ово што сам пренео. А да ли је истина, то је већ друго питање.
Одговори

Значи, ипак су му судили?
Мени је у сећању да му је Вучко пресудио као Милутин Јанковић ономе што је бежао са Краљева.
Одговори

(27-06-2023, 11:55 PM)Милослав Самарџић Пише:  Значи, ипак су му судили?
Мени је у сећању да му је Вучко пресудио као Милутин Јанковић ономе што је бежао са Краљева.
Милутин Јанковић је пресудио комунисти пре Вучка, још 23. септембра 41.  Баја
Али, о томе други пут...
Одговори

Колико је мени познато (можда још неком), ово није реалан приказ последњих тренутака Милана Благојевића Шпанца. Конкретно мислим да приказ ове слике у Лучанима.
Одговори

(27-06-2023, 11:55 PM)Милослав Самарџић Пише:  Значи, ипак су му судили?

Не знам одакле податак да је Благојевићу било суђено. Покушао је да бежи и у том бежању је био и убијен. То је оно што ја знам. А задржан је као гаранција док се обећано оружје и муниција не испоруче. Четничка команда је требала да зове Ужице, али он је пожурио да изгуби главу.
Не спорим да је и нека друга верзија у оптицају, ову су ми стари партијци давно испричали. И Тито га није превише жалио јер су се у Шпанском грађанском рату нешто посвађали када су постојале две комунистичке струје. Иначе, званична југословенска историографија негира Титово учешће у Шпанији.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним