Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zašto na Baniji nije bilo četnika?

Pozdrav svima otvaram ovu temu zbog jednog pitanja koje me već duže muči.
Radi se o tome da do sada još nisam čuo da je na teritoriji Banije bilo četničkih formacija pa me zanima zna li neko zašto je to tako.
Pored banije za Slavoniju i kordun nema informacija. 
A to su bila mjesta sa preko 80 posto Srba
Одговори

[quote pid="168237" dateline="1688590496"]
PoručnikPozdrav svima otvaram ovu temu zbog jednog pitanja koje me već duže muči.
Radi se o tome da do sada još nisam čuo da je na teritoriji Banije bilo četničkih formacija pa me zanima zna li neko zašto je to tako.
Pored banije za Slavoniju i kordun nema informacija. 
A to su bila mjesta sa preko 80 posto Srba

[/quote]

Зато што је српски живаљ у тим пределима већ пре тога јако губио национални идентитет. Напоменућемо да је у Жумберку, такође српској крајини, тај процес расрбљавања био потпуно завршен.(Чак је у Белој Крајини која се у Словенији наслања на Жумберак, био мало живљи српски национални осећај). Политички, били су листом уз Светозара Прибићевића и СДС, а преко њих везани за Владка Мачека. Пок. "Просветар" је такве еродиране Србе називао "недовршени Хрвати". Можете их звати и "Мачекови Срби". Она мањина која је била национално, дакле и про-четнички опредељена, била је изложена тешким прогонима и злочинима и пре другог светског рата, нарочито у периоду "Бановине Хрватске". Н
е бисте веровали, али је и међу Хрватима било припадника четничке организације. Све је то "почишћено" већ до 1941.
Како је то изгледало "у пракси", може илустровати догађај који који је затрпан дебелим слојем заборава - Покољ у Керестинцу 1936.

https://www.academia.edu/42839748/_%D0%A...2020_11_46

Цитат:Прваци СДС никада нису јавно проговорили о насиљу ХСЗ (= Хрватска сељачка заштита - паравојна формација која је 1941 омогућила да Анте павелић и усташе преузму власт у Хрватској) над српским становништвом, али су зато у интерним разговорима с др. Мачеком и првацима ХСС тражили да се одреди Заштите обуздају. Осјечка "Југославенска застава" алармантно упозорава на нереагирање СДС на насиље ХСЗ . Констатују  да постало видљиво да политичари из „штаба пок. С. Прибићевића морају да одобравају чак и рад терористичке „Сељачке заштите“ и да пљескају када оне врши терор над српским сељацима у Лици и на Кордуну“.

Такође, још пре рата, Срби из тих крајева били су наклоњени бољшевизму. Комунисти су пак живели у правом братству са "хрватским националним револуционарима", које ми знамо као усташе. "Антифашизам" КПЈ је најобичнија мимикрија. Комунисти и усташе нису видели проблем једни у другима, односно, нису видели прворазредни проблем, док су у сваком Србину који је сачувао националну свест видели "великосрбина", дакле смртног непријатеља. У миту који се зове "Лички устанак" не може да се раздвоји ко је усташа а ко комуниста. Што се тога тиче, ево живописно сведочења из прве руке:

IVICA ABRAMOVIĆ Istina o takozvanom Ličkom ustanku 1932. godine u Brušanima

[u]https://hrcak.srce.hr/file/280848[/u]

Терор који је спровођен током трајања Бановине Хрватске злослутно је опомињао шта се се спрема, па ипак су Срби из поменутих крајева тај рат дочекали потпуно неспремни и тешко су пострадали.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним