Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ђакон и ванбрачна веза

Имао бих за вас питање за људе који добро познају теологију. Наиме мој кум којем сам крстио дете је ђакон СПЦ и званично није разведен јер његова жена одбија да потпише развод, али живе већ годинама одвојено. Решио је да нађе себи нову девојку и тренитно се дописује са мојом бившом девојком. Мени је речено да ако се деси нешто међу њима је канонски грех и да ће сносити обоје последице. Ја сам упозорио моју бившу да постоје последице за такво понашање, међутим она се не обазире на то а ни он јер је већ био одбијен од друге жене. Иначе обоје су и родитељи. Да ли би сте ми могли тачно рећи какве они последице могу да имају, односно какав је став цркве по том питању, јер моја бивша одговара да је Бог љубав и да други не треба да се мешају у то.
Одговори

(10-02-2024, 10:34 PM)Boki Пише:  Имао бих за вас питање за људе који добро познају теологију. Наиме мој кум којем сам крстио дете је ђакон СПЦ и званично није разведен јер његова жена одбија да потпише развод, али живе већ годинама одвојено. Решио је да нађе себи нову девојку и тренитно се дописује са мојом бившом девојком. Мени је речено да ако се деси нешто међу њима је канонски грех и да ће сносити обоје последице. Ја сам упозорио моју бившу да постоје последице за такво понашање, међутим она се не обазире на то а ни он јер је већ био одбијен од друге жене. Иначе обоје су и родитељи. Да ли би сте ми могли тачно рећи какве они последице могу да имају, односно какав је став цркве по том питању, јер моја бивша одговара да је Бог љубав и да други не треба да се мешају у то.

Док ти ође један "теолог" из Краљева не јави,

Ми ћемо ти објаснити ситуацију и дати савет. 

Ми би да прозборимо о новим младим"секси" привлачним а уједно модерним Свештеницима савремених схватања и технологија.

Оно што ћу ти рећи ако удараш на морал и "грех" ту ти не могу помоћи.

Млади свештеници су згодни, лепи, пуни пара па пошто су и они од крви и меса и њихове ћелије садрже тестостерон и сперматозоиде и имају као сваки нормалан и функционалан човек потребу за љубављу, сексом, женом к припадањем и дељењем емоција.

Твој Попа није грешан.Човек хоћe папирима да се разведе али попадија бивша не жели јер губи привилегије.

Као сваки мушкарац себи је пронашао сроднз душу у твојој другарици. Лепо се слажу. Љубав се рађа.

Свештенику је лепо. Девојци је лепо. Тамо где се рађа љубав треба пустити да се роди. Папири ће се решити. Бирократија ће се решити.

Да ли је свештеник испуњен новом љубављу ЈЕСТЕ!

Да ли је девојка нова испуњена новом љубављу ЈЕСТЕ!

Да ли има нешто лепше од љубави на свету? НЕМА!

А, ти Боки,  тражи другу девојку, и уживај у љубави. Има девојака колико хоћеш. Ако гајиш љубомору грдно можеш пострадати. Љубомора је најјгора емоција, која рађа најгори вид беса. Људи који су љубоморни на бившег љубавног партнера што су се снашли и нашли другог партнера, тешко пострадају јер им се роди бес и онда могу свашта углавном лоше да ураде.

Боки,мој савет, нађи ти другу девојку. Има их колико хоћеш. Сигурно заслужујеш боље. Потруди се. Мани се љубоморе и прошлости. Гледај напред и смувај неку нову девојку. 

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

(11-02-2024, 09:47 AM)Mekenzi Пише:  
(10-02-2024, 10:34 PM)Boki Пише:  Имао бих за вас питање за људе који добро познају теологију. Наиме мој кум којем сам крстио дете је ђакон СПЦ и званично није разведен јер његова жена одбија да потпише развод, али живе већ годинама одвојено. Решио је да нађе себи нову девојку и тренитно се дописује са мојом бившом девојком. Мени је речено да ако се деси нешто међу њима је канонски грех и да ће сносити обоје последице. Ја сам упозорио моју бившу да постоје последице за такво понашање, међутим она се не обазире на то а ни он јер је већ био одбијен од друге жене. Иначе обоје су и родитељи. Да ли би сте ми могли тачно рећи какве они последице могу да имају, односно какав је став цркве по том питању, јер моја бивша одговара да је Бог љубав и да други не треба да се мешају у то.

Док ти ође један "теолог" из Краљева не јави,

Ми ћемо ти објаснити ситуацију и дати савет. 

Ми би да прозборимо о новим младим"секси" привлачним а уједно модерним Свештеницима савремених схватања и технологија.

Оно што ћу ти рећи ако удараш на морал и "грех" ту ти не могу помоћи.

Млади свештеници су згодни, лепи, пуни пара па пошто су и они од крви и меса и њихове ћелије садрже тестостерон и сперматозоиде и имају као сваки нормалан и функционалан човек потребу за љубављу, сексом, женом к припадањем и дељењем емоција.

Твој Попа није грешан.Човек хоћe папирима да се разведе али попадија бивша не жели јер губи привилегије.

Као сваки мушкарац себи је пронашао сроднз душу у твојој другарици. Лепо се слажу. Љубав се рађа.

Свештенику је лепо. Девојци је лепо. Тамо где се рађа љубав треба пустити да се роди. Папири ће се решити. Бирократија ће се решити.

Да ли је свештеник испуњен новом љубављу ЈЕСТЕ!

Да ли је девојка нова испуњена новом љубављу ЈЕСТЕ!

Да ли има нешто лепше од љубави на свету? НЕМА!

А, ти Боки,  тражи другу девојку, и уживај у љубави. Има девојака колико хоћеш. Ако гајиш љубомору грдно можеш пострадати. Љубомора је најјгора емоција, која рађа најгори вид беса. Људи који су љубоморни на бившег љубавног партнера што су се снашли и нашли другог партнера, тешко пострадају јер им се роди бес и онда могу свашта углавном лоше да ураде.

Боки,мој савет, нађи ти другу девојку. Има их колико хоћеш. Сигурно заслужујеш боље. Потруди се. Мани се љубоморе и прошлости. Гледај напред и смувај неку нову девојку. 

Лепо пише да је човек ђакон а не свештеник. У кратким цртама... Ђакон добије забрану свештенослужења док се не покаје, а ако истраје у томе онда иде на црквени суд и најгоре што може да му се деси јесте да буде рашчињен од стране свог надлежног епископе.
Одговори

Разумем ја то али теолог ми је рекао да он чини грех јер пред Богом је он и даље венчан са том женом и на основу тог брака је добио чин ђакона и због тога је по канонима и даље венчан за ту жену, није мени проблем што се они мувају, већ што то испада прељуба, а волим их обоје и жао би  ми било да пострадају због тог чина.
Одговори

(11-02-2024, 03:45 PM)Boki Пише:  Разумем ја то али теолог ми је рекао да он чини грех јер пред Богом је он и даље венчан са том женом и на основу тог брака је добио чин ђакона и због тога је по канонима и даље венчан за ту жену, није мени проблем што се они мувају, већ што то испада прељуба, а волим их обоје и жао би  ми било да пострадају због тог чина.

То је тачно. Још увек је у брачној заједници са својом венчаном супругом и ово се сматра прељубом. Најбоље за њега је да прекине са тим док још није касно или док неко не сазна... После ће бити касно за обоје... Покајање све решава...
Одговори

Неко ми је рекао да Владика може обоје након упозорења да изопшти из цркве, јели то тачно и ако су изопштени из цркве, значи ли то да су исписани и из књиге живих?
Одговори

(11-02-2024, 05:34 PM)Boki Пише:  Неко ми је рекао да Владика  може обоје након упозорења да изопшти из цркве, јели то тачно и ако су изопштени из цркве, значи ли то да су исписани и из књиге живих?
Није ово средњи век табаџија  неће бити изопштени из Цркве Smile. Можда добију епитимију (одлучења од Светог Причешћа на неко време... пар месеци до годину дана јер се одлучење од Светог Причешћа на дуже рокове се не практикује.)
Одговори

Друже ја не знам шта налажу канони, нисам теолог само знам да постоје оштре дисциплинске мере. Он је ипак сам бирао да буде ђакон.
Одговори

(11-02-2024, 06:06 PM)Boki Пише:  Друже ја не знам шта налажу канони, нисам теолог само знам да постоје оштре дисциплинске мере. Он је ипак сам бирао да буде ђакон.

Не знам која су епархија, али најбоље да ставе тачку на то... Обоје се понашају веома неодговорно...
Одговори

(11-02-2024, 06:06 PM)Boki Пише:  Друже ја не знам шта налажу канони, нисам теолог само знам да постоје оштре дисциплинске мере. Он је ипак сам бирао да буде ђакон.

Боки да пођемо Ми од тебе питам  јеси ти љубоморан на Ђакона или на твоју бившу??

Да ли не можеш да преболиш што те девојка напустила?

Да ли си патолошки љубоморан?

Шта те мучи боки у тој вези ?

Да ли си размишљао да се потрудиш да нађеш и упознаш другу девојку?

Реци нам да знамо на чему смо.

Иначе, 

Да га спале ба ломачи, изопште из цркве, ухапсе, оштре дисциплинске мере отерају из парохије итд не могу. Мислим могу, али не у овом твом случају. 

Лепо ти Гапон објаснио.

И да додам, ако кренеш да их прогањаш претиш, или насрћеш они те могу пријавити за насиље. А за то насиље идеш одмах у затвор. Казне су за такве ствари јако оштре данас.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Боље ти је да питаш овде https://svetosavlje.org/pitanje-pastiru-index/. На овом форуму сви смо прочитали понеку црквену књигу али не може да се каже да се баш разумемо у то.
Одговори

(12-02-2024, 04:15 PM)пек. Пише:  Боље ти је да питаш овде https://svetosavlje.org/pitanje-pastiru-index/. На овом форуму сви смо прочитали понеку црквену књигу али не може да се каже да се баш разумемо у то.
Како то код нас бива веома брзо има да се сазна о овоме и за пар месеци он неће више бити ђакон Сирома' а она ће наћи другог Јок
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним