Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

СРБИЈА НА ЗАПАДУ
#57

Може се рећи да је општи став да је древна Грчка колевка западне цивилизације. Има и теза да западна цивилизација почиње са Месопотамијом.

Цитат:

"Месопотамци су такође створили системе писања, организоване религије и књижевности, а све то ће имати огроман утицај на светску историју, а заузврат и западну цивилизацију. Дакле, у разматрању Западне цивилизације, било би погрешно почети од Грка и прескочити места попут Месопотамије, јер су та подручја била срце цивилизације у целој западној Евроазији".

https://pressbooks.nscc.ca/worldhistory/...ilization/

https://www.usu.edu/markdamen/1320hist&c...estciv.pdf
Одговори
#58

(27-04-2024, 06:32 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(27-04-2024, 03:59 PM)Monarhist Пише:  Ма кад су били одбачени...Русија је још од 17-ог века а посебно током 18-ог уско везана за Запад. Мада, тада није била актуелна геополитичка подела исток-запад, већ север-југ.

Па да, Лука је мало претерао.
Само што јој је Запад радио о глави, нарочито од краја 19. века. Али то је друга тема. Данас Бајденова администрација уништава европске привреде нпр. па нико због тога не прави нову класификацију. Или рецимо економски рат између Европе и САД 1970-тих.
Тако је, мада је европска привреда одавно потчињена. Не бих се у потпуности сложио да јој је читав запад радио о глави, нпр. Бизмарк је 1887 склопио пакт о ненападању са Русијом (који је поштовао) али га Вилхелм Други није хтео продужити након што је отерао остарелог војводу. Недуго након тога Француска је 1892. склопила савеза са Русијом, итд.
Хоћу да кажем да је Русија као савезник, а не као колонија, ипак била примамљива делу Запада.

Главни њен непријаљ, као и главни непријатељ Срба је Америка. Американци су подржавајући револуцију у Русији 1917 успели да је сломе. Али, лукавом политиком потпуно су економски потчинили и западну Европу након 1918. године, по свим параметрима. Највише су уништили Британију али и Француску.
Одговори
#59

(27-04-2024, 06:34 PM)victoria Пише:  Монархиста
"Либерализам 19. века и либерализам данас се у својој суштини не разликују; западњачки идеолошки либерали 1800-их водили би у потпуности исту политику према нама коју воде и данас."
Либерали 19-ог века су истицали неприкосновеност приватне својине и тражили да се држава што мање уплиће у живот појединца а данашњи "либерали" тврде да ни наша деца нису наша а да ни наш бубрег није наш.
Ти либерали 19. века, а посебно они из Вашингтона као центра политичког либерализма, стајали су иза фебруарске али и октобарске револуције 1917. године и главни су кривци за пропаст Руске Империје, која је страховито епохалан догађај чије последице и дан данас осећамо на кожи. У свакој прилици подржавали су или своје слуге, или су индиректно давали ветар у леђа тоталитаристима и фанатицима свих могућих врста, почевши од кадета, есера закључно са бољшевицима за које знамо како су поштовали приватну својину и живот појединца.
Одговори
#60

(27-04-2024, 01:28 PM)Ocaus41 Пише:  Србија је могла заобићи и Први и Други рат.Остати у кумановским границама са националном династијом , здравом економијом и традиционалним становништво.То није никога занимало , сад горе високо , доле тврдо.

Штета што то нико око нас није намеравао да нам омогући.

И да, љотићевци нису Срби. Као што ни комунисти нису Срби.
Одговори
#61

(27-04-2024, 09:22 PM)Ђорђе Пише:  И да, љотићевци нису Срби. Као што ни комунисти нису Срби.
То није спорно , слажем се.
Али у чему је разлика између једног германофила и једног англофила који је био фасциниран енглеским институцијама , Едмундом Берком ,Гледстоном , "енглеском прстојношћу која Србима недостаје" и другим илузијама за површне људе.

Неке је фасцинирао Берлин , а неке је фасцинирао Лондон.Немојте да од једних правите етикету а друге правдате.
То је иста  група људи која је у рату отишла ка својим идолима.
Одговори
#62

То да је Слободан Јовановић био највећи англофил у нашој модерној историји није никаква тајна. Али, њега је само судбина тог рата одвела у Британију, где:
НИЈЕДНОГ тренутка није претпоставио британске интересе југословенским (српским) интересима.
За разлику од њега, сви германофили у Београду су претпоставили интересе Немаца интересима Срба. 
И ту никада не могу може да се стави знак једнакости.
Одговори
#63

(27-04-2024, 06:44 PM)victoria Пише:  Слично ти је и са либерализмом а код нас крађу појма патриотизам и његовом заменом за некритичко русофилство можеш видети у говору многих политичара "патриотске" оријентације а поготову у дрскости неких анонимних учесника познатијих форума код нас.Не мислим на Погледе.Ја их називам ибеовцима.Крађа појмова и замена садржаја често сасвим супротним је бизнис наших дана,друштвени инжењеринг.Тако је и са Западом,нема тога више или има у траговима.На пример у Тексасу можда мало.Све остало је јеврејска мимикрија,да будем прецизан хазарска подвала.Какав је интерес протестаната да им довлаче оволике "мигранте" и да им за јавне владаре постављају до јучерашње колонијалне слуге ?

Не свиђа ми се то ''Јевреји криви за све''. Просто нема везе са реалношћу.
Одговори
#64

(27-04-2024, 10:33 PM)Бенито Пише:  То да је Слободан Јовановић био највећи англофил у нашој модерној историји није никаква тајна. Али, њега је само судбина тог рата одвела у Британију, где:
НИЈЕДНОГ тренутка није претпоставио британске интересе југословенским (српским) интересима.
За разлику од њега, сви германофили у Београду су претпоставили интересе Немаца интересима Срба. 
И ту никада не могу може да се стави знак једнакости.

Тако је.
Одговори
#65

У овој теми баш фали Просветар.
Одговори
#66

(27-04-2024, 06:32 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(27-04-2024, 03:59 PM)Monarhist Пише:  Ма кад су били одбачени...Русија је још од 17-ог века а посебно током 18-ог уско везана за Запад. Мада, тада није била актуелна геополитичка подела исток-запад, већ север-југ.

Па да, Лука је мало претерао.
Само што јој је Запад радио о глави, нарочито од краја 19. века. Али то је друга тема. Данас Бајденова администрација уништава европске привреде нпр. па нико због тога не прави нову класификацију. Или рецимо економски рат између Европе и САД 1970-тих.

Да ли сам ја претерао? ммхх...
Може се набројати колико пута су Западници нападали Русију кроз историју и то што су Британци прихватили Русију као савезника само у оним историјским моментима када је било већих непријатеља и они су требали руску војску на њиховој страни. 
Русију су увек сматрали источном аутократијом, што је донекле и тачно, без обзира да ли су били на Кремљу цареви или комунисти.

Него, хоћу да унесем у дискусију нешто што, чини ми се, нико до сада није.
По мени разлика између Запада и Истока, у Европи наравно, има много старије корене.
То потиче од тог доба када је цар Константин преместио главни град римског царства у Цариград!
Много, много пре него што су се појавили либерализам или комунизам.
Ви са разлогом Самарџићу поносно сте споменули да Србија као и Русија дугује своју културну баштину од Византија.
А управо ту лежи по мени поента свега: за Запад Византије је Исток!
Историјски гледано на Западу су увек раширене предрасуде па и лажни стереотипи о Византију.
Као прво крили су то што је Источно римско царство правно, и не само правно, наставак Старог Рима.
У Италији у школи учи се то да је Римско царство пало те године када је варварски вођа истерао са трона у Риму последњег западног римског цара. Крај.
Зато према правилу тада почиње средњи век, јер је Запад као цивилизација пала под варваре.
Сакрили су то што је Византије вековима било тада економски и културно развијеније него Запад.
Зато су на Западу вековима раширили предрасуде да је Византијско царство искорумпирано, декадентно, да су људи били по обичају преваранти...
Постојао је чак стереотип да су цареви из Цариграда болесници, јер су практиковали инцест зато што нису желели мешати своју са туђом крви!
Одговори
#67

Разлика између Истока и Запада постоји још од тога када је цар хтео да има контролу над хришћанском ортодоксијом, а римски папа то није прихватао. У суштини на Западу нису прихватали власт Цариграда над верским питањима, што има везу и са политиком.
Дакле се римски папа обратио Франковима који су тада држали најмоћнију краљевину на Западу, а они су сами имали интерес да буду прихваћени као чувари хришћанске вере.
По мени није случајно да је актуелна политичка Европа, као уједињење немачких и француских интереса, историјски наследник Свечаног Римског Царства Краља Великог.
Нити је чудно да се наставља иста политика која је била према Византију.
Одговори
#68

(27-04-2024, 06:28 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(27-04-2024, 03:49 PM)ЛукаЛоко Пише:  
(26-04-2024, 01:48 PM)Бенито Пише:  ...
Једном речју, Србија није Запад. И то не само због Срба. Због њих, какви су данас, алави на паре и више протестанти него православни, можда и најмање.
Србија и Срби нису Запад, јер то не жели управо политички Запад, који води потпуно сулуду политику према Србији и Србима, каква се не памти у модерној европској историји.

Самарџићу,
схватам ја шта хоћете рећи и слажем се са Вама да азијатичари су по култури и менталитету другачији од свих нас Европљана, народи из Далеког Истока из неких разлога, Арапи и муслимани из других, и да Србија не припада тамо.
Међутим, чини ми се да велика политика не зна за културу, тако да морам се сложити са Бенитом.
Ја памтим оно време када су западне земље подржавале осамостаљење Словеније и Хрватске и зато су њихови интелектуалци јавно тврдили да су Словенци и Хрвати западници зато су припадали средњоевропској цивилизацији, док Срби нису зато што су били под Османлијима и зато не знају шта је то демократија...
Свидело се вам или не, ваша судбина је судбина Русије.
Руси одувек покушавају да буду примљени на западну цивилизацију и редовно кроз векове су одбачени.
Сам Путин је покушао у свом првом мандату да буде примљен као савезник НАТО-а, Берлускони му је помагао у томе, али није Запад хтео и сада је видљиво докле су отишле ствари.

У праву сте обојица када је реч о коришћењу термина Запад у политичке сврхе.
Иначе не.
Што се тиче ХР и СЛО оне су биле под полуфеудалном АУ, па отуда знатно слабије у демократији од нас 
Иначе демократија у време краља Петра Првог Карађорђевића стајала је боље код нас него у ма којој европској земљи тога доба. Без претеривања.

У праву сте!
Зато Запад води трулу политику а не искрену.
Запад не занима истинска демократија на Истоку, њих не занима да ли сте прави либерали итд.
Зато подржавају уличне револте против легитимних власти као у Украјини, које не би никада сматрали демократским код своје куће!
Одговори
#69

(01-05-2024, 06:18 PM)ЛукаЛоко Пише:  
(27-04-2024, 06:28 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(27-04-2024, 03:49 PM)ЛукаЛоко Пише:  
(26-04-2024, 01:48 PM)Бенито Пише:  ...
Једном речју, Србија није Запад. И то не само због Срба. Због њих, какви су данас, алави на паре и више протестанти него православни, можда и најмање.
Србија и Срби нису Запад, јер то не жели управо политички Запад, који води потпуно сулуду политику према Србији и Србима, каква се не памти у модерној европској историји.

Самарџићу,
схватам ја шта хоћете рећи и слажем се са Вама да азијатичари су по култури и менталитету другачији од свих нас Европљана, народи из Далеког Истока из неких разлога, Арапи и муслимани из других, и да Србија не припада тамо.
Међутим, чини ми се да велика политика не зна за културу, тако да морам се сложити са Бенитом.
Ја памтим оно време када су западне земље подржавале осамостаљење Словеније и Хрватске и зато су њихови интелектуалци јавно тврдили да су Словенци и Хрвати западници зато су припадали средњоевропској цивилизацији, док Срби нису зато што су били под Османлијима и зато не знају шта је то демократија...
Свидело се вам или не, ваша судбина је судбина Русије.
Руси одувек покушавају да буду примљени на западну цивилизацију и редовно кроз векове су одбачени.
Сам Путин је покушао у свом првом мандату да буде примљен као савезник НАТО-а, Берлускони му је помагао у томе, али није Запад хтео и сада је видљиво докле су отишле ствари.

У праву сте обојица када је реч о коришћењу термина Запад у политичке сврхе.
Иначе не.
Што се тиче ХР и СЛО оне су биле под полуфеудалном АУ, па отуда знатно слабије у демократији од нас 
Иначе демократија у време краља Петра Првог Карађорђевића стајала је боље код нас него у ма којој европској земљи тога доба. Без претеривања.

У праву сте!
Зато Запад води трулу политику а не искрену.
Запад не занима истинска демократија на Истоку, њих не занима да ли сте прави либерали итд.
Зато подржавају уличне револте против легитимних власти као у Украјини, које не би никада сматрали демократским код своје куће!

Још бољи пример је Југославија од 1948. 
Једноставно, Запад се никада није искрено бавио демократијом и људским правима. Само им је био битан интерес.
Одговори
#70

(01-05-2024, 05:21 PM)ЛукаЛоко Пише:  Постојао је чак стереотип да су цареви из Цариграда болесници, јер су практиковали инцест зато што нису желели мешати своју са туђом крви!
А у ствари то је постојало на западу (Хабзбурговци) док православна црква то никад није дозвољавала.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним