Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Састав савезничких мисија код ЈВуО

Нисам сигуран да ли је била оваква тема, али мислим да би била занимљива.
Да ли би било могуће пописати све чланове савезничких мисија код ЈВуО?

За загревање ћу дати само одокативне податке.

За Американце је далеко лакши посао.
Знамо да су од септембра 1943. до маја 1944. били само Сајц и Мусулин.
Онда се од августа враћа Мусулин и мисија Халијард, са додатним члановима (екипа доктора Митранија и фотограф Алин), а затим долази и МекДауел са мисијом Ренџер. Мусулин је повучен већ крајем августа, медицинска мисија и Алин из Коцељеве, Крамера су Совјети после ослобођења Крушевца вратили назад, мисија Ренџер се вратила 3. новембра а остатак Халијард мисије 27. децембра.
Мислим да за све чланове америчких мисија имамо и имена и фотографије, као и тачна времена боравка.

Код чланова британских мисија је знатно тежи посао одредити пун састав.
Прво што их је било знатно више него Американаца, а затим што су мање волели да се сликају на терену.
Из главе, колико се сећам, током повлачења савезничких мисија крајем маја 1944. године је повучено неких 60-ак чланова британских мисија.
Обзиром да су неки повучени и раније, било је погинулих, можда и заробљених, могуће да је укупан број британских чланова мисија код ЈВуО био и више од стотину.
Неки од њих су оставили и добар писани траг, попут извештаја, аутобиографских књига или интервјуа (бригадир Армстронг, Џаспер Рутам, Арчи Џек, да поменемо само неке).

Толико за почетак, после бих додао прецизније састав америчких мисија.
Одговори

Тај списак је тешко саставити, јер их је заиста било око 100, или више.
У Македонији, источној Србији, на Косову...
Има извештај и из Боко Которске, септембра 1943, од једне британске мисије.
Можда чак половина су били подофицири.
Пуковник Хауард је био једно време у ВК, а не помиње се на другим местима.
Капетан (мајор) Мајкл Лиз је важан због своје књиге, а мајор Арчибалд Арчи Џек због легата који је оставио у Империјалном музеју.
Из књиге Дејвида Мартина могу се узети макар називи мисија и тако утврдити њихов број. Вероватно је побројао све за период јесен 1943.
Одговори

Маја 1943. године пуковник Рутам са још два оперативца СОЕ спушта се падобраном у Североисточну Србију као помоћ генералу Дражи Михаиловићу ради јачања четничког покрета.

Аутентично сведочанство о дешавањима и акцијама у том периоду, писано само годину дана од завршетка Другог светског рата, представља изузетан историјски документ о организацији и активностима четничког покрета генерала Драже Михаиловића.

https://www.vojnaknjizara.com/shop/chron...1943-1944/

https://www.kupindo.com/Antikvarne-knjig...VO-IZDANJE

Наравно, као што знамо, ова књига је преведена на српски и издавач је Институт за савремену историју. А наслов на српском је "Пуцањ у празно", аутор Џаспер Рутам.
Одговори

(31-10-2024, 09:41 AM)Митић Пише:  Наравно, као што знамо, ова књига је преведена на српски и издавач је Институт за савремену историју. А наслов на српском је "Пуцањ у празно", аутор Џаспер Рутам.

Могла је да се нађе на нету дигитална верзија ове књиге, у Ворд документу.
Одговори

(31-10-2024, 09:46 PM)ватхра Пише:  
(31-10-2024, 09:41 AM)Митић Пише:  Наравно, као што знамо, ова књига је преведена на српски и издавач је Институт за савремену историју. А наслов на српском је "Пуцањ у празно", аутор Џаспер Рутам.

Могла је да се нађе на нету дигитална верзија ове књиге, у Ворд документу.

Ако је остала на нету, пробаћу да је нађем, мада можда су је и скинули у међувремену.
Одговори

Имам један британски документ од 9. априла 1944. где се спомињу неке британске мисије које су предвиђене за повлачење и њихов састав

[Слика: HS-5-902-021.jpg]

[Слика: HS-5-902-022.jpg]
Одговори

На другој страни се помиње потпуковник Хауард који је водио мисију КАВЕРН.

Кад се преведе на српски, назив мисије би био ПЕЋИНА.
Одговори

Свака част! Очигледно је да су ишли ка Прањанима, да чекају авион. Група за коју пише "мајор Ђурић", у селу Плеш, стигла је до Кесерове територије. Плеш је баш поред реке Расине
Овде их је набројано педесетак.
Одговори

Знамо ли шта о француском официру Тросел О. Лорану? Био је код Остојића у команди. Постхумно је одликован.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(12-11-2024, 09:34 PM)Перун Пише:  Знамо ли шта о француском официру Тросел О. Лорану? Био је код Остојића у команди. Постхумно је одликован.

Нисам чуо за њега. Како је погинуо?
Одговори

(12-11-2024, 09:41 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(12-11-2024, 09:34 PM)Перун Пише:  Знамо ли шта о француском официру Тросел О. Лорану? Био је код Остојића у команди. Постхумно је одликован.

Нисам чуо за њега. Како је погинуо?

Написао сам све што знам.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Вероватно је могао да буде бегунац из немачког заробљеништва. Што значи да ће бити јако тешко да се нађе неки званични податак.
Не знам да ли су Французи после рата прикупили своје погинуле у Југославији, како су урадили Американци и Британци. Онда би могао да се нађе нешто о њему, макар тачно име и презиме.
Одговори

Митићу,

одличан документ.
Међу именима има и ослобођених заробљеника. Негде се спомињу именом као Бун и Лесар. А има и да наводе само PoW.

Има 43 имена Британаца, укљ. и Буна и Лесара.

Помињу се и амерички авијатичари, 11 код Мусулина и 9 код Мура/Цветића.
То су посаде које су пале 24. јануара. Међутим имам само 10 имена који су били код Мусулина. Вероватно је грешка (рачунат Мусулин или неки Британац), не спомиње се још неки Американац.

Мислим да су неки евакуисани још у марту.
Одговори

Да, користан је документ, зато сам га и поставио.

Документ потиче из ове фасцикле, директно поручен преко архива

https://discovery.nationalarchives.gov.u...r/C3354427
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним