Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Учешће Срба у Хабзбуршкој војсци

Posto zivim u vojvodini i to tacno na nekadasnjoj austrougarskoj granici prema Srbiji,znam da su svi srbi iz Panceva,Vrsca i Zrenjanina koji su bili u svojim regimentama poslati u Galiciu i tamo su se gotovo 99% predali rusima tacnije kozackim jedinicama ,koji su ih deportovali do sibira i nakon godinu i po dana vratili upravo na isti front.Slazem se da austro-ugarske regimente nisu bile nacionalo nego geografski formirane (kao i srpske takodje) a to znaci da niti su srbi sistematski slati na srbe niti su sistematski izmestani da ne bi usli u borbu sa srbima ,a naravno da je u austro-ugarskoj vojsci vazio preki sud za dezertere nebitno koje su nacije (npr. Zeleni Kader -najpoznatiji naziv za gomilu dezertera hrvatske nacionalnosti u slavoniji i baranji ) E sad posto vidim da u diskusiji ucestvuje malo ljudi iz vojvodine ,mozda ne znate ,vecina onih lepih zamkova po vojvodini je pripadala srbima (Jagodic,Dundjerski itd.)koji su dobili titulu za veronost i zasluge od "K und K" monarhije i oni su u toku rata dobrovoljno bili spremni na rat protiv Srbije i srba,nakon rata su kaznjeni tako sto im je oduzimana zemlja i dodeljivana srpskim veteranima ,no zamkovi i velelepne kuce su im ostale ,oni su uglavnom bili pravoslavne vere i verujuci no i posle rata su zalili za Austro-Ugarskom i smatrali je svojom domovinom koje vise nema.
Одговори

Упоређења ради из италијанске покрајине Трентино, која је спадала у Аустро-Угарском царству, регрутовано је у царско-краљевској војсци око 55.000 војника, који су били лојални аустријским властима, док око 750 локалних политичких исељеника и добровољаца је отишло из те покрајине у италијанску војску, плус један број оних војника који су били заробљени од Руса на источном фронту и пристали да пређу у Италију.
Носталгија за Аустријсим царством је била присутна у североисточним покрајинама Италије.
Одговори

Drage kolege,

Bio bih vam izuzetno zahvlan ukoliko biste me mogli uputiti na neki izvor sa pouzdanim podacima o nacionalnom sastavu A-U jedinica. Konkretno bih zeleo da ustanovim procentualno ucesce Srba, Hrvata, Muslimana i drugih u pojedinacnim jedinicama. Zvanicne statistike koje sam dosada pronasao pominju Srbe i Hrvate uvek kao jednu kategoriju (Muslimane ne pominju uopste). Poznato mi je da postoje Grundbuchblätter u kojima je registrovana veroispovest za svakog pojedinacnog vojnika, ali ne znam da li je neko to sistematki obradio i objavio rezultate po jedinicama. Unapred hvala

Miroslav
Одговори

https://www.scribd.com/doc/115715832/Srb...obrovoljci

Да не буде да су тамо Срби били само K und K јуришници . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

[Слика: attachment.php?attachmentid=411656&d=1478813495]
Одговори

https://sr.wikipedia.org/wiki/Светозар_Боројевић

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним