Поруке: 4
Теме: 1
Придружен: Mar 2026
Углед:
0
Помаже Бог свима! Извињавам се унапред ако сам ово питање требала да поставим у већ некој постојећој теми. Као што и наслов каже у потрази сам за гробом мог прадеде. Као малу ме и није много занимало, али пошто моја мајка све чешће прича те неке приче о свом деди решила сам да јој помогнем да, ако је икако могуће, сазна истину где јој је деда оставио кости. Ја сам већ нешто истраживала, али неке ствари се не поклапају са оним што ми знамо.
Деда се звао Светислав Илић (отац Милан), из Старог Села код Велике Плане, рођен 1912. године. У рат одлази 1943. године. не знам којој чети се прикључио. Знам да је баба ишла да види Дражу кад је долазио у околину, али не да је и од њега нешто сазнала. Није се јављао и не зна се на коју страну је отишао. Оно што сам званично сазнала на сајту У име народа још 2016. године је да је наводно страда 1945 у Босни као и многи. Сведоци наведени тамо су локални комунисти који нису изашли из села током рата. Е сад оно што мене тера у нека даља истраживања је то што је баба причала да је 1946. године налазила писма која су била поцепана али је препознала његов рукопис, садржај није могла. Друга ствар је да је мој ујак причао да је у Аустрији ишао у неко четничко удружење да се распитује седамдесетих година и да је само добио одговор да не дира нешто где може да остане без главе. По селу се причало и да су долазили неки људи много година после рата да се распитују за његову породицу.
Оно што сам ја урадила пре него што сам се вама јавила, писала сам Архиву Југославије, архиву Србије и Војном архиву. Нико нема никакве податке о њему.
Да ли постоји неко негде где могу да се обратим, питам, сазнам у којој чети је био, где је завршио?
Хвала пуно и извињавам се на дугом писању. У прилогу ћу оставити и три слике, једну његову сликану пре одласка у рат (на којој је старији), слику када је био у војсци ( он млађи) и са сајта У име народа где су наведени ти подаци да је страдао у Босни.
Поруке: 84
Теме: 0
Придружен: Oct 2020
Углед:
35
Колико видим, наведено је да извор података Архив Србије, односно документација која је преузета од БИА.
Обратите се Архиву Србије и проверите да ли имате право да прегледате ту документацију.
Углед:
0
Њима сам писала. И то је оно што ме голица, без обзира на ове податке, Архив Србије каже да нема никакве податке о њему и да се обратим Архиву Југославије, онда ми Архив Југославије каже да нема никакве податке и да се обратим Архиву Србије и Војном архиву, Војни архив ми каже да се обратим у ова два архива и тако у круг...
(Последња измена: 01-04-2026, 08:57 AM од
Jelena.88.)
Поруке: 17,781
Теме: 655
Придружен: Jul 2013
Углед:
2,132
Ако игде има, то је Архив Србије. Њима је БИА дала грађу УДБ-е. Али проблем је што је то и даље нерегистрована грађа - милиони страница - и недоступна истраживачима. Осим историчарима Института за савремену историју и онима које они одреде. Можда да се јавите њима...
Поруке: 14,985
Теме: 312
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,645
Никако тим путем. Какав црни архив!!!!;
Мора другом стазом. ПЕШИЦЕ!
Прво проверите МАТИЧНЕ КЊИГЕ УМРЛИХ! Њима ћете се и доцније враћати. Не тражите само име Вашег прадеде, него добро отворите очи!
Сазнајте где је отишао 1943. године! Потражите све могуће књиге сећања и мемоара учесника рата, све пажљиво прочитајте, и потражите да ли се помињу периферне личности, ако се он конкретно не помиње, односно рођаци, кумови, школски другови и слично, како би под бр. 1 утврдили у којој војној формацији био, а потом у којој јединици, или више њих, које му је било задужење или више њих, па потом ратни пут те или тих јединица и слично....
Тек онда, кад схватите где је био и схватите тачан ратни пут те војне формације, можете прећи на ВА. Искључиво ПРВО на ВА и да погледате целу архиву која је сачувана су везана је за ту јединицу. Ту ћете већ наилазити на имена, а нека од њих ће се укрштати да горе поменутим. Тако ћете добити мапу ратног пута и активности те јединице, и имена њених припадника. Ту ћете добијати и одговоре где и када их је и колико гинуло.
Кад то укрстити, добићете мапу њихових, најчешће неопојаних, гробова.
Онда купите нови пар добрих гојзерица, а можда и два пара. Оверите пасош и личну карту, и Срећан пут! Тражите места, питајте мештане, проверавајте локалне црквене матичне књиге и летописе цркава, да ли су свештеници нешто записали.
Ово је тежак пут, али једини како, можда, али само можда, можете стићи до онога што тражите!!!!
Срећно!!!!
Поруке: 17,781
Теме: 655
Углед:
2,132
Онда није постојала општина Велика Плана, врћ Великоорашки срез.
Тако да је то била 4. великоорашка бригада у саставу Великоорашке групе бригада Смедеревског корпуса.
У Војном архиву постоје кутије Смедеревског корпуса.
Додатно, постоји хрпа папира са 2.000 имена припадника корпуса, коју је сачувао четник Гвозден Недељковић, дао је мени, ја сам је предао Војном архиву пре десетак година.
Тако да то може бити основ за потрагу.
Друго, пошто се помиње Босна, гробови погинулих и умрлих из Смедеревског корпуса, то јест, део њих, су код цркава у Модричи и у селу Дуго Поље на Вучјаку, северна Босна. Они су уписани у књиге умрлих, које се данас чувају у епархији, да ли беше у Бијељини или Тузли, нисам сигуран.
Смедеревски корпус – Горски штаб 74:
Командант: мајор Владимир Додић (јануара 1943. заробљен и стрељан од Немаца), капетан Прокопије Главичић (1943), а затим капетан Живан Лазовић из с. Мијоковци код Чачка (умро од тифуса фебруара 1945. у Босни)
Заступник команднта: капетан Младен Радовановић
Начелник штаба: капетан Славољуб Стојкић из Ландола
Шеф Центра везе: капетан Живан Антонијевић
Ађутант команданта: наредник Љубисав Толић из Кусадка, поручник Власта Савић из Сремске Митровице
Срезови: Подунавски, Орашки и Јасенички
Бригаде (пролећа 1944):
ЈАСЕНИЧКА ГРУПА БРИГАДА
Командант: капетан Јован Јовановић
Начелник штаба: капетан Живан Антонијевић
– 1. јасеничка (ком. п пор. Драгослав Димитријевић из с. Ратаре, потом капетан Чеда Радовановић из с. Башин)
– 2. јасеничка (ком. капетан Михаило Кочић)
– 3. јасеничка (ком. п.пор. Ђурађ Живојиновић)
ВЕЛИКООРАШКА ГРУПА БРИГАДА
Командант: капетан Ранко Димитријевић
– 4. великоорашка (ком. капетан Ранко, рез. официр, геометар)
– 5. смедеревска (ком. поручник Радован Докмановић)
– 6. моравска (ком. капетан Божидар Лазаревић)
ПОДУНАВСКА ГРУПА БРИГАДА
Командант: капетан Обрен Ристовић, затим потпоручник Жика Павловић
– 7. подунавска (ком. капетан Петар Вељковић, затим п.пор. Светомир Радићевић, поручник Милован Живић ”Првош”, па наредник Љубомир Пириватрић из Луњевца)
– 8. подунавска (ком. поручник Димић, па п.пор. Радосав Богићевић)
– 9. подунавска (ком. п.пор. Живорад Павловић)
Бројно стање: око 1.500 људи под оружјем.
Поруке: 4,478
Теме: 55
Углед:
681
Може да провери и код Немање Девића, то је његов крај, он је пописао све жртве из смедеревског округа.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Углед:
0
Хвала пуно свима за одговоре. На основу свега нашла сам почетну тачку. Мајка се сећа да јој је баба причала да је код њих долазио Ранко Димитријевић неколико пута пре него што је деда отишао. Покушаћу одатле. Хвала заиста! Ако се неко нечега сети где бих још могла да потражим, хвала унапред.