Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Чинови у ЈВуО

Реконструкција једног посетиоца сајта:

[Слика: cinovi-jvuo-cirilica-cop.jpg]
Одговори

Ретко ко од четничких официра и подофицира је ово носио пришивено на оделу, за време рата.

Више су носили комунисти, јер је то био вид лечења комплекса ниже вредности - абаџије су постајале генерали, браварски шегрти су постајали маршали, итд.
Одговори

Чинове сам урадио ја и поклонио господину Самарџићу према белешкама одавде>

Чинови у ЈВуО

Питао сам мада нисам добио одговор да ли је генерал имао ознаке собзиром да је Дража био генерал у то време.
Одговори

Нисам видео ознаке код Драже, Трифуновића, Дамјановића и Божића.
Одговори

Ima li neke razlike ili su isti cinovu u vojsci Kraljevine?
Одговори

Има разлике у војсци Краљевине СХС/Југославије, само авијација и морнарица су поред ознака на еполетама имале ознаке на рукавима док пешадија осим генерала није имала ознаке на рукавима. Ово су ознаке пред крај рата од 1944. Баја
Одговори

Зато што није било услова да се праве еполете...
Одговори

Униформе, чинови и одликовања ЈВуО:
http://www.pogledi.rs/uniforme-cinovi-i-...anja-jvuo/
Одговори

(25-12-2013, 04:49 PM)Милослав Самарџић Пише:  Униформе, чинови и одликовања ЈВуО:

Одличан текст!
Одговори

(25-12-2013, 08:52 PM)Sipuljac Пише:  
(25-12-2013, 04:49 PM)Милослав Самарџић Пише:  Униформе, чинови и одликовања ЈВуО:

Одличан текст!

Имаш све у књизи " Ознаке Југословенске војске у Отаџбини ", од Бранка Јевтића.
Одговори

(20-12-2013, 07:13 PM)Николај Пише:  Ретко ко од четничких официра и подофицира је ово носио пришивено на оделу, за време рата.

Више су носили комунисти, јер је то био вид лечења комплекса ниже вредности - абаџије су постајале генерали, браварски шегрти су постајали маршали, итд.

Судећи по фотографијама на овом форуму ове ознаке и нису тако ријетко ношене.
Посебно имајући у виду да су уведене пред крај рата.
Ношене су ос И. Србије до Далмације.

(21-12-2013, 02:11 PM)Snake Пише:  Има разлике у војсци Краљевине СХС/Југославије, само авијација и морнарица су поред ознака на еполетама имале ознаке на рукавима док пешадија осим генерала није имала ознаке на рукавима. Ово су ознаке пред крај рата од 1944. Баја

Ове ознаке су оргиналне, овакве су нису користиле до рата.
Мада су поред морнарице и ваздухопловства и планинске јединице у периоду од 1934. до 1939. године носиле ознаке чинова на рукавима.
Одговори

Посматрач,

Је ли ово ознака арт. ппор. војске Краљевине Југославије? Фотографија је настала 42.-43. године?

[Слика: Untitled.png]

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ријеч је о еполетушки подпоручника 2. дивизиона (арапски број 2) противавионске артиљерије (ознака струке на еполетушки).
Ова (и још многе) ознака сртуке је уведена уредбом из 1939. године.

У Краљевини Југославији, као и раније у Краљевини Србији родови нису имали своје ознаке, већ су за означавање кориштене боје (крагни, подлога еполетушки и испуски).
Неке специјалности у оквиру родова су имале своје "ознаке струка". Већина тих ознака струка је уведена 1939., углавном у артиљерији, инжињерији и позадинским службама.
Одговори

Хвала.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним