Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Повратак Карађорђевића

Под овим насловом објављен је први интервју Њ.К.В. Престолонаследника Александра једним српским новинама. То је било маја месеца 1990. године, а те новине биле су ”Погледи” из Крагујевца. На насловној страни налазила се фотографија краљевске породице: Престолонаследник Александар, принцеза Катарина и принчеви Петар, Филип и Александар. Краљевска породица је тада први пут представљена српској јавности и изазвала је огромну пажњу. ”Погледи” су први пут штампани у тиражу од преко 100.000 примерака, који је брзо распродат.
Ипак, тада, када сам упознао Њ.К.В. Престолонаследника, у Лондону, и када сам се вратио у Србију (Служба државне безбедности одмах ме је позвала на саслушање), видео сам да су шансе за обнову монархије мале. Из простог разлога што је комунизам још увек био јак.

Пише: Милослав Самарџић

Цели чланак и слике - линк:

https://www.pogledi.rs/povratak-karadjor...29438.html
Одговори

Управо сам купио овај број на купинду за 200 динара, па ћемо да видимо шта пише и шта каже Аца.

https://www.kupindo.com/Politika-i-svet/...LEDI-BR-62

Иначе, госн Самарџићу неби било на одмет да се неки пут и  захвалите члановима СПО-а, пре свега Вуку Драшковићу јер су они били и организатори тог пута у Лондон, и преводиоци и Вук је био гост код Престолонаследника па је и Вас упознао са Престолонаследником.

Да није било Вука неби ни било овог првог интервјуа са Александром Карађорђевићем.

Иначе, искрено, Свака част на интервјуу, и јесте тај број је један од вреднијих...

Sigillum Militum Xpisti !
Одговори

(20-08-2026, 09:04 PM)Mekenzi Пише:  Управо сам купио овај број на купинду за 200 динара, па ћемо да видимо шта пише и шта каже Аца.

https://www.kupindo.com/Politika-i-svet/...LEDI-BR-62

Иначе, госн Самарџићу неби било на одмет да се неки пут и  захвалите члановима СПО-а, пре свега Вуку Драшковићу јер су они били и организатори тог пута у Лондон, и преводиоци и Вук је био гост код Престолонаследника па је и Вас упознао са Престолонаследником.

Да није било Вука неби ни било овог првог интервјуа са Александром Карађорђевићем.

Иначе, искрено, Свака част на интервјуу, и јесте тај број је један од вреднијих...

Да. Требало је да иде Мирко Јовић, али неколико дана пред полазак у Лондон дошло је до сукоба између њих, па је Вук позвао мене.
Одговори

Људи и монархију и социјализам цијене кроз новац - који систем нуди више пара.Била би велика ствар да се напише једна добра књига која се бави анализом економије Карађорђевића и Броза.Таква литература готово да не постоји као цијеловито дијело.Била би вјероватно шокантна као Тајне Вукове реформе.
Јер би то заправо била демистификација самог ,,Капитала".

То Митић и Самарџић да напишу.....
Одговори

Рекло би се да су Филип и Михаило, заједно са својим породицама, у великој мери заслужни за повратак популаритета, они су оно, што су Карађорђевићи увек били, народни људи...
Одговори

Стигли погледи Број 62 из 1990 године. Гланц нови. Као да су штампани нови. Буквално нису читани.

Ето, на том купинду се свашта нађе квалитетно. За 200 динара, гланц нови погледи из 1990-ге године и то први интеевју са Карађорђевићима. 

Него,

Јутрос, раном зором док смо испијали кафу, читали смо овај интервју са Престолонаследником из 1990 године.

Па да приупитамо госн. Самарџића за ово што смо црвено заокружили..Нема Краља Александра, нема претње Италије, нема претње савезницима, Руси не постоје, Комунисти на издисају, Национализам у налету....

Како коментаришете ово а иза на следећој страни, страни број 8, наслов: Ми се боримо за трећу Југославију...

[Слика: IMG-2026-08-25-09-59-07-S.jpg]

Одговори

И сада делује као добар интервју.
Ко је тражио трећу ЈУ?
Таквих је тада било много. Прилично сам сигуран - већина у Србији.
Одговори

(25-08-2026, 11:49 AM)Милослав Самарџић Пише:  И сада делује као добар интервју.
Ко је тражио трећу ЈУ?
Таквих је тада било много. Прилично сам сигуран - већина у Србији.

Интервју је одличан, може се рећи један од бољих. 

Срећа па је часопис у одличном стању, тако да иде у моју библиотеку, јер ово је мислим један од ретких у слободној продаји на интернету и вредеће у историјском смислу.

Имали сте ту прилику да га интервјуишете први, и то је за поштовање.

Кроз интервју мислим да Ви Вучете на Српство, Велику Срију или ти Српску Југославију док Краљ говори о оној СХС Краљевини и предратној Краљевини Југославије за суживот са Хрватима и осталима где више није могуће...

Одговори

Jeдан,врло, врло интересантан видео..

Краљ Александар, Милутин Миланковић и Српски Патријарх...

Србије Више нема, Ви сте је укинули рече Патријарх Краљу..

https://www.facebook.com/share/v/19MwtWaKpY/

Волео бих да чујем мишљење госн. Самарџића..

Одговори

(03-09-2026, 10:25 AM)Mekenzi Пише:  Jeдан,врло, врло интересантан видео..

Кидање Кидање Кидање
Одговори

(03-09-2026, 10:25 AM)Mekenzi Пише:  Jeдан,врло, врло интересантан видео..

Не би требало писати сценарио пре доброг истраживања.
Одговори

(20-08-2026, 11:41 PM)Ocaus41 Пише:  Људи и монархију и социјализам цијене кроз новац - који систем нуди више пара.Била би велика ствар да се напише једна добра књига која се бави анализом економије Карађорђевића и Броза.Таква литература готово да  не постоји као цијеловито дијело.Била би вјероватно шокантна као Тајне Вукове реформе.
Јер би то  заправо била демистификација  самог ,,Капитала".

То Митић и Самарџић да напишу.....

Лично сам молио и кумио, још пре десетак година, неколико економиста да се дохвате овог посла. И сад нудим  ко жели то да уради. Имаће моју помоћ.
Сви одбијају. Размишљао сам који су разлози.
Да има памети, ваљда би професори са Економског факултета гурали своје студенте ка овој теми, али колико сам нашао, слабо то иде. Наши економисти, више од било које друге науке, заробљени су титоизмом. То не значи нужно и комунизмом. Баш напротив.
Ретко коме у Србији одговара да се ова тема обради. Због изузетно великог броја разлога, а то и јесте био циљ комунистичке револуције.
Одговори

Краљевина се људима може приближити једино преко економије , иначе остаје на нивоу неког културно -историјског сјећања ,без схватања стварног егзистенцијалног значаја за народ и будућност.

Наши људи су усвојили мишљење да смо одувијек сиромашан народ , без историјских периода са демократијом и јаком привредом , изузев наравно у брозовији.

Предратна економија + златне резерве у рату + СФРЈ индустријализација

Рекао бих да су то можда три главна питања која комунисти потежу за економију , а која ни сами не знају да објасне.
Одговори

Апсурдно колико "стручњаци" "заобилазе" суштину када упоређују економију краљевине и титовине, односно када уопште упоређују краљевину и титовину. Економија краљевине је разорена пуком агресијом и до тада, а и сада, не виђеним ратним разарањем, а економија титовине (која је и била надувана) се распала сама од себе, ко трула крушка.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним