04-01-2014, 12:32 AM
Мирко Рапаић: Личка трагедија
04-01-2014, 12:40 AM
аха да заборавио сам, Ђоко Јованић командант шесте личке је био чист хрват па Ратко Жигић, па Владо Ћетковић командант осме кордунашке, па Павле Јакшић командант седме банијске, па Славко Родић командант пете крајишке, па Милорад Мијатовић командант десете крајишке, све хрват до хрвата

ЗА ВАСКРС И СЛАВУ СРПСКИХ ЗЕМАЉА!!!
04-01-2014, 12:43 AM
(04-01-2014, 12:31 AM)Србин Пише: Разликујем Милославе али ја те питам, по чему се те јединице биле хрватске осим по називу, када су састављене углавном од Срба и кад су им команданти Срби, знаш није свако ко носи кокарду и четничку униформу четник, могу ја својој јединици да дам име марсовска па јел то значи да смо марсовциПа чекај, јел разликујеш или не разликујеш? Одговорио си двосмислено.
Српска армија. Хрватска армија. Француска армија. Итд.
Под хрватском заставом, под Главним штабом Хрватске, под ЦК КП Хрватске - то је дакле хрватска (пара)војска. И она зато што је хрватска иде на Србе, а не рецимо да ослобађа Јасеновац.
04-01-2014, 12:44 AM
(04-01-2014, 12:40 AM)Србин Пише: аха да заборавио сам, Ђоко Јованић командант шесте личке је био чист хрват па Ратко Жигић, па Владо Ћетковић командант осме кордунашке, па Павле Јакшић командант седме банијске, па Славко Родић командант пете крајишке, па Милорад Мијатовић командант десете крајишке, све хрват до хрватаИ ко је шта њих питао? Мислиш да је Јакоб Блажевић, или Бакарић, или неки други Хрват из ЦК и ГШ Хрватске, њих нешто питао?
Дај неки доказ да су они водили српску политику, а не хрватску.
04-01-2014, 12:48 AM
Ја сам само рекао да су бежали у шуме због усташког терора и бранили голе животе, какву су политику хрватску ти борци водили, Тито и Авној су дали Хрватима српске земље и то се зна, али ја говорим о борцима партизанске војске коју су углавном чинили Срби
04-01-2014, 12:57 AM
(04-01-2014, 12:48 AM)Србин Пише: Ја сам само рекао да су бежали у шуме због усташког терора и бранили голе животе, какву су политику хрватску ти борци водили, Тито и Авној су дали Хрватима српске земље и то се зна, али ја говорим о борцима партизанске војске коју су углавном чинили СрбиНађи на Гуглу књигу Николе Плећаша ''Пожар у Крајини'' и књигу Манета Пешута ''Револуција у Лици''. Видећеш да су они отишли у шуму 1941. као српски устаници, са српским обележјима, да се од краја лета 1941. у њихове редове инфилтрирају српски комунисти из КПХ, и да тако почиње процес који се током 1942. завршава претварањем српских устаника у хрватске партизане. Од тог момента њихова борба нема везе са заштитом од усташког терора, напротив, од тада почиње нови талас усташког терора, а они се истовремено шаљу на четнике.
Реч је о Севрној Лици, Кордуну и Банији пре свега, али и о Козари, тј. о сектору западно од линије Козара - Дрвар. Ту су били партизани, а не западно од Дрине, како се и даље пише.
04-01-2014, 01:17 AM
Милославе, дај молим те уозбиљи се, не буди четнички Булајић, схвати како нема војске која је безгрешна и која није убијала силовала и пљачкала, прихвати да је било и партизана позитивних
04-01-2014, 01:55 AM
(04-01-2014, 01:17 AM)Србин Пише: Милославе, дај молим те уозбиљи се, не буди четнички Булајић, схвати како нема војске која је безгрешна и која није убијала силовала и пљачкала, прихвати да је било и партизана позитивнихБило је у свакој формацији и позитивних и негативних, али то није битно.
Основно питање је да ли је то наша или непријатељска формација. Да видимо ко је ту Карађорђе, а ко Мула Јусуф, ко Мишић а ко Поћорек.
Да ли су код Карађорђа и Мишића били неки лоши, а код Муле Јусуфа и Поћорека неки добри - ОК, можемо и о томе да разговарамо, али ајде прво да решимо те основне ствари.
П.С.
Погледај ово:
https://www.pogledi.rs/dezerterstva-iz-5...igade.html
04-01-2014, 02:04 AM
Па зашто су тих ткз КОМУНИСТЕ убијалих Српски Првака, Вође устанка , Српски Старешине, Српски Учитеља, Српски Свештеника.....зашто су их ТКЗ ПАРТИЗАНИ ЊИ УБИЈАЛИХ?
04-01-2014, 02:33 AM
Нема ту Муле Јусуфа, пре има Карађорђа и Милоша Обреновића
04-01-2014, 02:38 AM
04-01-2014, 03:14 AM
Тито је Тито то без расправе али како можеш да поредиш Ђоку Јованића са Мулом Јусофом или Недића или било ког Србина
Заборавих да напишем да знам да се у појединим крајевима дешавало да ако је неки Хрват био у партизанима а имао брата нпр. у домобранима гледао да смањи нападе на њих, али исто тако знам да партизански мајор Симо Дубајић поби 10.000 усташа
Заборавих да напишем да знам да се у појединим крајевима дешавало да ако је неки Хрват био у партизанима а имао брата нпр. у домобранима гледао да смањи нападе на њих, али исто тако знам да партизански мајор Симо Дубајић поби 10.000 усташа
04-01-2014, 07:02 AM
(03-01-2014, 05:39 PM)Милослав Самарџић Пише: Не, они су 1941. отишли у шуму због усташа, били су српски устаници, са српским ознакама, а 1942. године завршен је процес њиховог претварања у хрватску комунистичку паравојску. То је највећи успех КПЈ и КПХ током рата.
То је превише поједностављено. Ево ти примјер из моје фамилије. У устанку 1941. године, учествовали сви војно способни мушкарци.
Из истије фамилија већина била у четницима цијели рат.
Двојицу најмлађи синова, дошли партизани у село и покупили (не знам колко су тад имали година, 18-19, највише). Обојица су погинули у Босни, ни за гроб им се не зна.
Није било оћу-нећу, него идеш. Ил' оде глава. Један од њих је најмлађи брат моје бабе. Друга два брата у четницима цијели рат, један четнички командир. Баба болничарка у четницима (крила слике четничке цијели живот, то су јој биле најмилије успомене!

Обојица браће су се предали посље рата 1947-1948. године.
Тај други што је погинуо са друге стане фамилије, исто браћа и ћаћа у четницима.
Тројица заробљени као четници. Живот им је поштеђен под условом да се прикључе партизанима.
Један је заробљен почетком 1943. године. Друга двојица крајем 1944. године у повлачењу са Ђујиђем. Та двојица су погунили као партизани на крају рата, један од мога ђеда рођени брат, задњи дана рата. Учесник у устанку 1941., учесник у Битци за Грачац, учесник многи четнички борба по Лици и Босанској крајини.
Да би се разумјело то све, најбоље је сагледати шта се дешавало са друге стране. Дешавања унутар партизански дивизија, 6. личке и 8. кордунашке. И сами комунисти признају да су имали грдније проблема са стварима које су се дешавале унутар њихови јединица. Случај Јоце Еремића као најпознатији, а такви је случајева било на стотине.
У књизи Пожар у Крајини, на списку литературе, наводи се Ратни дневник Јоце Еремића (необјављен). Да ли си можда имао прилику да прегледаш тај материјал?
У књизи Мирка Рапаића Црна хроника о српским комунистима, он сам наводи да је два пута рањен у рату. Оба пута од Срба. Једном од његови Личана четника а други пут од четника из Книнске крајине. И како сам вели, брука и срамота.
И пита, Шта нам је све то требало?
04-01-2014, 12:42 PM
(04-01-2014, 03:14 AM)Србин Пише: како можеш да поредиш Ђоку Јованића са Мулом Јусофом или Недића или било ког СрбинаУ праву си, не може се поредити, јер Ђоко Јованић и његови другови из КПЈ су црњи од Муле Јусуфа.
Црњи, јер су српских етничких корена, а учествовали су у превари претварања српских националних устаника у хрватску војску, која се борила за Хрватску у данашњим границама.
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)